Cuma, 22 Kasım, 2024
İTO’nun, 5. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda (ICSG 2017) kurduğu stantta, ziyaretçilere Oda’nın hizmetleri ve iş dünyası için sağladığı imkanlar hakkında bilgi verildi.
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2017), İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuara, İstanbul Ticaret Odası da bir stant ile katıldı. Fuarın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, teknoloji ve değişimin büyük şehirlerde oluşturduğu olumsuzlukların da gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı.
ÇÖP AYRIŞTIRMA
Çevreyi bir emanet olarak gördüklerini, şehirlerdeki çöplerin yüzde 65’ini entegre tesislerde ayrıştırıp değerlendirilecek hale getirdiklerini, 269 noktada gemi atıklarını alan tesisler olduğunu, mavi bayrak sayısının 444’e ulaştığını dile getiren Özhaseki, kentsel dönüşümün de sürdüğünü aktardı.
BİNALAR YENİLENMELİ
Bakan Özhaseki, 1999 depreminden sonra inşa edilen binaların çoğunun sağlam, ancak yönetmelikten önce yapılan binaların en az yüzde 50’sinin depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Özhaseki, “Bir an önce hazırlık yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki bu zorlu süreci bir fırsata dönüştürebiliriz. Bir taraftan depreme dayanıklı binalar inşa edeceğiz, bir taraftan da insan yaşamına en uygun akıllı şehirler yaparak önümüzdeki 100 yılı kurtarmak istiyoruz. Bu çalışmalar herhalde birkaç ay içerisinde şekillenir” diye konuştu.
ÇAĞI ISKALAMAYALIM
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise fuarın açılışında yaptığı konuşmada, artık sanayide 4.0 devrimini yapacak noktada, bütün hizmet alanlarının birbirine entegre, birbiriyle çalışır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Şahin, “Aksi takdirde çağı ıskalama durumumuz olabilir” dedi.
VERİMLİLİK ARTIŞI
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar da, akıllı şehirlerin verimliliğin iyileştirilmesi ve enerji tasarrufunda oynayacağı role dikkati çekti. Pınar, “Akıllı şehirler mutlaka yerel ihtiyaç ve dinamiklere bakılarak bölge halkına özel olarak geliştirilmeli. Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak Türkiye’deki ilk akıllı şehir uygulaması olan KRİTA’yı Gaziantep’te başlattık. 3.6 milyon liraya mal olacak proje, Haziran 2018’de tamamlanacak” dedi.
AVRUPA, AKILLI ŞEBEKELEŞİYOR
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, “Akıllı şebekelerin, ülke politikası haline getirilmesi gerekiyor” dedi. Bugüne kadar Avrupa’nın akıllı şebekeye geçiş için 450 Ar-Ge projesi gerçekleştirdiğini belirten Arslan, “Elektrikte akıllı şebekelere ilk geçen ülke Malta. Bu konuda en çok yatırımı yapan ise İtalya; yüzde 85’in üzerinde akıllı sayaçlara geçti. Fransa da ülkedeki sayaçların yüzde 95’ini akıllı konuma getirmeyi planlıyor. Almanya ise bu konuda en geride kalan ülkelerden biri” dedi.
TÜKETİM ARTIŞI DEVAM EDECEK
Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolu Judith Slater, Türkiye’nin elektrik sektöründe yıllık 5 milyar dolarlık yatırımının 2020’ye kadar devam edeceğini belirtti. Slater, “Birleşik Krallık Hükümeti enerji teknolojileri alanında Türkiye’nin yaptığı yatırımları ve reformları destekliyor” dedi.
Türkiye’de elektrik tüketiminin yıllık yüzde 5 oranında artış gösterdiğini ifade eden Slater, bu artışın gelecek 15 yılda devam edeceğinin öngörüldüğünü aktardı.
TRAFİK İÇİN YENİ ÇÖZÜMLER
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Güç ve Enerji Topluluğu (PES) 2016-2017 Seçili Başkanı Prof. Dr. Saifur Rahman, akıllı şehirler için akıllı trafiğin söz konusu olduğunu vurguladı. Rahman, “Yeşil kuşak dediğimiz trafik ışık senkronizasyonu olduğunda sensörler, ambulans ve itfaiye gibi araçları tanıyor ve onlara geçiş önceliği sağlıyor. İstanbul’da da trafik akışını bu şekilde düzenlemeniz mümkün” dedi.
YABANCIYA YATIRIM DESTEK OFİSİ
İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Enerji yatırımlarını sadece yerli kaynaklarla değil, yabancı yatırımcılar ve kaynaklarla da yapmak durumundayız” dedi. Yabancı yatırımcılar için bir dizi kolaylık sağlandığını belirten Vali Şahin, İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesindeki Yatırım Destek Ofisi’nde yabancı yatırımcılara doğrudan hizmet edecek, daha işe başlarken yaşanacak prosedürleri en aza indirecek bir yapılanmaya gidildiğini söyledi.
İTALYA, FUARIN ÜLKE ORTAĞI
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, İtalya’nın 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı’nın ülke ortağı olduğunu belirterek, Türkiye ve İtalya arasında enerji alanında önemli işbirliklerinin yapıldığını söyledi. Mattiolo, “Bazı şirketlerimiz Türkiye’deki enerji projelerine teknik anlamda destek oluyor. Bu yıl 8 şirketimiz bu fuara katıldı” diye konuştu.
27 Nisan 2017 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe