AYŞE BAŞAK
Arılar, iklim krizinin dünya çapındaki zararlı etkilerinden en çok etkilenen böcek türlerinden. 2019 yılında kış boyunca ABD’deki arı kolonilerinin yüzde 40’ı öldü. İklim değişikliğine ek olarak doğal beslenme alanlarının azalması, artan tarım ilacı kullanımı gibi stres faktörleri, arıların yaşamını olumsuz etkiliyor. Arılar, küresel gıda tedarik zincirinde hayati bir rol oynuyor. Arıların kaybı dünyanın birçok ekosisteminde yıkıcı bir çöküşü tetikleyebilir. Arıların ekosistemde kilit rol oynamasının nedeni, bitkilerin nektarlarını toplarken onların tozlaşmalarını sağlamaları. Bitkiler tozlaşmaya, dolayısıyla arılara ihtiyaç duyuyor. Arılar yok olursa bitkiler, bitkiler yok olursa insanlar ve diğer canlılar için besin sıkıntısı baş gösterir, devamında dünya çapında açlıktan bahsetmeye başlarız.
SORUNA ERKEN MÜDAHALE
Kaliforniya merkezli bir girişim olan BeeHero, arı kolonilerinin sağlığını koruyabilmek için veri analitiği ve yapay zeka karışımını kullanarak akıllı kovanlar tasarladı. GPS de dahil olmak üzere dokuz farklı sensör aracılığıyla tasarlanan algoritma ile 30 farklı koloniyi karşılaştıran ve her kovanda yüzlerce farklı senaryoyu tahmin edebilen bu sistem sayesinde arıcılar kovanda bir sorun olup olmadığını çok geç olmadan anlayabiliyor. Böylece zamanında müdahale edilen kovandaki arıların hayatta kalma oranı artırılıyor. Ölçümler ile ses, sıcaklık, nem, manyetik alanın yanı sıra kraliçe arı sağlığı, akar istilası, hastalık başlangıcı, kuluçka sayısı ve kovan yağmasının tespiti mümkün.
BİLGİ PARMAKLARIMIZIN UCUNDA
Geçen bahardaki ilk deneme sürecinde sistemi kullanan Lary Johnson isimli arıcı, “Normalde sahip olamayacağımız bilgiler artık parmaklarımızın ucunda. Bu bilgilere telefonumdaki bir platformda erişebiliyorum. Bu bilgiler, normalde fiziksel olarak kovanları açarak inceleyip, bazen uzun vakitler ayırarak alabileceğim bilgilerdi ve 3 bin kovanım olduğu için bunun takibi çok zor oluyordu. Kraliçe arının kovanda olduğunu bildiğim zaman o kovana yaklaşımım farklı oluyor. Bunun gibi birçok bilgi işimi oldukça kolaylaştırdı” diyor.