Atık gazlardan üretilen yakıtla ilk ticari uçuş

Giriş: 16.10.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Dünyamız çoktan kirlendi. Bu konuda yapabileceğimiz pek birşey yok. Atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak ise işlerin daha da kötüye gitmesinin önüne geçmek için bundan sonra yapabileceğimiz tek şey. Bunun için pek çok büyük firma sebep oldukları sera gazı salınımını azaltmak adına proje üretiyor. Bu, aynı zamanda markaların prestiji açısından da oldukça önemli görülüyor.

KAYNAK ÇELİK FABRİKALARI

Virgin Atlantic Havayolları da atık gazlardan uçak yakıtı üretme projesi ile gündeme geldi. İlk defa 2011 yılında kamuoyuna duyurulan proje gerçek olmak üzere. 2016 yılındaki ilk deneme uçuşundan sonra geçtiğimiz günlerde üretilen bu özel yakıt,­­ ilk kez bir ticari uçuşta kullanıldı. Lanza Tech tarafından geliştirilen bu yakıt, çelik fabrikalarının atık gazlarından üretiliyor.

MİLYONLARCA VARİL ÜRETİLEBİLİR

Karbon bakımından zengin olan bu gazlar bakteriler marifetiyle fermente olduktan sonra etanole dönüşüyor. Pacific Northwest National Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir yöntem ile etanolün içindeki oksijen, su formunda dışarı alınıyor. Böylece yanınca is yapmayan, son derece temiz bir jet yakıt elde ediliyor.

3 Ekim’de ABD’den kalkan ve İngiltere’ye inen bir Boeing 747 yolcu uçağında ilk defa kullanılan bu yakıtın daha çok kullanılabilmesi için üretiminin artırılması gerekiyor.
Şimdilik plan, milyonlarca varil diye ifade edilebilecek bir seviyedeki üretimi yakalayabilmek.

Uykunun sırları

Uyku, algılama ve hatırlama açısından büyük bir öneme sahip. 2016 yılında yapılan bir çalışma, uykunun ders çalışma stratejisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ilan etmişti. Söz konusu çalışma, öğrencilere hafızalarını güçlendirmek adına ders çalışma süresinin arasına uyku seansları koymalarını öneriyordu. Öğrenmek ve hafıza ile ilgili geçmişteki çalışmalara ise yakın zamanda Bristol Üniversitesi’nin şaşırtıcı araştırması eklendi. Buna göre insan uykusu sırasında bırakın kasten öğrenmeye çalıştığı bilgileri pekiştirmeyi, farkında olmadan algıladığı şeyleri bile beyninde işliyor. Deneyler, uyku sırasında problem çözme yeteneğinin artmasına dair araştırmaları onaylamanın yanında, ilk defa olarak, bugüne kadar öğrenilenlere bilinç dışı algılanan bilgilerin de uykuda işlendiği bilgisini ekliyor. Bu çalışma öğrenme teknikleri açısından geleceğe ışık tutacak. Uykunun bir dinlenme, yenilenme meselesinden ibaret olmadığı, daha keşfedilmeyi bekleyen pek çok sırrı olduğu muhakkak.