Arventek, geliştirdiği RemoteSite platformuyla deprem, sel, yangın, kasırga gibi afet hasarlarının 3B modelini oluşturuyor.


Drone’lardan alınan görüntü ve verilerle çok büyük sahaların dijital ikizleri çıkarılıyor. Böylece hem ulaşımdaki zorluklar hem de arama kurtarma ekipleri için tehlikeli olan yerler belirlenebiliyor. 

 

HABER: SOYHAN ALPASLAN

 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi firmalarından Arventek, mevcut yazılım ürünü RemoteSite platformu ile afet hasarlarının 3B modeli üzerinden analizlerin yapılabilmesini sağlıyor. Hasar tespit çalışmalarında drone haritalama teknolojisi kullanan platform; ulaşılması zor ve arama kurtarma ekipleri için tehlikeli olabilecek yerleri drone’larla inceleme imkanı veriyor. Hasarlı alanı, yapının boyutunu belirleyip; farklı hasar alanları ve türleri için detaylı inceleme, ölçme ve paylaşma imkanı sağlıyor. Arventek, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet ve acil durumlara yönelik teknolojik çözümlerin geliştirilmesi kapsamında başlattığı Helpcube Hızlandırma Programı’nda yer alıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Arventek’in kurucularından inşaat mühendisi Sedat Mança cevapladı.


 

3B HARİTALAMA VE VERİ ANALİTİĞİ

 

Arventek’in faaliyet alanı nedir?

 

Arventek’i, eşim bilişim mühendisi Merve Mança ile birlikte kurduk. İnşaatın planlama ve tasarımdan devreye alma ve işletme aşamasına kadar her süreçte fayda sağlayan ürünler geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bulut tabanlı RemoteSite platformu, profesyonel fotogrametri ve yapay zeka destekli drone veri analitiği çözümleri sağlıyor. İnşaat, madencilik, ölçme, enerji ve hasar tespit dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. 

 

KALİTE KONTROL VE ZAMAN TASARRUFU

 

RemoSite hakkında bilgi verir misiniz? 

 

RemoteSite, olası sorunları, plandan sapmaları ve ilerleme güncellemelerini belirliyor. Kullanıcılar mesafeleri, hacimleri ve alanları ölçüp, sahaları uzaktan inceleyip izleyerek karar verme süreçlerini iyileştiriyor. Bu bilgiler, inşaat ekiplerinin sorunları daha hızlı ve etkili bir şekilde belirleyip çözmesine, gecikmeleri ve maliyetleri azaltmasına yardımcı oluyor. RemoteSite’nin en önemli faydalarından biri, kalite kontrol ve ilerleme izleme sürecinin çoğunu otomatikleştirip; manuel inceleme ve veri girişi ihtiyacını azaltması. Bu, inşaat ekiplerine önemli ölçüde zaman ve kaynak tasarrufu sağlarken; aynı zamanda doğruluğu artırıyor 

ve hata riskini azaltıyor.

 

FOTOGRAMETRİ ARAÇ SETİ

 

RemoteSite’ın fotogrametri araç seti ile fiziksel dünyanın analiz ve karşılaştırmaya hazır ayrıntılı haritaları ve modelleri oluşturuluyor. Esnek modelleme ve veri depolama yetenekleri de varlıkları inceleme, riski yönetme ve hak taleplerini verimli bir şekilde oluşturup, değerlendirme imkânı sunuyor.

 

DİJİTAL İKİZ MODELLER

 

Drone verilerinden ne elde ediliyor?

 

Sahanın ölçümleme yapılabilecek hassasiyet ve doğrulukta ortomozaik haritası (2B topografik harita) çıkarılıyor. Dijital Arazi Modeli, Dijital Yüzey Modeli ile Dijital Yükseklik Modeli, 3B yüksek çözünürlüklü fotorealistik gerçeklik modeli (dijital ikizi) ve havadan alınan görüntülerden elde edilen yüksek yoğunluklu Nokta Bulutu Modeli oluşturuluyor.

