BTM girişimlerinden Hydrolyx, elektrolizör sayesinde atık sulardan bile yeşil hidrojen üretebilen enerji dönüşüm sistemleri geliştiriyor.


Yerinde üretebilen, taşınabilir sistemler tasarlayan girişim, bu yolla firmaların lojistik ve depolama masraflarını ortadan kaldırıyor. Hydrolyx’in hedefi önce Türkiye’de yaygınlaşmak, ardından da Balkanlar ve Kuzey Afrika pazarlarına açılmak.

 

HABER: SEZEN SAVAŞAN

 

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) temel programlarının yanı sıra Mucit Girişimci programında da yer alan Hydrolyx, elektrolizör sayesinde atık sulardan bile yeşil hidrojen üretebilen enerji dönüşüm sistemleri geliştiriyor. Geçtiğimiz aralık ayında düzenlenen Sahne XL’de yatırımcıların karşısına çıkan Hydrolyx’in kurucu ortağı Onur Özmen, dünyanın karbonsuz enerji kaynaklarına yönelmesine katkı sağlamak için çıktığı girişimcilik yolculuğunu İstanbul Ticaret’e anlattı.

 

ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ

Kendinizden ve girişiminizden bahseder misiniz?

 

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri mezunuyum. Aile işimiz sebebiyle çok uzun yıllardır gübre ve kimya sektörü içerisindeyim. Aynı zamanda Hydrolyx’in kurucu ortağıyım. Hydrolyx olarak atık sulardan bile yeşil hidrojen üretebilen enerji dönüşüm sistemleri geliştiriyoruz. 8 kişilik bir ekibimiz var. 

 

KARBONSUZ ENERJİ KAYNAĞI

Girişiminizi hayata geçirme süreci nasıldı? 

 

Dünyanın karbonsuz enerji kaynaklarına yönelmesi ve karbon vergisi, aslında temel çıkış noktamızdı. Fakat önerilen enerji kaynağı olan hidrojenin de temiz su kaynaklarını azaltacak olması, farklı bir inovasyon geliştirmemiz gerektiğini gösteriyordu. O sebeple bu şekilde bir başlangıç yapmak istedik. Girişimi hayata geçirme sürecimizde ilk zorluk, yeşil hidrojenin henüz çok yeni bir endüstri olmasından dolayı sektörün nasıl bir gelişim içerisinde olduğunu anlatmakla başladı. Ayrıca yeni bir sektör olduğu için nitelikli ve tecrübeli kişiler bulmakta da zorlandık. Ürünümüz sadece yazılım kaynaklı olmadığı için donanım üretimi ve tedarik zinciri 

gibi faaliyetlerde üretimin nerelerde gerçekleştirilebileceği konusunda zorluklar yaşadık. Fakat ön prototipi tamamlayıp demolar gerçekleştirmeye başlayınca kapı kapıyı açmaya başladı. 

 

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?

 

Öncelikli olarak karbon vergisine dahil edilen ve enerji kullanımı yüksek olan demir-çelik, alüminyum ve gübre endüstrilerine yöneliyoruz. Halihazırda ise hidrojenin yüzde 63’ünün kullanımını oluşturan amonyak ve metanol şirketleri önceliklerimiz arasında. Daha sonraki stratejilerimiz arasında tekstil, gıda ve cam-seramik şirketleri olacak. Şu anda iki farklı gelir modelimiz mevcut. Kendi atık sularından hidrojen üretmeyi tercih eden firmalar için anahtar teslim hidrolizör kurulumu sağlıyoruz. Üretim kapasiteleri yüksek geldiğinden sisteme yatırım yapmak istemeyen firmalar için ise organize sanayi içlerinde konumlayacağımız kendi tesislerimizle hidrojen satışları gerçekleştiriyor olacağız. 

 

DÜŞÜK MALİYETLİ TAŞINABİLİR SİSTEM

Pazarda kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?

 

Globalde saf sudan, deniz suyundan üretim gerçekleştiren veya baca gazını dönüştüren firmalar bulunuyor. Fakat bizler yerinde üretim gerçekleştirebilen taşınabilir sistemler tasarladığımız için hem seri üretime uygun bir yapı oluşturuyor hem de firmalar için lojistik ve depolama masraflarını ortadan kaldırıyoruz. Şu anda öncelikli hedefimiz Türkiye. Daha sonra Balkanlar ve Kuzey Afrika pazarlarında firmaların kendi enerji kaynaklarını üretebilecekleri sistemleri sağlayan bir firma haline gelmek istiyoruz. 

Şu anda ikinci ürün olarak geliştirdiğimiz atık alüminyum kutuları ile ürettiğimiz sistem sayesinde de B2C pazarında hidrojenli araç pazarında yer almayı hedefliyoruz.

 

EKOSİSTEMDE DONANIMSAL GİRİŞİM ÇOK AZ

 

Girişimcilik ekosistemi henüz gelişme aşamasında olduğu için taşlar tam olarak yerine oturmuş değil. Genellikle yazılım girişimlerinin ağırlıkta olması sebebiyle donanımsal anlamda üretim gerçekleştirmeye çalışan çok fazla girişim bulunmuyor. Bu, aslında hem avantaj hem de dezavantaj olabiliyor. Çünkü donanımsal girişimlerde mentor bulma konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Fakat donanımsal anlamda kısıtlı sayıda girişim olduğu için doğru adımlarla ilerlerseniz, ön plana da çıkabiliyorsunuz.

27 Mart 2023 Pazartesi