Salı, 05 Kasım, 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika turuna İstanbul Ticaret Odası’nı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Basiloğlu, Meclis Üyeleri Kazım Ekinci, Ali Alkan, Ahmet Zeki Sarıhan ve Nedim Yusuf Baş ve İTO Müşaviri Tuğrul Akay katıldı.
HABER: TUĞRUL AKAY / TANZANYA
Zengin yeraltı kaynaklarına sahip Sahraaltı Afrikası, özellikle altyapı yatırımlarına büyük ihtiyaç duyuyor. Türkiye’ye ve Türk yatırımcılara büyük sempati duyan Afrika halkı, ülkelerine yapılacak yatırımlarda bu yüzden önceliğin altyapıya verilmesini istiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda bakanlar, milletvekilleri ve 150’ye yakın Türk iş adamı ile çıktığı Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı kapsayan Afrika turunda, yerli halk hem Türkiye’ye hem de Türk iş dünyasına yakın ilgi gösterdi.
Yıllarca sömürülmüş olan Afrika halkının karşısına dost eli uzatan, karşılık beklemeden kıtanın kalkınması için çalışmak üzere gelen Türk iş adamları, özellikle çok eksik olan altyapı yatırımlarına öncelik vereceklerini taahhüt ettiler.
MİLLİ GELİR 500 DOLAR
Altın, elmas, bakır, kömür başta olmak üzere zengin yeraltı kaynaklarını barındıran Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ın doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve canlı türlerinin yeryüzünde başka bir emsalinin olmaması, aslında bu ülkelerin ne kadar önemli bir değer olduğunu gösteriyor. Madagaskar’daki bitki örtüsünün yüzde 70’i dünyada sadece bu ülkede yetişiyor. Buna karşılık bu ülkelerde ortalama milli gelir 500 dolar, asgari ücret ise 50 dolar civarında.
TEKNOLOJİDE MODEL
Tanzanya, doğal kaynaklar, tarım, hayvancılık, inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde yatırım için cazip fırsatlar sunuyor. Ülke, bu alanlarda Türkiye’nin teknolojisinden de faydalanmak istiyor. Tanzanya’daki Türk yatırımları sayesinde birçok Tanzanyalı da iş imkanına sahip oldu. Mozambik de, ticari ilişkilerin ve ortaklıkların geliştirilebileceği bir fırsatlar ülkesi. Dünyanın en büyük dördüncü adası Madagaskar da yatırımları hızlandırabileceğimiz bir diğer ülke…
BANKACILIK ULUSLARARASI STANDARTLARDA
Bankacılık sektörünün uluslararası ticarete uygun olduğu bu ülkelere plastik ve tekstil ürünleri ihracatı yapılabilir. Kıymetli madenlerin yanısıra Afrika’ya özgü vanilya, kaju fıstığı gibi yöresel ürünler de bu ülkelerden ithal edilebilir. Maden ve tekstil de yatırım yapılabilecek sektörler arasında. Türk iş dünyası daha fazla ticaret yoluyla Afrika kıtasının en güneyini ülkemizle bağlamalı.
PLASTİK VE TEKSTİL RAĞBET GÖRDÜ
Afrika turu kapsamında söz konusu üç ülkede DEİK tarafından düzenlenen iş forumlarında Türkiye ile ticarette yaşanan sıkıntılar gündeme getirildi. Afrika iş dünyasıyla yapılan B2B’lerde özellikle plastik ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarına yoğun ilgi gösterildi. Türk iş dünyası da, gelen taleplerden memnun kaldı.
08 Şubat 2017 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi