Avrupa Komisyonu yapay zeka uygulama kurallarını açıkladı

Avrupa Komisyonu, AB Yapay Zeka Yasası kapsamında uygulamadaki bazı risklerin giderilmesi için Genel Amaçlı Yapay Zeka Uygulama Kuralları'nı duyurdu. Bu kapsamda şeffaflık, telif ve güvenlik konusunda belirtilen uygulama yolları kullanılabilecek.

Giriş: 10.07.2025 - 15:38
Güncelleme: 10.07.2025 - 15:38
Avrupa Komisyonu yapay zeka uygulama kurallarını açıkladı

Avrupa Birliği'nin Yapay Zeka Yasası kapsamında yeni kuralları ilan edildi. Avrupa Komisyonu bu kapsamda Genel Amaçlı Yapay Zeka Uygulama Kuralları'nın (General-Purpose AI Code of Practice) nihai sürümünü açıkladı.  


AB Yapay Zeka Yasası’nın genel amaçlı yapay zeka kurallarına uymasına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Kurallar, yeni modeller için bir yıl, mevcut modeller için ise iki yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu, Avrupa pazarına sunulan genel amaçlı yapay zeka modellerinin şeffaflık, telif ve güvenlik ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. 


Yapay Zeka Yasası, model sağlayıcılarının sistemik riskleri değerlendirmesini ve azaltmasını zorunlu kılıyor. Bazı genel amaçlı yapay zekâ modelleri, kimyasal veya biyolojik silahların geliştirilmesine yönelik engellerin azaltılması da dahil olmak üzere temel haklar ve güvenlik riskleri veya model üzerindeki kontrolün kaybedilmesiyle ilgili riskler taşıyabiliyor. Açıklanan yeni kurallar sistemik risk yönetimi için en son uygulamaları içeriyor. 

 

Kuralların şeffaflık bölümü, sağlayıcıların gerekli bilgileri tek bir yerde kolayca belgelemelerine imkan tanıyan kullanıcı dostu bir model dokümantasyon formu sunuyor. 


Metnin telif hakkı bölümü, sağlayıcılara AB telif hakkı yasasına uygun bir politika oluşturmaları için pratik çözümler sağlıyor. 


KURULUŞLARA FAYDASI NE OLACAK?

Kurallar, üye devletler ve komisyon tarafından onaylandıktan sonra, kuralları gönüllü olarak imzalayan genel amaçlı yapay zekâ modeli sağlayıcıları, kurallara bağlı kalarak ilgili Yapay Zeka Yasası yükümlülüklerine uyduklarını gösterebilecek. Böylece, kuralları imzalayanlar, uyumluluğunu diğer yollarla kanıtlayan sağlayıcılara oranla daha az idari yük ve daha fazla hukuki kolaylık imkanına sahip olacak.