tatil-sepeti
tatil-sepeti

450 milyon dolarlık dijital taht oyunları

Giriş: 01.03.2016 - 23:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ZEYNEP ÖLÇAL

Bilgisayar oyunları pazarı günden güne büyüyor. Hangi oyunun piyasaya çıktığı aylar öncesinden öğrenilip, sabırsızlıkla bu tarih bekleniyor. Bu eğilimi gören bilgisayar oyunu firmaları, özellikle çocuk ve gençlere oyunlarını tanıtmak için her türlü tanıtım mecrasını kullanıyorlar.

17-18 yaşlarında olmalarına rağmen online oynanan oyunlarda büyük başarılar kazanıp geniş bir hayran kitlesi oluşturan gençler, Ünlü Streamer olarak tanımlanıyor ve adeta kendi alanlarının starı olarak ilgi görüyor.

PAZAR BÜYÜYOR

Oyun pazarının 2020’de 2 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye oyun pazarının büyüklüğü ise geçen yıl 450 milyon dolara ulaştı. Bu büyümenin en önemli göstergesi, geçtiğimiz günlerde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sektörel fuarın, 100 bine yakın ziyaretçiyi ağırlamasıydı.

EN BÜYÜK ÖDÜL

Gaming İstanbul fuarında düzenlenen turnuva ve ödüllü etkinlikler sektördeki rekabetin göstergesiydi. Bu etkinliklerden biri de Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en yüksek para ödüllü turnuva olmasıydı. Professional Gamers League (PGL) tarafından 25 bin dolar ödül büyük heyecan oluşturdu.

ULUSLARARASI İLGİ

İstanbul’un Avrupa ve Asya kıtaları arasında bilgisayar oyunlarında köprü görevi gördüğünü belirten Gaming İstanbul Direktörü Cevher Eryürek, “Hedefimiz bu köprüyü, kıtaları, oyuncuları ve profesyonelleri buluşturan uluslararası bir etkinliği güçlendirmek. Fuar yalnızca bir oyun fuarı değil. Bir dijital eğlence ve oyun fuarı, herkes bu fuarda kendi için bir şeyler bulacak. Dünya çapında başarılara ulaşan oyun geliştiricilerimiz var. Hiçbir ülkenin sahip olmadığı, benzersiz bir coğrafi avantaja sahibiz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER TAHTA ÇIKMADA İDDİALI

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerinden Salih Yörük ve Abdülmecid Dündar’ın daha önce geliştirdikleri The Fear isimli oyun, Google Play platformunda zirveyi zorladı. Çünkü söz konusu oyun, satışa çıktıktan sonraki ikinci haftasında yeni ve en çok indirilen oyunlar arasında 4. sıraya yükseldi. Bu sayede oyunun fragmanı 120 ülkede izlenir oldu. Hatta bu öğrenciler daha sonra Genetik Studio adında bir şirket kurarak birçok ilke imza attılar. Oyun için 4 kişi çalıştıklarını ve 5 ayda oyunu bitirdiklerini söyleyen oyun dahileri fragmanlarınında Youtube’da 28 bini aşkın kişinin izlediğini gurur duyarak anlattılar. Şu an satışta olmayan oyun gelecek aylarda geliştirilip tekrardan oyun severler için yayınlanacak.