tatil-sepeti
tatil-sepeti

Akıllı eğitim araçlarıyla tüm engeller aşılıyor

Giriş: 20.12.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) girişimcilerinden Psikojenez İleri Yazılım ve Bilgisayar Sistemleri; otizmli, zihinsel engelli gibi özel eğitim öğrencileri ve okul öncesi eğitim gören öğrenciler için akıllı eğitim materyalleri geliştiriyor. Görme engelli, işitme engelli ve normal gelişim gösteren öğrencilerin eğitimi için de farklılaştırılabilen akıllı sistem, yaygınlaşmak için 2022 yılını bekliyor. Psikojenez İleri Yazılım ve Bilgisayar Sistemleri’nin kurucusu ve Genel Müdürü Bilgisayar Mühendisi Dr. N. Tuğbagül Altan, halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi. Dr. Altan, ayrıca çeşitli vakıf üniversitelerinde de dersler veriyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Dr. N. Tuğbagül Altan cevapladı.

DOKTORA TEZ KONUSU

Zihinsel engelli öğrenciler için eğitim sistemi geliştirme fikri nasıl oluştu?

Ortaokuldan itibaren Ar-Ge yapmak, teknik üretim gerçekleştirmek arzusundaydım. Akademik araştırma yapmaktan da zevk alıyordum. Doktora tezimi, zihinsel engelli ve otizmli öğrencilerin bilgisayar ile etkileşimleri üzerine hazırladım. Doktora eğitimi aldığım dönemde, sahada otizmli, zihinsel engelli, çeşitli engel grubunda bulunan öğrenciler ve öğretmenleri ile çalışmalarda bulundum. Engelli öğrencilerin aileleri ile görüştüm, bu öğrenciler ile ilgili çeşitli sosyal sorumluluk projelerine dahil oldum, derneklerle beraber çalıştım.

KOSGEB DESTEĞİ

Doktoramı tamamladıktan sonra girişimcilik projem ile ‘KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Desteği’ programına başvurdum. Desteği almaya hak kazandıktan sonra 2020 yılında da bu destek ile firmamı kurdum. Zihinsel engelli öğrencilerin hayatına dokunmak ve onların eğitim almalarına yardımcı olacak bir çözüm sunmak istedim.

ÖĞRENEBİLİRLER

Zihinsel engelli öğrenciler nasıl eğitim almalı?

Zihinsel engeli olan öğrenciler, zihinsel gelişimi normalden farklı olan öğrencilerdir. Normal gelişim gösteren yaşıtlarına göre; engellerinin derecesiyle orantılı olarak öğrenme hızları az, orta veya yavaş olabilir. Ses, görme, dokunma gibi birçok duyunun aktif olduğu metotlarla daha iyi öğrenebilirler. Eğitimleri tekrara dayalıdır. Eğitimin görsel öğeler ile tekrara dayalı yapılması, okul öncesi eğitim gören öğrencilerde de benzerdir.

HERKES ULAŞABİLECEK

Bu eğitim herkes tarafından ulaşılabilir mi?

Evet… Google Play, App Store ve www.psikojenez.com adresinden rahatlıkla ulaşılabilir olacak. Ayrıca çok cüzi bir indirme ücreti ile uygulamayı indirip, bir daha hiçbir ücret ödemeden sahip olabilecekler. Sürekli geliştirilen yeni sürümleri rahatlıkla web sitemiz üzerinden takip edebilecekler.

KULLANICI TESTLERİ

Bu ürünün yerli benzerleri var mı?

Ürünlerimizi; kullanıcı testleri, çocuklardan aldığımız geri bildirimlerle değiştirip, ihtiyaçlara yönelik özel çalışmalar sonucunda geliştiriyoruz. Özel eğitim öğrencileri ve okul öncesi eğitim gören öğrenciler için kullanıcı testleri ile yenilenen, iyileştirilip, güncellenen benzer yerli bir çalışmaya rastlamadık. Küçük farklılaştırmalarla ana sınıfı eğitim gruplarının da temel ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerimizin hedef kitlesindeki okullarla görüşmelerimiz başlama aşamasında.

AKADEMİK DANIŞMANLIK

Üniversitelerle işbirliği yapıyor musunuz?

Gerek kendi öğrencilerimizin, gerekse psikojenez.com adresinden bize ulaşan belirli sayıdaki öğrencimizin Psikojenez’de staj yapmalarını sağlıyoruz. Sahada birebir deneyim kazanıp, tez ve staj konularında bilgi sahibi oluyorlar. Ayrıca proje geliştirme, algoritma tasarımı, derin öğrenme, yapay zeka gibi çalışma alanlarında hem akademide hem de piyasada danışmanlık hizmeti veriyoruz.

MOBİL YAZILIM EKİBİ

Diğer hizmetleriniz neler?

Çalışma yelpazemiz oldukça geniş. Artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalar ile tekstilden gıdaya, inşaattan medyaya kadar birçok sektöre ürün tanıtımı ve reklam alanlarında ihtiyaca özel yazılımlar sunuyoruz. Şirketlere ekip gönderip, ihtiyaç hissettikleri yazılım konularında destek verip, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, benzetim, derin öğrenme, yapay zeka gibi tematik konularda yazılımlar hazırlıyor, veri analizleri yapabiliyoruz.

BÜYÜK VERİ ANALİZİ

Şirketlerin gelişimini takip eden büyük veri analizleri yapıyoruz. Çeşitli veriler üzerinde makina öğrenmesi tekniği ile ilgili sorunlara çözümler geliştiriyor, müşteri odaklı ihtiyaca yönelik yazılımlara imza atabiliyoruz. Proje bazlı yazılım geliştirme desteği sunuyor, şirketler ile proje bazlı ortaklıklar kurabiliyoruz.

MOTOR BECERİLERİ GELİŞİYOR

“Test sonuçlarından elde ettiğimiz veriler çok önemli. Kullandığımız yaklaşım ile zihinsel engelli çocukların kişisel gelişimlerinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Pratik yaparak motor nöron ilişkilerinin daha iyi geliştiğini gördük. Ellerini, uzuvlarını bağlantılı olarak kullanma becerileri arttı. Eğlendikleri için öğrenirken daha uzun süreli odaklanabilmeye ve daha kolay öğrenmeye başladılar.”

EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

“Sistemin en önemli özelliği, bireysel kullanım imkanının olması. Zihinsel engellilerin eğitiminde tekrar çok önemli.
Art arda yapılan tekrarlarla öğrenmeleri kolaylaşıyor. Biz de onlara bol tekrar ve eğlenerek öğrenme imkânı sunuyoruz.