tatil-sepeti

HABER: YAHYA GÜL

Demir dışı metaller sektörü, alüminyum hammaddesine getirilen yüzde 3-6 oranındaki vergiden rahatsız. Sektör, ülke kotası veya vergi muafiyeti ile bu sorunun çözümünü bekliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi, sektörün sorunlarını görüşmek üzere İTO Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldi. Komite Başkanı Ali Bakaner’in başkanlığını yürüttüğü toplantıya Komite Başkan Yardımcısı Dr. Metin Yılmaz, Komite ve Meclis Üyeleri İbrahim Çetinkaya ve Abdullah Demir, Komite Üyesi Sait Düzyurt, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergileri Grup Müdürü Hakkı Sayan ile çok sayıda davetli katıldı.

RAPOR ŞARTI YOK

Komitenin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakaner, sektörden gelen talepler ile yararlı gördükleri ticari ve mesleki uygulamaları gerçekleştirmek amacıyla aldıkları kararları İTO yönetimine ulaştırdıklarını ve konuyu İTO Meclisi’nde de dile getirdiklerini söyledi.

Üyelerin destekleriyle KDV mahsupları için şart koşulan yeminli mali müşavir raporu şartının kaldırıldığını hatırlatan Bakaner, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesinti oranının da yüzde sıfır olarak belirlendiğini açıkladı.

VERGİ MUAFİYETİ

“Hükümetimiz haklı makul tekliflerimizi değerlendirip çözümlüyor” diyen Bakaner, alüminyum hammaddesine getirilen yüzde 3-4-6 oranındaki vergiden sektör olarak rahatsız olduklarını söyledi. Bakaner, “Kârlılığımızın bu oranlarda olduğu göz önüne getirilirse sıkıntılarımız daha net anlaşılır. Biz hammadde sorunu ile ilgili şu çözümleri bekliyoruz: Belirli miktarda ülke kotası getirilebilir, ülke içinde kullanılan miktarlar vergiden muaf olabilir, tüm AB ülkeleri vergiden muaf olabilir” şeklinde önerilerini dile getirdi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergileri Grup Müdürü Hakkı Sayan da vergi mevzuatı konusunda üyeleri bilgilendirdi ve gelen soruları cevapladı.

SEKTÖR NE İSTİYOR

Ali Bakaner, “Önümüzde çözülmesi gereken sorunlar var” diyerek, bunları şöyle sıraladı:

  • KDV iadeleri ve mahsuplar hızlandırılmalı.
  • Damga vergisi sorunu çözülmeli.
  • Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) emlak vergisi oranı azaltılmalı.
  • Doğalgazdaki ÖTV kalkmalı.
  • Yatırımlardaki fabrika amortisman payı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkartılmalı.
  • Müteselsil sorumluluk alanları daraltılmalı.
  • Geçici vergi kaldırılmalı.
  • Elektronik haciz yoluyla bankalardaki mevduata haciz konulmadan önce, ilgili firmaya mutlaka uyarı yazısı gönderilmeli.
  • Londra Metal Borsası (LME) deposunun açılması önündeki mevzuat engelleri kaldırılmalı.

05 Nisan 2016 Salı

Etiketler : Sektörel