 

SAHALAR UZAKTAN İNCELENİYOR 

 

Dijital harita ve modelin faydaları neler?

 

Proje sahasındaki değişiklikleri görselleştirip, ilerlemeyi takip etme imkânı sunuyor. Oluşabilecek sorunları öngörüp; bunları ilgili ekiplere hızlı, doğru ve verimli şekilde iletiyor. Alanlar, hacimler, eğimler ve mesafeler ölçülerek, hazırlanacak ilerleme raporlarına dayanak oluşturuluyor. İmalatın tasarıma, yapı fiziğine, fen ve sanat kurallarına uygun gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrolü, dijital olarak her yerden izlenebiliyor.

 

AFET HASARLARINI ÖLÇÜYOR

 

  • Her bir afetin; binalara, altyapıya, ekinlere ve daha fazlasına yönelik verdiği hasar ve riskleri kolayca belirliyor. 
  • Ekspertiz ve kontrol ekipleri riske girmeden afet hasarlarının 3B modellerine sahip oluyor. 
  • Afet öncesi ve sonrası görüntü karşılaştırma fırsatı veriyor. 
  • Dijital ikiz modeli, hangi lokasyonda ne tür çalışmaların yapıldığını görmeyi sağlıyor. 
  • Hasarlı alanı, yapının boyutunu ve daha fazlasının ölçülmesini sağlıyor. 
  • Ulaşılması zor ve arama kurtarma ekipleri için tehlikeli yerleri inceleme imkanı veriyor.

 

İŞTE FAYDALARI

 

  • Dijital şantiye sahaları için veriye dayalı raporlar sunuyor.
  • İnşaatlardaki dönemsel değişikliklerin fiili olarak izlenebilmesini sağlıyor.
  • Geleneksel yersel topografik ölçümleme çalışmalarını destekliyor.
  • İnsan kaynaklı hataları erken tespit edip, asgariye indiriyor.
  • Hızlı, şeffaf proje ilerleme bilgileri ve raporlar hazırlıyor.
  • Projenin her çeşit mobil cihazı ile izlenebilmesini sağlıyor.
  • Şantiyelerin uzaktan takibini mümkün kılıyor.
  • Tüm bilgilerin ve ölçümlerin yer aldığı 2B haritalar ve 3B modeller oluşturuyor.
  • Düşük maliyetli, yüksek kaliteli denetim imkanı veriyor.

 

HASAR TESPİTTE DRONE HARİTALAMA

 

“Deprem, sel, yangın, kasırga vb. felaketlerden sonra hasar bölgesini temizlemek ve hızla yeniden inşa etmek önemli. Ancak hasarın değerlendirilebilmesi için afet alanını olduğu gibi yakalamanın önemi büyük. 

Drone ile oluşturulan haritalar ve modeller, risk değerlendirme ve hasar tespit süreçlerini hızlandırıp, kolaylaştırıyor.”

 

ÇATLAK KONTROLÜ

 

“Drone destekli dijital ikiz teknolojisi ile köprülerde, asfaltta, binalarda hasar, duvarlarda çatlak olup olmadığı kontrol edilebiliyor. Ayrıca binalar; farklı yapı ve binalara verebilecekleri hasar açısından denetlenebiliyor. Tarım alanlarındaki tahribatı, mahsul üretimindeki kaybı bile tahmin edebiliyor.”

 


ALTYAPIYA ‘TEK NOKTA’ TAKİBİ

 

“Şantiyelerin dijital ikizleri karşılaştırılıp; imalat ilerlemeleri, değişiklikleri görsel olarak kolayca izlenebiliyor. Tarihsel bazlı olarak gerçekleştirilen yol kazı ve dolgu çalışmaları, karayolu, demiryolu, enerji, su yapıları, içme suyu, atık su, yağmur suyu, doğalgaz, haberleşme şebekesi gibi altyapı imalatlarındaki ilerlemeler tek bir yerden takip edilebiliyor.”

10 Nisan 2023 Pazartesi