istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

60 yıldır ekmeğini iplikten çıkarıyor

Demir bir ütü, yüzyıllık bir makine, her neviden kumaş… Beyoğlu’nun mesleğini hala icra eden en eski terzisi Zülal Akbulut 60 yıldır ipliği, iğneden geçirerek kazandığı mesleği için “En büyük tutkum” diyor. “İş çok ancak meslek erbabı yetişmiyor” diyen Akbulut’a göre insan çalıştıkça gençleşiyor.

Giriş: 20.05.2025 - 17:29
Güncelleme: 20.05.2025 - 17:34
60 yıldır ekmeğini iplikten çıkarıyor

İpliği iğneden geçiriyor, tek bir provayla teslim edeceği ceketin astarını ince ince teyelliyor. “Özel dikimlerde demir ütü olmazsa olmaz. Yeni tip buharlı ütülerle o muntazamlığı sağlayamazsınız” diyor Beyoğlu’nun mesleğini hali hazırda icra eden en eski terzisi Zülal Akbulut. “60 yıldır hiç yorulmadım. Yeni kumaş görünce heyecanlanırım. Sabah 8’de dükkanımı açar akşam 17’de paydos ederim” diyen Akbulut’a göre insan severse meslekte geçirdiği yılların kısalığını uzunluğunu fark etmiyor. Erkek giyim terzisi Zülal Akbulut 28 Mayıs Dünya Terziler günü öncesi terzilik mesleğindeki yarım asrı aşan hikayesini İstanbul Ticaret’le paylaştı.

60 yıldır ekmeğini iplikten çıkarıyor

BÜYÜK CEKET İLHAM OLDU

1964 yılında 15 yaşında memleketi Giresun’dan İstanbul’a gelen Akbulut o yıllarda diktirdiği bir ceketin mesleğini seçmesinde kendine yol gösterdiğini anlatıyor. “Terzi büyük bir ceket dikmişti ve ‘sonraki yıllarda da giyinirsin’ demişti. Bu büyük ceket benim epey canımı sıktı. O yıllarda farklı işlerde çalışarak İstanbul’da meslek edinmeye çalışıyordum. Bu can sıkıntısıyla çırak arayan bir terzinin yanına giderek iş öğrenmeye başladım” diyor. Beyoğlu’nda isim yapmış olan ustasının kendisini 15 yaşında olduğu için kabul etmekte zorlandığını ifade eden Akbulut, “12-13 yaştır bu meslekte eğilmek için zaman. Ben geç kalmıştım ancak bu işi gerçekten istediğime ustamı ikna edince ustamın yanında ilk adımları atmış oldum” diye anlatıyor mesleğe başlama öyküsünü.


ÜÇ YIL BİÇMEYE GEÇEMEDİM

Özel dikimin çok yaygın olduğu 1960’lı yılların Beyoğlusu’nda ustasının yanında iş öğrenmeye başlayan Akbulut “Üç yıl boyunca biçkiye geçemedim. Ustamın üç yıl beklettiği biçkiyi öğrenmek için Terzilik Tekâmül Kursu’na gittim ve sertifikamı almış oldum. Sonrasında ceket dikerek gerçek anlamda terziliğimi ilerletmiş oldum” diyor. Akbulut, ustası Almanya’ya gidince dükkânı onun yerine idare ederek daha büyük adımlar atmış. “O yılların Beyoğlusu çok farklıydı. Rum, Ermeni madamlar, beyefendiler vardı. Onlara çok kıyafet dikerdik. Şimdi bu baylar, bayanlar yaşlandı çoğu buradan taşındı. Sadece bir tane müşterim kaldı o yıllardan” diyor.

60 yıldır ekmeğini iplikten çıkarıyor

ALTI TAKIM SMOKİN

Ustasından devraldığı dükkân kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca İstiklal Caddesi’ne taşınan Akbulut, o yılları şöyle anlatıyor: “O yıllarda ya batacağım ya çıkacağım diye düşünerek tüm varlığımı mesleğimi daha iyi icra etmek için harcadım. Çok şükür emeklerim karşılık buldu. Lions Kulübü’nün o yıl bir seçimi vardı. Yönetim kurulunda olacak olan beyefendilerden altı takım smokin siparişi aldım. Diktiklerim çok beğenilince Lions Kulübü üyeleri müşterim oldu. Bunlar her hafta birer takım diktirirdi. Hala özel dikim yaptıranlar ayda bir takım elbise diktiriyor.”


USTALAR EĞİTİM VERMELİ

Turan Aydoğdu -İstanbul Kadın ve Erkek Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı: Bu işte sabır gösteren bir kimsenin başarılı olmama şansı yok. Kazancı da oldukça tatmin edici. Ancak çırak yetişme konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Yetenekli gençler dahi bu mesleği icra etmekten imtina ediyor. Üniversite mezunu olmak istiyor. Mesleğimize talep çok fazla. Çünkü sayımız gittikçe azalıyor. En genç terzi 50 yaş üstüdür. Biraz sabır, biraz çaba ile gençlerimiz çok başarılı olacakları bir mesleğe kavuşabilir. Okullarda, bu mesleğe yıllarını vermiş ustalarımızın da ders verebilmesi için çalışıyoruz. Bu şekilde olursa gençlerimiz işin mutfağını daha iyi gözlemlemiş olur.