Salı, 19 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Adliyede görevli bir babanın kızı olarak 1974 yılında İstanbul’da doğan Esin Öney Nayır, önce kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimini tamamladı. Ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 2002 yılından bu yana İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde Yazı İşleri Müdürü olarak görevine devam ediyor. İki çocuk annesi olan Nayır, devlet memurluğunu bırakmadan hayallerinin peşinden koşup ödüllü bir tasarımcı oldu. Hem de hiçbir yardım almadan.
MEMURLUK ŞANSI OLDU
Esin Öney Nayır, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde çalışmayı kendisi için bir avantaj haline getirdi. Bulunduğu mahkemenin sanatla iç içe olması, tasarım ve çizim davaları için görevlendirilen bilirkişilerin tasarım eğitmenleri olması, Önay için büyük bir fırsattı. Ancak yapması gereken bir şey vardı; o da bu işin eğitimini almak.
DURMADAN ÇALIŞTI
Adliyeye yakın olan İstanbul Tasarım Merkezi’nde endüstriyel tasarım eğitimlerine başlayan Nayır, öğle yemeklerinde yemek yemek yerine tasarım merkezine giderek çizimlerini yaptı. Hafta sonları çocuklarının kursta olduğu saatlerde kendi de kursa gitti. Böylece onları da ihmal etmemiş oldu. 3 ay süren bu eğitimi başarıyla tamamladı. Dönem sonunda eğitim merkezinin endüstriyel tasarım, mimarlık ve grafik tasarım öğrencileri bir araya gelerek 5 ayrı proje çalışması gerçekleştirildi. Endüstriyel tasarım öğrencisi olarak Nayır’dan çocuk oyun kompleksinde çocukların kullanabileceği bir çanta tasarlaması istendi.
OYUNCAK BEBEKLE DENEME
Esin Öney Nayır işe, kızının oyuncak bebeğinin üzerinde minyatür giysili çantalar modelleyerek başladı. Tasarladığı bu çanta giysiye eklenip istendiğinde ayrı ayrı kullanılabilen, aynı zamanda önde veya arkada taşınabilen bir çanta oldu. Çantalı giysiler tasarım merkezinin jüri üyelerince diğer sunulan çalışmalar arasında birinci seçildi.
MARKASINI OLUŞTURDU
Bunun üzerine Nayır, mahkeme dosyalarından öğrendiği birçok hukuki prosedür doğrultusunda 2009 yılında tasarımını tescil işlemlerine başladı. 2010’da da Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘faydalı model’ ve ‘endüstriyel tasarım’ belgelerini aldı. Tasarladığı çantalı giysinin adını da kendi isminden yola çıkarak ‘Essin’ koydu. Essin markasını kendi adına tescil ettirdikten sonra çantalı giysinin işlevsellik özelliklerini de artırmaya devam etti. Yani çalışmayı ve tasarımını geliştirmeyi hiç bırakmadı.
KAZANDIĞI ÖDÜLLER
Esin Öney Nayır, 2016’da Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan gelen bir telefonla hayallerine bir adım daha attı. Kurum, kayıtlı belgeler arasında başarılı bulduğu Essin çantalı giysiyi, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası ISIF 16 Fikir ve Buluş Fuarı’nda sergilemek istedi. Nayır’ın tasarımı bu fuarda ilk kez bronz madalya ile taçlandırıldı. Güney Kore’nin Seul kentinde 8-11 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na (KIWIE) Türkiye’den seçilen 3 Türk kadın buluşçudan biri Nayır oldu. Çantalı giysi, ‘Uluslararası Kadın Buluşçu Özel Ödülü’ne layık görülerek gümüş madalya aldı. Nayır ayrıca, Endonezya’dan ‘en yüksek standarda sahip inovasyon buluş’ ve Lübnan’dan ‘en mükemmel tasarım ve fonksiyonel buluş’ olarak birer altın madalya kazandı.
KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK OLDU
Esin Öney Nayır, hem bir anne hem de bir memur olarak olarak girişimci kadınlara şunları öneriyor: “Zamanım yok, fırsat bulamıyorum, bizden artık geçti diyerek uğraşlarınızdan uzaklaşmayın. Yeter ki hayal edip düşlerinizin peşinden gidin. Unutmayalım ki, istemek başarmanın yarısıdır.”
YENİ FİKİRLERE DEVAM
Esin Öney Nayır, şimdi tasarımlarını satışa sunmaya hazırlanıyor. Bu başarıların kendisini daha da motive ederek, yeni fikirlere yönelttiğini belirten Nayır, Hac yolculuğuna çıkacak hacı adayları için çanta tasarladığını söylüyor.
10 Ekim 2017 Salı
19 Kasım 2024 Salı
19 Kasım 2024 Salı
19 Kasım 2024 Salı
19 Kasım 2024 Salı