Geleneksel sporları yaşatmak amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu
tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali, İstanbul’da 9-13 Mayıs tarihlerinde üçüncü kez gerçekleştirilecek.
Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Etnospor Kültür Festivali vasıtasıyla hem geleneksel sporların yeniden popüler olmasını sağlamayı hem de müziklerden oyunlara kadar birçok geleneksel etkinliği yaşatmayı hedeflediklerini belirtti. Erdoğan,“Hazırlayacağımız alanda zamanın ruhunu görsel olarak da yakalamayaçalışan bir tarzı geliştirmenin gayreti içindeyiz” dedi.
TURİSTLER İÇİN ADRES
Beş gün sürecek organizasyonun sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın geleneksel sporlarını tanıtmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Yerli ve milli dendiğinde biz nasıl heyecanlanıyorsak, diğer ülkelerde de aynı heyecanı gördük. Kültürler arasında üstünlük olmaz. Her biri değerlidir, yaşanmayı ve görülmeyi hak eder. Dünyada batı kültürünün egemenliğiniyaşadığımız 20. Yüzyılın akabinde, tüm kültürlerin kendi hayatlarını devamettirebilmeleri, kaybolmamaları için bu çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz.
Her yıl farklı kültürleri burada insanlarımızla buluşturmak istiyoruz.
Japonların atlı okçuluk (yabusame) sporu olacak. Katarlıların şahin avcılığı etkinliği burada izlenebilecek.
Kırgızistan’dan akrobasi, Kazakistan’dan kökbörü takımları da gösteriler yapacak. Farklı renkleri ve kültürleri deneyimleme fırsatı bulacağız. Festivalin uluslararası turistler için de önemli bir adres haline geleceğini düşünüyoruz.”
İSTANBULLULARA DAVET
Tüm İstanbulluları Etnospor Kültür Festivali’ne davet eden Bilal Erdoğan,“Toplumumuzun tüm kesimlerinin kendisi için bir şey bulabileceğineinanıyoruz. Burası, 5 gün boyunca İstanbul halkının ailece gelip iyi vakit geçireceği tamamen ücretsiz bir etkinlik olacak” dedi.
Yenikapı Meydanı’ndaki Avrasya Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtımtoplantısına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve EtnosporKültür Festivali Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü katıldı.
11 DALDA 883 SPORCU
“At binenin, kılıç kuşananın” sloganıyla yapılacak festivalde geleneksel Türk sporlarından mangala, kökbörü, kuşak güreşi, aba güreşi, atlı cirit, atlı okçuluk, aşık oyunu, şalvar güreşi, mas güreşi, yaya okçuluğu ve yağlı güreş müsabakalarıgerçekleştirilecek. Toplam 11 daldaki müsabakalarda 883 sporcu mücadeleverecek. Çeşitli atlı akrobasi gösterilerinin düzenleneceği festivalde, bir büyük han çadırı ve 43 oba çadırı bulunacak. Organizasyonda 156 at kullanılacak. İstanbul’un en önemli yağlı güreş etkinliklerinden Fetih Güreşleri, 45’i başpehlivan toplam 300 güreşçinin katılımıyla gerçekleştirilecek
MİSYONUMUZ GELECEĞE TAŞIMAK
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Vakıf Katılım’ın sektörün en genç üyesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Modern bankacılığın yanı sıra ecdadın bize bıraktığı kültür mirasını gelenekten
geleceğe taşıma gibi bir misyonumuz var. Bankacılık yaparken aynı zamanda bu
tür etkinlikleri de desteklemek ve ortaya çıkarmakla mükellefiz. Vakıf Katılım
olarak kültürümüzü yaşatma, dayanışma, yardımlaşma, topluma faydalı
organizasyonları destekleme misyonumuz var.” Oran, 20’nci yüzyılın, spor dallarının kurumsallaştığı bir dönem olduğunu, aynı zamanda binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan ata sporu ve kültürünü üzücü şekilde uzaklaştırdığını söyledi.