tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Son yıllarda peş peşe açılan stadyumlar, Anadolu’da tam bir futbol şöleni havası oluşturuyor. Konya’dan Antalya’ya, Malatya’dan Sivas’a, Trabzon’dan Eskişehir’e kadar birçok kentte açılan bu yeni stadyumlarda Milli Takım maçları, Türkiye Kupası finali, 1’inci Lig final maçları, Avrupa maçları oynanıyor. Bu da şehirlerin ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu illere son olarak Samsun da eklendi. Samsunspor’un yeni 19 Mayıs Stadyumu’nda 6 Ağustos’ta Süper Kupa finali oynandı. 140 milyon liraya mal olan yeni stadyum, 33 bin kişi kapasitesine sahip. Bu maçtan sonra Milli Takım’ın da Samsun’da bir maç oynaması bekleniyor.

2005’TE BAŞLADI

Anadolu’da stadyumların yapımı 2005’te Kayseri Kadir Has Stadyumu ile başladı. Stat o dönem 70 milyon liraya mal olurken, 33 bin kişi kapasitesine sahipti. Birçok final maçı ve milli maça ev sahipliği yaptı. Daha sonra hükümetin de desteğiyle Anadolu’nun birçok kentinde yeni stadyumlar yapılması kararlaştırıldı. Burada Toplu Konut İdaresi de devreye girdi ve bugün Türkiye’nin birçok ilinde modern ve yeni stadyumlar inşa edildi. Bu stadyumlara ayrılan kaynağın ise 2 milyar liraya yakın olduğu tahmin ediliyor. Kayseri’den sonra Konya yeni stadyumuna kavuştu. Beşiktaş’ın da birçok maçını oynadığı bu stadyum şehir ekonomisine büyük katkı sağladı. Hatta Milli Takım da Euro 2016 elemelerinde birçok maçını bu stadyumda oynadı.

NASIL KATKI SAĞLIYOR

Stadyumlar birçok özel maça ev sahipliği yapıyor. Milli maçlarda şehre çevre illerden de birçok taraftar geliyor. Oteller, esnaf, hediyelik eşyacılar, restoranlar ve ulaşımda şehir ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Bir milli maça ev sahipliği yapan şehirde, o gün otellerde doluluk oranı yüzde 90’a çıkarken, restoranlar günlük cirolarını yüzde 40 oranında artırıyor. Kayseri, Konya ve Antalya gibi illerde ise tarihi yerleri de gezme ve görme fırsatı yakalanıyor. Birçok şirket bu maçlara özel çalışanlarını götürüyor. Ayrıca şehre birçok ülkeden ve Türkiye’den basın mensubu akın ediyor. Böylece şehir tanıtımına da çok önemli bir katkı sağlanmış oluyor.

Samsunspor’un maçlarını oynayacağı yeni 19 Mayıs Stadyumu’na, Barselona’nın Nou Camp Stadyumu örnek alınarak 15 dakikada boşaltılabilmesi amacıyla 72 turnike konuldu.

YATIRIM FIRSATI

Sadece milli maçlarla değil, aynı zamanda Avrupa Kupası ve dört büyük takımın maçlarında da şehirde önemli bir hareketlilik olduğunu anlatan yetkililer, şunları dile getirdi: “Büyük takımlarla şehre gelen iş adamları ve girişimciler, yeni yatırımların da kapısını aralıyor. Şehirdeki yatırım potansiyelini burada gözlemleme fırsatları oluyor. Biz de misafirperverliğimizi gösterip Anadolu şehirlerini, daha fazla turist ve yatırım gelmesi için futbolu bir araç olarak kullanmaya gayret ediyoruz. Türkiye’nin bu tür fırsatları kaçırmaması gerekiyor.”

ŞİMDİ SIRA MALATYA’DA

Bu illere önümüzdeki günlerde Malatya da eklenecek. Merkez Battalgazi ilçesinde, İnönü Üniversitesi yerleşkesi karşısında, 136 bin 585 metrekarelik arazi üzerine inşa edilen stat, çim zeminden itibaren 6 kat yükseklikte bulunuyor. 25 bin seyirci kapasiteli stadın yüzde 95’i tamamlandı. Malatya’da futbolseverler için güzel bir ortam oluşturacak stadın iç ve dış cephesinde kayısıyı andıran obje ve renkler kullanıldı. Toplam 110 milyon liraya mal olan stadyumun milli maçlara da ev sahipliği yapması bekleniyor. Yeni stadın tamamlanmasıyla, 50 yıllık, 10 bin 411 kişi kapasiteli, geçmişte Süper Lig’de mücadele eden Malatyaspor’un ev sahipliğinde Avrupa takımını ağırlayan ve Balkan Kupası’na sahne olan, kimi zaman sevinç kimi zaman da hüzünlerin yaşandığı Malatya İnönü Stadyumu da taraftarlara veda edecek.

YANGINDA SULAMA SİSTEMİ ÇALIŞACAK

Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nda yerden çim ısıtma, tribünden ısıtma, alışveriş merkezi, localar, 7 restoran, ofisler, amatör kulüplere tahsis edilecek antrenman sahaları bulunuyor. Stadın çatı sistemi ise Karadeniz’in rüzgarlı olduğu düşünülerek rüzgar kanalları da ona göre yapıldı. ‘Akıllı stat’ diye ifade edilen stadyumdaki elektronik ve mekanik sistemler, birbirine bağlantılı olacak.
Örnek olarak statta bir yangın çıktığı zaman, sulama sistemleri harekete geçecek ve turnikeler serbest kalacak.

08 Ağustos 2017 Salı

Etiketler : Gündem