HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi’nin üzerinden üç yılı aşkın bir zaman geçti. Her zaman ‘bir millet iki devlet’ mottosuyla kardeş ülkeyle ilişkiler üst seviyede tutulmaya çalışılırken 2021 yılında imzalanan Şuşa Beyannamesi, bu ilişkiler için milat oldu. Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan ve ‘müttefiklik’ kavramının ilk kez vurgulandığı Şuşa Beyannamesi ile taraflar, tüm önemli konularda, uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda birbirlerini tam destekleyeceklerini taahhüt etmişti. Bu taahhüdün getirdiği rüzgarla iki ülke arasındaki ticaret hacmi son üç yılda yüzde 58 oranında arttı.
250 MİLYONLUK NÜFUS
Bağımsız Türk devletlerine giriş kapısı niteliğinde olan Azerbaycan’la ticaret, aynı zamanda 250 milyonluk Orta Asya nüfusuna da erişim anlamı taşıyor. Azerbaycan’la ilişkileri daha üst seviyeye taşıma çalışmalarından biri de İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşti. MÜSİAD Azerbaycan yetkililerinden oluşan bir heyet, İTO’yu ziyaret etti. Heyeti, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu karşıladı.
MESAFELER YAKINLAŞACAK
Görüşmede, iki ülke ilişkilerini değerlendiren Develioğlu, bir millet iki devlet anlayışına canı gönülden katıldıklarını belirterek, “Karabağ’ın bağımsızlık gününün üzerinden de dört yıl geçti. Azerbaycan için önemli olan her milli gün, bizim için de önemlidir” dedi. Develioğlu, “Bu kadar uzak mesafeleri yakınlaştırmamız gerekiyor. MÜSİAD’ın bu yapılanması bizim için çok anlamlı. Ticaret seviyemiz artıyor, ancak yeterli değil. Bu alandaki potansiyeli değerlendirmek bizim elimizde. Azerbaycan bizim özel gündemimizde” diye konuştu.
SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ
Toplantıda konuşan MÜSİAD Azerbaycan Başkanı Reşat Cabirli de MÜSİAD Azerbaycan’ın 2018 yılından bu yana aktif olduğunu ifade etti. Cabirli, “İki ülke arasında ilişkiler çok kuvvetli. Tüm alanlarda işbirliğine açığız. 2021 yılı, bizim için bir milat oldu.
O günden bu yana işbirliklerimiz gözle görünür şekilde arttı. Şuşa Beyannamesi’nin üzerimizde oluşturduğu önemli sorumluluklar var. Bunların farkındayız. Kardeşlik şuurumuzu ortaklık potansiyelinde buluşturarak global ekonominin bir parçası olmaya çalışıyoruz. Karşılıklı yatırımlarımızın artması için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
İŞ İNSANLARINA İPUÇLARI
MÜSİAD Azerbaycan, ‘Azerbaycan’a Gelmek İçin 101 Neden’ başlıklı kitabında, Azerbaycan’la ticaret yapmak isteyen iş insanlarına şu ipuçlarını sunuyor:
* Azerbaycan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye olması ve burada üretilen ürünlerin gümrük vergisi olmaksızın üye ülkelere ihraç edilebilmesi,
* Devlet destekli Elet Serbest Ekonomik Bölgesi,
* Geniş bölünmemiş tarım arazileri,
* Vizesiz ve pasaportsuz seyahat imkanı,
* Zengezur Koridoru,
* Genç ve dinamik nüfus.