tatil-sepeti

Türkiye, Söğüt’te açılan altın madeniyle bu hedefe bir adım daha yaklaştı. Klasik madenciliğin yanı sıra şehir madenciliği ile de altın rezervlerini artırma potansiyeli taşıyan Türkiye’de uzmanlara göre e-atıklar yoluyla da yılda 7 ton altın yerli kaynaklardan sağlanabilir.



Rusya-Ukrayna savaşı ve ekonomiye ilişkin küresel belirsizlikler, dünyada altın talebini artırdı. Dünya merkez bankaları arasında kuvvetli altın rezerviyle dikkat çeken Türkiye, 2022’nin 11 ayında en çok altın girdisi sağlayan ülke oldu. Türkiye bir yandan da altın madenciliğinde yerli kaynaklarını değerlendirmeyi hedefliyor.

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Kriz anlarının en güvenli yatırım aracı olan altın, Dünya Altın Konseyi Raporu’na göre merkez bankaları kasalarındaki patronluğunu pekiştirdi. Konseyin 2022 Raporu’na göre küresel altın rezervi 2022’de yüzde 2 oranında artarak 4 bin 755 ton oldu. 

 

Aynı rapora göre dünya merkez bankaları 1967 yılından bu yana en yüksek altın alım oranını gerçekleştirdi ve geçen yıl merkez bankası kasalarına toplam bin 136 ton altın girişi oldu. Türkiye de ocak-kasım arası dönemde 122.8 tonluk alın alımıyla kasasına en çok altın girişi sağlayan ülke olarak kayıtlara geçti.  

 

YERLİ KAYNAK 

 

Her sektörde kaynaklarını yerlileştirme çabası içinde olan Türkiye’de altın da bundan nasibini aldı. Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleşen Söğüt Altın Madeni, Türkiye’yi altın kaynaklı cari açığı azaltmak hedefine bir adım daha yaklaştırdı. Söğüt Altın Madeni, Türkiye’nin yerli altın hamlesinde üçüncü büyük kaynak olarak kayıtlara geçti. Yeni maden, Türkiye altın ihtiyacına yüzde 15 oranında katkı sağlayacak.


EN HIZLI YÜKSELİŞ

 

Dünya Altın Konseyi 2022 üçüncü çeyrek bulgularına göre Türkiye, en çok altın rezervi olan ülkeler sıralamasında 488 tonla 11. olarak yer alıyor. Türkiye, aynı verilere göre 31 ton altınla dünyada rezervi en hızlı yükselen ülke konumunda. Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleşen Söğüt Altın Madeni ile Türkiye altın rezervlerine 109 ton potansiyel daha eklenmiş olacak. 

 

BİN KİŞİYE İSTİHDAM 

 

Toplam potansiyeli 109 ton olan Söğüt Altın Madeni tam kapasite çalışmaya geçtiğinde yıllık ortalama 6.5 tonluk üretimiyle Türkiye’de en çok üretim yapan üç işletmeden biri haline gelecek. Türkiye’de son beş yıldır ortalama 35 ton altın üretimi gerçekleşiyor. Söğüt Altın Madeni’nin Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturacağı öngörülüyor. Tesis için 500 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Tesis ilk etapta 1000, ilerleyen dönemlerde 1300 kişiye istihdam sağlayacak. Söğüt Altın Madeni’nin açılışıyla yerli altın madeni tesisi sayısı 16’ya çıktı. 

 

TON BAŞINA 280 GR

 

Türkiye’de yerli altın atılımının bir diğer kolunu da şehir madenciliği oluşturuyor. Şehir madenciliğinin önemli maden kaynaklarından olan altını e-atıklardan kazanmak mümkün. Birleşmiş Milletler Üniversitesi (UNU) 2020 yılı verilerine göre, elektronik atıklardan ton başına 280 gr altın geri kazanımla ekonomiye katılabiliyor. Aynı rapora göre, küresel e-atıkların önümüzdeki 7 yıl içinde 74.7 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu da tüm potansiyelin kullanılması halinde küresel piyasada binlerce ton altının teknolojik madencilikle geri kazanılabileceği anlamına geliyor. 

 

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ 

 

Türkiye’de e-atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 18. Exitcom Geri Dönüşüm Tesisi’nden alınan bilgilere göre, Türkiye’deki tüm e-atıkların nitelikli olarak geri dönüştürülmesi halinde şehir madenciliği yolu ile yıllık 7 ton altın kazanımı mümkün. Bu da bugün klasik madencilikle kazanılan altın miktarının yüzde 20’sine tekabül ediyor. Şehir madenciliği ile altın rezervlerini artıran ülkelerin başında ise Belçika geliyor. 

 

KLASİK MADENCİLİĞE İLAVE KAYNAK

 

Exitcom Geri Dönüşüm Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ilgar: Bugün özellikle Avrupa’da geri dönüşüm yoluyla altın, gümüş gibi değerli madenlerin ülke rezervlerine eklenmesi çok yaygın. Dünya bunu keşfetmiş durumda. Türkiye’de çok ciddi potansiyel var. Teknolojinin gelişmesiyle e-atıklar her geçen gün artıyor. Tüm potansiyelimizi değerlendirsek ülke kasalarına bu yolla yıllık 7 ton altın kazandırabiliriz. Maliyeti de klasik madenciliğe göre yüzde 50’den daha düşük oluyor. Bu madenler verim kaybı olmadan sonsuz kez geri dönüştürülebiliyor.

06 Şubat 2023 Pazartesi