Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM) ile ASELSAN arasında 3 Ocak 2019’da imzalanan işbirliği protokolüyle hayata geçirilen ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (MTAL) ilk mezunları için tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri katıldı.
GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYOR
Görgün, törende yaptığı konuşmada, sadece akademisyenlerin değil, tüm insanların öğrencilik hayatının yaşam boyu devam ettiğini belirterek, öğrencileri ve velileri kutladı. Savunma sanayinin göğüsleri kabartan birçok çalışma yaptığını ifade eden Görgün, mezun olan gençlerin vatan ve bayrak sevgisiyle çalışacağından emin olduğunu vurguladı. Görgün, ASELSAN MTAL’i yüzde 1, binde 5 ve 8’lik dilimlerde olan öğrencilerin tercih ettiğine dikkati çekerek, “Geçen süreçte gördük ki, karşılıklı emekle bugünlere gelindi” dedi.
ASELSAN’ın her konuda hem manevi hem de maddi olarak sorumlulukların altına girdiğini belirten Görgün, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Bu okuldan mezun oluyorsunuz ama önemli olan hayattan iftiharla mezun olabilmek. Bunun için birçok şeyi yapacaksınız, birçok sosyal mesleki faaliyet içinde bulunacaksınız. Ne yaptığınızdan daha çok, nasıl yaptığınızın kıymetli olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız.”
ASELSAN 101 PROGRAMI
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da şirket olarak bir ilki yaşadıklarına dikkat çekerek, “Okulumuz, ASELSAN’ın kurulduğu tarihten bu yana yaptığı gibi her alanda Türkiye’de, dünyada teknolojiye, eğitime öncülük etti” diye konuştu. Akyol, şunları söyledi: “Buraya ilkokuldan itibaren yatırım yapıyoruz. ‘Tekno Macera’dan başlayarak, TEKNOFEST’lerle devam ederek meslek liselerimizle hem Konya’da hem Ankara’da bunu taçlandırıyoruz. Mezun olduktan sonra üniversite ikinci sınıftan itibaren ASELSAN 101 programlarıyla iş hayatına, üçüncü sınıftan itibaren ROTA A Yetenek programlarıyla aday mühendisliğe, dördüncü sınıfta A Yetenek programımızla yine aday mühendisliğe davet ediyoruz.”
ASELSAN Akademi’de öğrenme ve gelişim kariyerini devam ettireceklerini ve gurur kaynağı projeleri adım adım geleceğe taşıyacaklarını vurgulayan Akyol, bu konuda iddialı olduklarını bildirdi. Akyol, “Bugüne, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi olarak geldik. Bunu başarı olarak yeterli görmüyoruz. Biz büyük vizyonlar, büyük hedefler koyduk. 2030’un, 2040’ın Türkiye’sine ASELSAN’ı bugün olduğu yerden katbekat ileriye taşımak için devletimizin liderliğinde ekibimizle birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.
TUSAŞ’LA SATIN ALMA ANLAŞMASI
ASELSAN ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında 110 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. ASELSAN’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “ASELSAN ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında toplam bedeli 110 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır” denildi.
Ayrıca açıklamaya göre, ASELSAN, TUSAŞ’tan ‘Özgün Helikopter Projesi’ kapsamında aviyonik ekipman tedariğine yönelik toplam bedeli 48 milyon 760 bin dolar tutarında bir sipariş aldı.
YILIN İLK ÇEYREK KÂRI 1.2 MİLYAR LİRA
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 11.1 milyar dolarlık bakiye siparişlerine dikkat çekerek, “Tarihimizin en yüksek bakiye sipariş rakamına ulaştık. Böylece Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından ilkleri yaşadığımız verimli bir dönemi geride bıraktık” dedi.
İhracat odaklı büyüme stratejisini başarıyla uygulayan ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, ASELSAN’ın ilk çeyrek net kârı 1.2 milyar lira seviyesine ulaştı.
Şirketin üç aylık cirosu ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 15.1 milyar lira oldu. Brüt kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttı. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artışla 3.4 milyar liraya çıkarken, FAVÖK marjı yüzde 22 olarak gerçekleşti. ASELSAN’ın öz kaynaklarının aktife oranı ise yüzde 63 oldu.
EN YÜKSEK SİPARİŞ
ASELSAN’ın bakiye siparişleri 11.1 milyar dolar oldu.Açıklamada, görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ihracat odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda 2024 yılına hızlı bir başlangıç yaptıklarını ifade etti.
İlk çeyrekte hem milli savunma ekosistemine hem de ekonomiye sağladıkları katkıya değinen Akyol, şunları kaydetti: “Tarihimizin en yüksek bakiye sipariş rakamına ulaştık. Böylece Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından ilkleri yaşadığımız verimli bir dönemi geride bıraktık. Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan için geliştirdiğimiz onlarca teknolojiyle milletimizin geleceğe güvenle bakmasını sağladık.”
ŞİRKETİN 3 TEMEL VİZYONU
Akyol, sivil alanda da oyun geliştirici sistemlerin kullanıma sunulduğuna dikkati çekti. Mobil röntgen cihazının (ADR-M100) kullanımına işaret eden Akyol, “Son olarak ülkemizin en uzun menzilli radarı niteliğindeki Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi’ni (ALP 300-G) güvenlik güçlerimize teslim ettik” dedi.
Akyol, şirketin, alanında dünyanın en iyi ürünlerini geliştirmek, oyun değiştirici teknolojileri üretmek ve ihracat odaklı büyümek olmak üzere üç temel vizyonu olduğuna vurgu yaptı.
500’DEN FAZLA ÜRÜN
ASELSAN’ın yurt içinde ve yurt dışında kullanılan 500’den fazla ürünü olduğunu kaydeden Akyol, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu çalışmalarımız sayesinde Malezya’dan Şili’ye, Polonya’dan BAE’ye kadar çok geniş coğrafyada varlık gösteren küresel bir şirket haline geldik. Seri üretim kapasitemizi ve yeteneklerimizi artırmak için 400 milyon doları aşan dört büyük yatırımı başlattık. Hedefimiz ASELSAN’ı dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmek. Yüksek teknolojimizle, kaliteli ve hızlı üretimimizle, ihracat potansiyelimizle bu hedefe ulaşacağız.”