Salı, 05 Kasım, 2024
Teknik ve dekoratif aydınlatma firmaları, denetim ve cezalara yol açan konularda bilgilendirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, ürünlerin kalite standartlarına uymasının yanı sıra bilgi ve belgelerinin de beraberinde olması gerektiğine dikkat çekti.
HABER: ADEM ORHUN
Aydınlatma armatürleri konusunda teknik yeterlilikler ve tüketici şikayetlerine sebep olan sorunlar, sektör toplantısında tartışıldı. İstanbul Ticaret Odası Teknik ve Dekoratif Aydınlatma Meslek Komitesi’nin düzenlediği toplantıda, sektör mensupları, ilgili kurumların yetkilileriyle bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantının, önemli bir ihtiyaç sebebiyle düzenlendiğini belirtti. Atılgan, şunları söyledi: “TSE standartları, tasarımdan üretime, kurulumdan kullanıma varan hemen her aşamada ürünlerin güvenliğini, dayanıklılığını ve performans uygunluğunu sağlamak amacıyla önemli bir rol üstleniyor. Tabii, TSE standartlarının sağlanması ve piyasaya kaliteli ürünlerin sunulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri devreye giriyor. Bu denetimlerde, ürünlerin teknik özellikleri, belgeleri, ambalajı ve enerji verimliliği de dikkate alınıyor. Bu denetim ve gözetim sadece devlet kurumlarının sorumluluğunda olmamalı, firmalarımız da kendi iç denetimlerini kurgulayarak, ürünlerin standartlara uygunluğunu ve kalitesini sağlamalı.”
ÖNCE UYARI TALEBİ
Toplantının ilk konuşmasını ise Komite Üyesi Gültekin Demir yaptı. Komite olarak karar alma sürecinde çeşitli şehirlerden, aydınlatma ürünleri toptan ve perakende ticareti yapan firmalardan gelen talepleri de dikkate aldıklarını belirten Demir, şöyle konuştu: “Kayıtlara göre Türkiye’de yangınların yüzde 11.8’i konutlarda çıkmış. Bunun da yüzde 45’i mutfakta çıkmış. Bunun yanı sıra ofislerde ve fabrikalarda güvenli ürünlerin kullanılması için denetimler büyük önem taşıyor. Ancak sektördeki firmalarımız bu konuda sorun yaşıyor. Ürünlerin denetimi ve testleriyle ilgili sıkıntıların azaltılması için öncesinde düzeltici uyarılar yapılmasını istiyoruz.”
YÜKÜMLÜLÜKLERE DİKKAT
Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hüseyin Sınırcı da yaptığı sunumda, kurumunun İstanbul’daki çalışmalarını, çalışan ve denetmen sayısını, denetim faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğünü anlattı. İl Müdürü Sınırcı, hem imalatçıları hem ithalatçıları kalite, güvenlik ve belge yükümlülükleri konusunda hassas davranmaya davet etti.
Toplantıda denetim uygulamaları hakkında bilgileri ise Sanayi ve Teknoloji İstanbul İl Müdürlüğü Piyasa Gözetim ve Denetim Şube Müdürü Mehmet Çetin Bankur paylaştı. Neyi, nasıl denetlediklerini anlatan Bankur, aydınlatma elemanlarının piyasa gözetim ve denetimi (PGD) kapsamında piyasadaki 30 ana alandan 20 başlık altındaki ürünlerin denetiminin kendi bakanlıkları tarafından yapıldığını kaydetti. Bankur, “Bir ürün piyasaya arz edilmeden önce iyi mühendislikle, amacına uygun şekilde imal edilmiş olmalı. Bu ürünler insan, evcil hayvan, çevre ve enerji sarfiyatı açısından sakıncalı olmamalı. Alçak gerilim yönetmeliğinin (LVD) maddelerinin iyi anlaşılması ve buradaki kriterlere uyumun sağlanması gerekiyor” dedi.
TANITIM VE BELGELER
Yönetmelik Ek-1’de temel gerekenlere dikkat çeken Bankur, “Öncelikle elektrikli ekipmanı tanıtacağız. Uyarıcı temel özellikleri ekipmanın üzerinde göstereceğiz veya ekipmanın üzerinde bir belgede bunlar bulunacak. Siz ürünü güvenli bir şekilde piyasaya arz etmekle yükümlü olduğunuz gibi ürünle ilgili belgeleri muhafaza etmekle de yükümlüsünüz. Biz, denetimlerde belge kontrolü de yapıyoruz.”
Ankara’dan bildirilen iş emrine göre veya ihbar, şikayet hallerinde denetim yaptıklarını belirten Bankur, “Denetim ve test için 3 numune alınıyor. Bunlardan biri TSE’ye gönderiliyor, biri kurumda kalıyor, biri de şahit numune olarak firmaya yediemin olarak veriliyor” dedi.
TSE DENEYLERİ
Toplantıda, test ve deneyler konusundaki bilgileri de TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanlığı Elektroteknik Laboratuvarı Müdürü Burcu Pala paylaştı. Konuşmasında merkezde yapılan deneyleri anlatan Pala, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:
STANDART BELLİ
Bu sektörü yakından ilgilendiren kriterlerin TS EN 60598 Aydınlatma Armatürleri Standardı adıyla yayınlandığını hatırlatan Pala, firma yetkililerine bu standartları incelemeyi tavsiye etti.
Kritik durumların tespiti ve süratli inceleme için indirgenmiş deneyler de yaptıklarını belirten Pala, “Bu kapsamda yalıtım direnci, elektriksel dayanım direnci, topraklama, elektrik çarpmasına karşı koruma, IP direnci (toz, su ve katı cisimlere karşı dayanıklılık), basınç, iğne alevi, kızaran tel deneyleri yapılıyor” dedi.
GEÇEN YIL 570 FİRMAYA CEZA YAZILDI
Alçak gerilim yönetmeliği (PGD) cezai işlemleri kapsamında 2023 yılında 970 ceza yazıldı, ceza yazılan firma sayısı 570 oldu. Önceki yıl İstanbul’da PGD idari ceza tutarı toplam 13.5 milyon lira iken 2023 yılında toplam ceza tutarı 38.6 milyon TL’ye yükseldi.
19 Şubat 2024 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı