HABER: İLKER BAŞÖZ
Nesnelerin interneti (IoT-The Internet of Things) kavramı her geçen gün hızla gelişiyor. Gün geçmiyor ki bir başka cihazın başına akıllı kelimesi eklenmesin. Akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı TV, akıllı mont, akıllı evler, akıllı güvenlik sistemleri, akıllı tarım uygulamaları, akıllı şehirler ve daha birçokları…
ANALİTİK DEVRİM
Gelecek 5 sene içinde hangi cihazın başına akıllı kelimesinin ekleneceğini kestirmek gerçekten zor. Araştırmalara göre önümüzdeki beş yıl içinde şirketler yaklaşık 5 trilyon dolar IoT yatırımı yapacak. Birbirine bağlantılı akıllı cihazların çoğalması ile veri kullanımında da büyük bir patlama gerçekleşecek. Bilim insanları bu gelişmeyi analitik bir devrim olarak tanımlıyor.
2021’DE 23 MİLYAR CİHAZ
BI Intelligence, IoT’un dünyadaki şirketler üzerindeki etkileri hakkında bir yönetici anketi düzenledi. Bu ankete imalat, teknoloji ve finans alanı dahil olmak üzere toplam 500’den fazla üst düzey yönetici katıldı. Çalışmada IoT ekosistemini oluşturan bileşenler detaylandırıldı. Ortaya çıkan verilere göre ise 2016 itibariyle dünya genelinde 6.6 milyar civarında aktif IoT cihazı bulunuyor. 2021’de ise bu rakamın toplam 22.5 milyar adete çıkması öngörülüyor.
AKILLI ŞEHİRLERDE SON DURUM
Nesnelerin interneti için yapılan yatırımlar artarken, şehirlerdeki nüfus fazlalığı, güvenlik, hava kirliliği gibi daha sayılabilecek onlarca nedenden dolayı akıllı şehir projeleri de yaygınlaşıyor. Dünyada Viyana, Toronto, Londra, Tokyo, Kopenhag, Barselona, Amsterdam gibi birkaç ülke farklı alanlarda kullandıkları uygulamalarla neredeyse akıllı şehir vizyonunu tamamlamak üzere. Bunun yanında küresel bazda bakılacak olursa çoğu ülke IoT cihazlarının bazılarını uygulamaya koymanın ilk aşamasında. Fakat IoT çözümleri akıllı şehirlerin vazgeçilmez bir parçası olsa da, pazarın büyümesinde gizlilik ve siber güvenlik endişeleri büyük engel taşıyor.
AKILLI ŞEHİRLERDE NELERE ÇÖZÜM ARANIYOR?
Ulaşım / Trafik
Enerji tasarrufu
Atık yönetimi
Hava kirliliği
Güvenlik
Otopark