Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Mabedin giriş ve üst katındaki galeri kısmı ise ziyaret alanında yer alacak. Bu kısma yabancı ülke vatandaşlarının turistik amaçla yaptıkları ziyaretler, biletli olacak.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Tarihi yapısı, dokusu ve mimarisiyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif’te tarihin en büyük ve kapsamlı restorasyonu başlıyor. UNESCO’nun tavsiyesi üzerine restorasyon sürecinde bazı değişiklikler olacak.
15 Ocak 2024’ten itibaren yabancı ülke vatandaşlarının turistik ve kültürel amaçla gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısı değişecek. Ayasofya’yı ziyaret eden yabancı turistlerden giriş ücreti alınacak.
TURİSTE AYRI GİRİŞ
Türk vatandaşların ibadet amaçlı ziyaretleri eskiden olduğu gibi ücretsiz olacak. Bu uygulama dünyanın birçok ülkesinde var. Ziyaretçiler mevcut ibadet alanında ibadetlerini gerçekleştirebilecek ve şu andaki çıkış kapısından çıkacak. Turistler ise Topkapı Sarayı tarafındaki üst kottan mabede alınacak ve şimdi kapalı olan galeri kısmını görüp ziyaret alanından çıkış yapacak. Bu yönetim planında ziyaret kalitesi ve güvenliğin artırılması hedefleniyor.
16 DİLDE BİLGİLENDİRME
Bu karar, yoğunluğu farklı güzergahlara dağıtarak içeri girişi kolaylaştıracak. Şu anda kapalı olan Ayasofya’daki üst galeri de hizmete alınıyor. İbadet amaçlı Ayasofya’ya gelenlerle, turistik amaçlı gelenlerin girişte çakışması engellenecek. Yoğunluk farklı katlara yayılarak, kontrol altına alınacak. Aynı zamanda ziyaretçiler QR kod uygulaması ve kulaklık ile Ayasofya hakkında 16 dilde bilgilendirilecek. Böylece ibadet edenlerin sesten etkilenmesi önlenecek. Ziyaretçiler de Ayasofya Camii’nin tarihi ve ikonlar hakkında detaylı bilgi alabilecek.
DİJİTAL KOPYASI ÇIKTI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’de düzenlenen toplantıda yeni uygulama hakkında şu bilgileri verdi: “Ayasofya’nın restorasyonu dolayısıyla dijital kopyası çıkarılacak. Tarihte bir eksiklikti bu. Dijital kopyayı harfiyen çıkarttık. Dijital olarak caminin bütün detayları kayıtlı. Çalışmalara başladık. İlk 2. Beyazıt minaresinde çalışma yapılacak, iskele kurulacak. Ayasofya’nın ana kubbesinde üst örtünün değişmesi ve onarılmasıyla ilgili çalışmalar var. Bu restorasyonlar sırasında Ayasofya ne ziyarete, ne ibadete kapatılmayacak. Bu şekilde yöneterek, restorasyonu aşamalı yapacağız.”
06 Kasım 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma