tatil-sepeti
tatil-sepeti

Atomlar sabit disk oluyor

Giriş: 27.12.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bilim insanları, atomda veri saklamak için alternatif bir yol bulduklarını açıkladı. Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmada holmium atomlarının magnezyum oksit üzerine yerleştirilmesiyle manyetik bir alan oluşturabileceği ortaya konuldu. Böylece manyetik sabit diskin çalışma prensipleri atom düzeyine indirgendi ve atom düzeyinde veri depolamak mümkün hale getirildi.

Nature dergisinde yayınlanan makalede, sabit disk gibi çalışan ve bir atom kadar küçük olan minyatür mıknatısın, veri depolama işlevini yerine getirdiği belirtildi. Fizikçi Sander Otte, “Bireysel atomları veri alanı olarak kullanmak, depolama yoğunluğunu radikal bir şekilde artıracak” dedi.

Araştırmanın verimliliğini ispatlamak için ekibe IBM’den uzmanlar da dahil oldu. Temelde holmiyum atomik mıknatısının kullanıldığı araştırmaya komşu bir demir atomu manyetik algılayıcı olarak eklendi.

Araştırma ekibinden Christopher Lutz bu teknoloji sayesinde 6 santimetre karelik bir alanda 80 bin gigabyte verinin depolanabileceğini ifade etti. Bu da kibrit kutusu büyüklüğündeki bir sabit diskte 35 milyon şarkının saklanması demek. Bu yeni teknolojinin, bilgisayara elektrik akımı yerine bilgi taşımak için manyetik bir yol olabileceği açıklandı.