tatil-sepeti
tatil-sepeti

Atıktan 5 yılda 62 milyar lira çıktı

Giriş: 03.10.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Dünyada yaklaşık 3 milyar insanın sağlıklı gıdaya erişememesinin nedenlerinden biri de gıda israfı olarak öne çıkıyor. Her yıl üretilen gıdanın neredeyse 1 milyar tonunun israf edildiğini açıklayan Birleşmiş Miletler (BM), bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi durumunda açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenebileceğini hesapladı.

TÜBİTAK verilerine göre, Türkiye’de yılda israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton. Bu israfın karşılığı da 214 milyar lira.

347 MİLYON AĞAÇ KURTULDU

İsrafı önlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi ile 2017’den bu yana kadar toplanan 33.8 milyon ton atık geri kazandırıldı. Bu dönüşüm ile 62.2 milyar lira ekonomik kazanç elde edildi. Projeyle 347 milyon ağaç da kesilmekten kurtarıldı. Bakanlık, geri kazanım oranının yüzde 35’e çıkarılması ve düzenli depolama oranının yüzde 65’e indirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

TÜM SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİYOR

Ayrıca projeyle birlikte 195 bin ailenin bir yıllık enerji kullanımına eş değer 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu, 2 milyon hanenin bir yıllık su kullanımına eş değer 572 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. 69 milyon metreküp depolama alanından da tasarruf edildi. Projenin uygulanmasıyla, 87 milyon varil petrolden ve 650 milyon ton hammaddeden tasarruf sağlandı.

NERELERDE UYGULANIYOR?

Mahalli idareler, kamu kurumları, limanlar, havaalanları, otogarlar, tren garları, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, turizm tesisleri ve büyük işyerleri gibi atık çeşitliliğinin fazla olduğu kurumsal noktalarda uygulanan projenin, 2023’e kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

İSRAFA KARŞI ULUSLARARASI UYARI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) paylaştığı bilgiye göre, dünya genelinde gıdaların yüzde 14’ünün hasat sonrasında ziyan olduğu belirtilirken, satış ve tüketim aşamasındaki gıdaların yüzde 17’sinin israf edildiği kaydedildi. Raporda, israf edilen gıda miktarının küresel sera gazı kullanımının yüzde 8 ila 10’una tekabül ettiği ve bu oranda sera gazı emisyonunun ciddi iklim sorunlarına yol açacağı vurgulandı. 3.1 milyar kişinin sağlıklı beslenme düzeni olmadığı ve 828 milyon kişinin açlık çektiğinin altı çizilen raporda, ülkelere gıda israfına karşı tedbirlerin hızlandırılması çağrısında bulunuldu.

PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?

* Verimliliğin artması.

* Temiz ortam kaynaklı olarak performansın yükselmesi.

* İsrafın önüne geçildiği için maliyetlerin azaltılması.

* Çevresel risklerin azalmasının sağlanması.

* Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların ‘duyarlı tüketici’ duygusuna sahip olması.