Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılan İngiltere, Brexit sonrasında ticari ilişkileri şekillendirecek stratejik işbirliği konusunda anlaştı. Anlaşma, ekonomiler için büyük önem taşıyan sektörler açısından hükümler içeriyor. Yeşil dönüşüm kriterleri ve tarife savaşları baskısı altındaki çelik sektörü de anlaşmada yer aldı. Anlaşma çerçevesinde ayrıca İngiliz çelik sektörü AB'nin yeni gümrük tarifelerinden özel bir düzenlemeyle muaf tutulacak. Buna göre çelik ürünlerinde tarifesiz ticaret devam edecek.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Avrupa Birliği ile İngiltere arasında yapılan yeni anlaşmanın birçok alanda imzalandığını, küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti. Başbakan Starmer, çelik alanındaki işbirliğinin bu alanda 25 milyon sterlinlik tasarrufa olanak sağlayacağını anlattı. Starmer ayrıca, anlaşmayla daha önce görülmemiş şekilde AB pazarına ulaşabileceklerini vurgulayarak, daha az gıda harcaması ve enerji faturalarında düşüş ‘müjdesi’ verdi.
SAVUNMADA ORTAKLIK
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de savunma konusuna değinerek, “Bu zirveden sonra, öncelikle güvenlik ve savunma ortaklığımızı kurduk. Bu, İngiltere'nin Avrupa'nın savunma yatırım programına katılımına doğru atılan ilk adım” dedi. Buna göre İngiltere, acil ortak tedarik için AB'nin 150 milyar Euro’luk krediyi içeren SAFE isimli programına katılabilecek.
AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ise zirveyi, “İngiltere ile AB arasındaki ilişkide yeni bir dönem, yenilenen ve güçlenen stratejik ortaklığın başlangıcı” olarak niteledi. Costa, “Ticaret konusunda, ekonomik istikrara olan bağlılığımızda birleşmiş durumdayız” diye konuştu.
GIDA TİCARETİ KOLAYLAŞTIRILACAK
İngiltere Başbakanlık Ofisi de konu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, gıda ve içecek ticaretini kolaylaştıracak yeni bir sağlık ve bitki sağlığı (SPS) düzenlemesi devreye girecek. Bu düzenlemeyle ithalat ve ihracatta bürokrasinin azaltılması hedefleniyor. Anlaşma kapsamında, AB'nin İngiltere sularına balıkçılık için Haziran 2038'e kadar erişim hakkı bulunuyor.
EMİSYON TİCARET SİSTEMİ
Anlaşmanın diğer ayağını ise İngiltere ve AB'nin Emisyon Ticaret Sistemlerini birbirine bağlama kararı oluşturuyor. Gelecek yıl yürürlüğe girecek AB karbon vergisinin işletmeler üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi hedeflenirken, bu anlaşmanın İngiliz ekonomisine 9 milyar sterlin katkı sağlayacağı öngörülüyor.
STRATEJİK SEKTÖRLERE ÖZEL ALÜMİNA ÜRETİMİ BAŞLADI
ETİ Alüminyum, dışa bağımlılığı azaltmak ve stratejik sektörlere yerli çözümler sunmak amacıyla yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, ‘özel alümina’ yatırımını tamamladı. 2 bin derecede bile erimeyen yapısıyla seramik, savunma sanayi, boya, cam ve termal izolasyon malzemesi üretimi gibi geniş bir kullanım alanına sahip özel alümina üretecek tesisin yıllık 40 bin tonluk kapasitesi bulunuyor. Türkiye’de ilk kez yerli olarak üretilen özel alümina, özellikle savunma sanayinde stratejik öneme sahip. Eti Alüminyum, bu tesisinde süper ince tane boyutlu, saflık derecesi yüksek ürünlerin üretimini gerçekleştirebilecek. Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik özel alümina çeşitlerine yoğunlaşan şirket, ‘düşük sodalı alümina’, ‘reaktif alümina’, ‘bimodal’ ve ‘multimodal alümina’ ürünlerinin üretilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
ÇİN’DEN POLİFORMALDEHİT KOPOLİMER İTHALATINA EK VERGİ
ÇİN, ABD’den ithal edilen poliformaldehit kopolimer ürünlerine damping gerekçesiyle yüzde 74.9 gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, düşük fiyatlı ihracatın Çin'in endüstrisine ciddi zarar verdiği belirtildi. Zararın telafisi için ABD şirketlerine yüzde 74.9, AB şirketlerine yüzde 34.5, Japon şirketlerine yüzde 24.5 ila yüzde 34.5 ve Tayvan şirketlerine yüzde 3.8 ila yüzde 32.6 gümrük vergisi getirileceği kaydedildi. Bakır, çinko gibi metallere alternatif, hafif ve dayanıklı bir malzeme olan poliformaldehit kopolimer, araba parçaları, elektronik, bazı tüketici ürünleri, inşaat malzemeleri ve ilaç sanayinde yaygın kullanılıyor.