HABER: İLKER BAŞÖZ
World Wide Web (Dünya Çapında Ağ yani kısaca WWW), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir. Bu bilgileri günümüzde 7 den 70’e neredeyse herkes biliyor. Dünyada ilk Web sitesinin oluşturulmasından bu yana ise tam 30 yıl geçti.
CERN’DE DOĞDU
İnternet ve Web terimlerini birçoğumuz aynı yorumlasak da ikisi de ayrı olgulardır. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. 1989 yılının mart ayında Tim Berners-Lee, World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) fikrini ortaya çıkardığında Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nde (CERN) çalışıyordu. Berners-Lee’nin hayalinde “merkezi olmayan bir bilgi yönetimi sistemi” vardı. Bunun için internet tabanlı bir hipertext sistemi geliştiren Berners-Lee, bilgiye farklı bilgisayarlardan ulaşılmasını sağlayan bağlantılar oluşturdu. CERN, bu icadın yıldönümünü her sene 12 Mart’ta kutluyor. Google, World Wide Web yani “www” kısaltmasının hayatımıza girmesinin 30. yıldönümünü özel bir doodle hazırlayarak kutladı. Doodle’ı görenler ise World Wide Web nedir, nasıl bulundu, nasıl ortaya çıktı merak etmeye başladılar.
Web kavramının mucidi Tim Berners-Lee bugün Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nun (W3C) başkanı. MIT ve Oxford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi profesörü olarak görev yapıyor.
TÜRKİYE’DE İNTERNET
Türkiye’nin ilk internet ağı projesi ise 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatıldı. İlk internet bağlantısı da 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve PTT’den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi ve NSFNet ile bağlantı kuruldu.