Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Edebiyat eğitimi, çağdaş eğitimin önemli bir merkez noktası olarak kabul ediliyor. Uzmanlar bu eğitimi, bireyin kendisini geliştirmesi, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve hayatı anlamlandırabilmesi açısından önemli bir alan olarak tanımlıyor. Bu kapsamda, İstanbul Ticaret Odası (İTO), gençleri ve ailelerini bilgilendirmek amacıyla ‘Çocuk Yayıncılığında Doğal Afetler’ konulu bir webinar düzenledi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün başkanlığında gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü April Yayınları Editörü Nazlı Berivan Ak yürüttü. Webinarda; Erdem Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz ve Günışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Hande Demirtaş, evrensel çocuk ve gençlik edebiyatı ile Türk çocuk edebiyatındaki doğal afet teması hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
380 MİLYON KİTAP ÜRETİLDİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) raporuna göre, 2022’de bandrol raporlarında gözle görülür bir artış yaşandığını ve 380 milyonun üzerinde kitap üretildiğini belirtti. Üstün, üretilen kitapların yüzde 12.1’ini çocuk ve gençlik kitaplarının oluşturduğuna dikkat çekerek, “Bu oran, genç nesillerin okuma alışkanlıklarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ağustos ayı bandrol verilerine göre, kitap üretimi geçen yıla göre yüzde 4.9 oranında arttı. Ayrıca, ağustos ayında çocuk kitapları, tüm kitap üretimlerinin yüzde 10.5’ini oluşturarak bu alandaki talebin yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu, çocukların kitaplar aracılığıyla dünyayı keşfetme isteğinin ve eğitimlerinin bir parçası olduğunu gösteriyor. Afetlerle mücadeleyi edebiyatla öğretelim” dedi.
HEM BİLGİ HEM MORAL
Dijital dönüşümün hızla ilerlediğini fakat kitapların öneminin hâlâ devam ettiğini söyleyen Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kitaplar, hayatımızın her alanında bize rehberlik eder. Yakın zamanda yaşadığımız deprem gibi acil durumlarda kitaplar, insanlara hem bilgi hem de moral sağladı. Özellikle çocukların karamsar ruh halinden uzaklaşmasına kitaplar yardımcı oldu. Bu yüzden kitaplarımızla doğal afetleri çocuklarımıza anlatmalıyız. Kitaplar, onların bu tür olaylarla nasıl başa çıkacaklarını ve toplumsal dayanışmanın önemini öğrenmelerine yardımcı olacak. Kitapları desteklemeli ve genç nesillere daha fazla okuma alışkanlığı kazandırmalıyız.”
ERKEN YAŞTA HAZIRLIK
Doğal afetlerin artış gösterdiği bir dönemde, çocuklara doğal afetleri anlatmanın önemini vurgulayan April Yayınları Editörü Nazlı Berivan Ak, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal afetlerin sıklığı artıyor. Doğal afetlerin nedenlerini, nasıl oluştuğunu ve ne gibi tedbirler alınabileceği konularını çocuklara açıklayarak, onların bilinçli olmalarına katkı sağlamalıyız. Bu noktada yayıncılarımız ve kitaplar devreye giriyor. Doğal afetleri anlatmak, çocukların bu konuya korkusuzca yaklaşmalarını sağlamak anlamına gelir. Çocuklara panik yerine bu tür durumlarda ne yapmaları gerektiğini öğretmek çok önemli” diye konuştu.
AFET TÜRÜNE GÖRE ÖNLEM
Erdem Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz ise doğal afetleri iki farklı başlık altında incelemenin önemine dikkat çekti. Günyüz, şunları söyledi: “Doğal afetler, karmaşık ve çeşitli olaylar içerir. Bu nedenle, gençlerimize doğal afetleri anlatırken iki temel başlık altında incelememiz gerektiğine inanıyorum. Birincisi, uzun süreli afetler, ikincisi ani gelişen afetler.”
Günyüz, afetler hakkında şu bilgileri verdi:
* Uzun süreli afetler: Bu kategori, doğal afetlerin uzun bir süre etkili olduğu durumları içerir. Kuraklık, iklim değişiklikleri, deniz seviyesi yükselmesi ve orman yangınları bunlara örnek olabilir. Bu afetler genellikle yavaş gelişir ve insanların yaşam tarzlarını uzun vadede etkileyebilir. Gençlerimize bu tür afetlerin etkilerini anlatarak, doğal kaynakları nasıl koruyabileceklerini ve sürdürülebilir bir geleceği nasıl destekleyebileceklerini öğretebiliriz.
* Ani gelişen afetler: Depremler, seller, tsunami gibi beklenmedik olayları içerir. Bu afetler hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve insanların hızla harekete geçmesini gerektirebilir. Gençlerimize bu tür afetlerle başa çıkmak için acil durum planları oluşturmanın önemini vurgulayabiliriz.
DOĞAYI ANLAMAK İÇİN YENİ PENCERE
Doğal afetlerin tarih boyunca yazarların ilgisini çektiğini belirten Günışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Hande Demirtaş, şöyle konuştu: “Edebiyat, insanların doğal afetlerle başa çıkma şekillerini ve insan doğasının karmaşıklığını anlatan önemli bir pencere sunar. Unutmayın, bu eserler bize hem insan dayanışmasını hem de doğanın gücünü hatırlatır. Edebiyatın doğal afetlerle olan ilişkisini keşfetmek, hem edebiyatı hem de doğal afetleri daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.”
25 Eylül 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma