HABER: ŞEREF KILIÇLI
Yaklaşık 325 milyonluk nüfusu ve 18 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ile dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD, aynı zamanda önemli bir pazar konumunda. Hane halkı tüketim harcamasında dünya birincisi olan ABD, global hane halkı tüketiminin de üçte birini oluşturuyor. İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘ABD’de İş Kurma ve Yatırım Fırsatları’ seminerinde, ABD’de pazara girmek isteyen yabancı yatırımcılara verilen teşvikler ele alındı. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı seminerde, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Konsolosu John Coronado, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Uzmanı Gökçe Tuncer ve Vize Yetkilisi Fulya Soycan sunum yaptı.
İHRACAT VURGUSU
ABD pazarının firmalara önemli fırsatlar sunduğunun altını çizen Kuralay, “Mevcut ticari ilişkilerimiz açısından karşılıklı kat edilmesi gereken daha uzun bir mesafe bulunuyor.
Söz konusu fırsatlardan yararlanabilmek amacıyla hem ABD’deki yatırımlarımızı artırmalı hem de ABD pazarına daha fazla sayıda ve çeşitlilikte Türk ürünü ihraç etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
İTO’nun iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini geliştirmek için çeşitli etkinlikler düzenlediğini ve bu yöndeki faaliyetlerini artıracağını da belirten Kuralay, “Somut bir örnek olarak, yaklaşık 3 milyon üyesi ile bugün dünyanın en büyük mesleki federasyonu kabul edilen Amerika Ticaret Odaları ve Odamız arasında geçtiğimiz yıllarda ‘ABD Pazarına İlk Adım Projesi’ adıyla gerçekleştirilen işbirliğini gösterebiliriz” diye konuştu.
75 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Konsolosu John Coronado ise şunları söyledi: “İş insanları, ülkelerimiz birbirlerine nasıl daha yakın hale getirilebilirler sorusunda, çözümün parçasıdır. Tabii ki anlaşmazlıklar oluyor ve hâlâ çözüm bekleyen birçok anlaşmazlık var. Ancak önemli bir partner olmaya devam edeceğiz. Ticari ilişkilerin ötesinde dostluk bağlarımız var. Bu bağlar daha güçlü iş ortaklıkları oluşturmak için bir temel oluşturacak. İstanbul Ticaret Odası’na ve üyelerine bu konuda teyit vermek istiyorum. ABD şirketleri ile işbirliği konusunda köprüler oluşturmak için buradayız.”
ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasında 75 milyar dolarlık ticaret hedefi belirlediğini de hatırlatan Coronado, “Şu anda 20 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Çok coşkulu bir hedef ama beraberce çalışıp bu rakama ulaşmak için hareket edebiliriz” dedi.
SelectUSA PROGRAMI İLE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ
ABD Federal Hükümeti’nin yabancı yatırımcıları desteklemek için uyguladığı SelectUSA programı hakkında bilgi veren ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Uzmanı Gökçe Tuncer, şöyle konuştu: “SelectUSA programının amacı, yatırımları teşvik etmek ve kolaylaştırmak. ABD pazarında istihdam sağlayarak büyümek isteyen Türk firmalarına ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Washington’daki SelectUSA ofisimizle eyaletlerdeki ve şirketlerdeki destek sağlayabilecek kurumlarla sizleri bir araya getiriyoruz. Federal ve eyaletlerdeki teşvikleri öğrenmenize yardımcı oluyoruz. Sektörel sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sektörel bilgi ve ortaklar bulmanıza destek veriyoruz. Engeller ve zorluklar varsa onları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyoruz.
Lojistik ve yasal konularda danışmanlık sağlıyoruz. Bu hizmetlerimizi İstanbul, Ankara ve İzmir ofisimizden sunuyoruz.”
İLK SORU TEŞVİK NEREDE?
Türk firmalarının ilk sorusunun “Teşvikler neler?” olduğunu belirten Gökçe Tuncer, ABD’deki sistemi şöyle anlattı: “ABD federal bir yapı olduğu için eyaletlerin verdiği teşvikler daha fazla öne çıkıyor ve hepsinin yasaları, teşvikleri farklı. Eyaletlerdeki kalkınma ajansları vasıtasıyla bunları öğrenmenize yardımcı olmaya çalışıyoruz.” Eyaletlerin teşvikleri dışında Federal Hükümet’in de teşviklerinin olduğu bilgisini veren Tuncer, “Federal teşvikler, genelde vergi kredisi, hibe ve vize programı formunda olabiliyor. Mesela ABD’de üreteceğiniz ürünleri satmak isterseniz Eximbank çok uygun krediler sağlayabiliyor. ABD firmalarına işlerini büyütmek ve geliştirmek için verilen çeşitli federal hibelerden de yararlanabiliyorsunuz. Bazı federal kurumlar Ar-Ge desteği de veriyor” diye konuştu.
YATIRIMCIYA TAVSİYELER
Eyaletlerde teşvikin yatırımın türüne ve istihdama göre belirlendiğine, bu sebeple her yatırımın teşvik alamadığına da dikkat çeken Gökçe Tuncer, firmalara şu tavsiyelerde bulundu: “Pazarınızın ABD’de nerede yoğunlaştığını tespit ettikten sonra tüm maliyetlerinizi belirleyin ve iş planınızı çıkarın. Potansiyel eyaletinizi 3’e veya 4’e indirin. Çünkü ABD’de yaklaşık 50 eyalet var ve hepsini detaylı incelemeniz çok zor. Bir soru listesi oluşturup kısa listenizdeki eyaletlerle temasa geçmeniz sizin için çok daha faydalı olacak. Yatırımınız uygunsa eyaletlerle pazarlık yapabiliyorsunuz. Böylece nerede yatırım yapmanın daha verimli olacağını anlayabiliyorsunuz. Firmanızı nasıl kurarsınız, finansmanı nasıl bulursunuz gibi soruların cevapları için de her eyalette bulunan kalkınma ajansları size yardımcı oluyor.”
ABD’DE YATIRIM VE DESTEK İÇİN REHBER SİTELER
Firmalar şu web sitelerinden yatırım teşvik programlarını öğrenebiliyor: