Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’nin mevcut 5.3 milyar liralık lüks pazarının, arz ve talep tarafındaki gelişmelerdoğrultusunda 2018’e kadar her yıl yüzde7’lik artışla7 milyar lirayayükseleceği tahmin ediliyor. Deloitte Türkiye’nin hazırladığı ‘Türkiye’de Lüks Sektörü: Lüksün Yükselişi’ adlı çalışma, pazarın ve markaların taşıdığı büyüme potansiyelini ortaya koydu.
Çalışmaya göre, bir ülkede lüks pazarının gelişimibeş temel fazdan geçiyor. Türkiye ise birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi ‘Gösteriş Zamanı’fazında bulunuyor ve lüks, hâlâekonomik statünün sembolü olarak görülüyor.
HARCAMALARI TETİKLİYOR
Türkiye’nin mevcut 5.3 milyar liralık lüks pazarının, arz ve talep tarafındaki gelişmelerdoğrultusunda 2018’e kadar her yıl yüzde7’lik artışla7 milyar lirayayükseleceği öngörülüyor.
Bu büyümeyi tetikleyecek unsurlar arasında üst gelir grubunun yaptığı harcamalar ile orta gelir grubunun ulaşılabilir lüks markalara gösterdiği talebin olduğu belirtildi.
STATÜ SEMBOLÜ OLDU
Çalışmada, lüks tüketimde kadınların ağırlıkta olmasına dikkat çekilerek bu durum şu şekilde açıklanıyor: “Hem iş yerlerindehem sosyal ortamlarda çanta ve ayakkabı kategorileri, statü sembolü olarak görülüyor.
Lüks markaların güzellik ve kişisel bakım ürünleri yoğun biçimde kullanılmak isteniyor. Ünlülerin özellikle sosyal medya ile daha da görünür hale gelmesine paralel olarak özellikle genç kuşak, bu kişilerin satın aldıkları markalara ilgiyle yaklaşıyor.
Ayrıca lüks markalara yönelik alışveriş merkezleri başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa’da hızla artıyor. Adana, Antalya, Gaziantep veMersin gibi Anadolu şehirlerinde ise çok katlı lüks mağazalar açılıyor ve böylece lüks markaları bu şehirlerdeki tüketicilerle de buluşuyor. Öte yandan Türkiye’yi ziyaret eden Arap ve Rus turistlerin alım gücü de pazarın büyümesinde etkili oluyor. Düzenlenen moda festivalleri ve haftaları da lükse olan ilgiyi büyütüyor. Ayrıca Türk dizilerinin başta Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa olmak üzere pek çok ülkede yayınlanması ve ilgiyle izlenmesi, o ülkedeki insanların kendilerini Türk oyuncular ile bağdaştırarak giyim ve aksesuarlara ilgi duyması Türkiye’deki lüks pazarın büyümesine katkı sağlıyor.”
En büyük 100’ün geliri 214.2 milyar $
Deloitte’ın diğer bir araştırması olan ‘Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015’ raporuna göre dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması, 2013 mali yılında 214.2 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin ortalama satış rakamı 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma Louis Vuitton, Compagnie Financiere Richemont veEstée Lauder’dan oluştu.
Son listede ilk on şirket arasına ABD’li tekstil firması PVH (Calvin Klein) ile Hong Kong’lu mücevher firması Chow Tai Fook da katılırken, bu firmaların listeye girmesi ile Shiseido ve Rolex ilk 10 dışına çıktı. En hızlı büyüyen yirmi şirketin ilk sırasında ise Hong Kong’lu Michael Kors yer aldı.
19 Ağustos 2015 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı