Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, yeni bir teknolojiyle bir saatte hazırlanan 3D baskılı akıllı bir beton yapı geliştirdi. Sensörler ve dijital modellemenin kullanıldığı bu yeni teknolojinin, inşaat endüstrisi için daha çekici hale getirilmesi hedefleniyor.


HABER: AYŞE BAŞAK

 

ÖZEL sektörle işbirliği yapan Cambridge Üniversitesi bilim insanları, yalnızca bir saatte hazırlanan, kendi kendini izleyebilmesi, bir hasar oluştuğunda takip edebilmesi ve kendini onarabilmesi için sensörler içeren somut bir altyapı birimi geliştirerek, standart 3D baskının bir adım ötesine geçti.

 

İnşaat mühendisliğinin önemli ürünlerinden biri de drenaj ya da menfez ağzına yerleştirilen, içinde bir delik bulunan bir istinat yapısı olan baş duvarıdır. Amacı, bir menfezi sabitlemek ve etrafındaki dolgunun akan su ile akıp gitmesini engellemek. Ayrıca su akışını kontrol etmesinin yanı sıra ekli köprülere ve yollara yapısal destek de sağlayabilir.

 

BİR SAATTE HAZIR

 

Baş duvarı çok eski bir inşaat mühendisliği ürünü ama Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, Cornwall’daki A30’a kurulan bir robot ile yalnızca bir saat içinde hızlı sertleşen beton katmanları döşeyen robotik bir 3D yazıcı kolu kullanarak bu parçayı yerinde inşa etmeyi başardı ve ona yepyeni bir anlam kazandırdı. 

 

DİJİTAL SANAL İKİZ

 

Bu teknolojinin en önemli özelliği ise ön duvar yazdırılırken, bir lidar biriminin yapının hassas taramalarını yapması ve gerçek yapının karşılaştırılabileceği bir dijital sanal ikizinin oluşturulması. 

 

Ayrıca sıcaklık, gerinim, basınç, nem, elektriksel direnç ve elektrokimyasal potansiyel ile ilgili verileri iletmek için ıslak betona kablosuz sensörler de yerleştirildi. Bilim insanları, sıcaklığın özellikle ilgi çekici olduğunu vurguluyor; çünkü hızlı sertleşen beton çok fazla ısı üretir ve bu da sertleşen baş duvarına zarar verebilir. Yeni yapıdaki bir başka yenilik de geleneksel çelik takviyeli iskeleti kullanmaması. Bunun yerine içi boş, kıvrımlı, iç duvarı olan yapısının mukavemeti için kendi geometrisine güveniyor.

 

GELENEKSELE GÖRE DAHA HIZLI VE UCUZ

 

Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nden Profesör Abir Al-Tabbaa liderliğindeki deneyin amacı, sensörleri ve dijital modellemeyi kullanarak bu yeni teknolojiyi endüstri için daha çekici hale getirmek. Araştırma ekibi, geleneksel yapılardan daha hızlı ve ucuz bir ürün geliş-tirmenin yanı sıra sensörlerin güvenilirliğini, sağlamlığını, doğruluğunu ve uzun ömürlülüğünü test etmek ve kendi kendini iyileştiren bir betonu da araştırmaya dahil etmek istiyor. Al-Tabbaa, “Bu proje, test edildiği sürece değerli veriler üreten canlı bir laboratuvar olacak” diyor. 

31 Temmuz 2023 Pazartesi