32 Türk şirketi Barselona’da teknoloji sahnesine çıktı

Dünyanın en büyük mobil teknoloji sahnesi MWC Barselona Fuarı’na; kayan ekranlı konsept telefonlar, karma gerçeklik gözlükler, elektrikli uçan otomobil ve NFC teknolojili akıllı yüzükler damgasını vurdu.

Giriş: 04.03.2024 - 10:16
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


200 ülkeden teknoloji üreticilerinin katıldığı MWC Barselona’da, İstanbul Ticaret Odası’nın milli katılımıyla 32 Türk firması stant açtı. Fuar; Türk şirketleri, girişimciler ve startuplar için inovasyon gösterisine dönüştü. 

 

DOĞAN ERDOĞAN / BARSELONA

 

Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı olan Mobil Dünya Kongresi’ne (Mobile World Congress-MWC 2024), kayan ekranlı konsept telefonlar, mixed reality (karma gerçeklik) gözlükler, elektrikli uçan otomobil ve NFC teknolojili akıllı yüzükler damgasını vurdu. İspanya’nın Barselona kentinde 26-29 Şubat 2024 tarihleri arasında teknoloji tutkunlarını ağırlayan fuarda, İstanbul Ticaret Odası’nın milli katılım organizasyonuyla Türkiye’den 32 şirket stant açtı. 

 

Türkiye milli standını, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Faruk Karagözoğlu da ziyaret etti. 

 

200 ÜLKEDEN KATILIM

 

MWC Barselona, 200 ülkeden cihaz imalatçıları, teknoloji sağlayıcıları, mobil operatörler, içerik sahipleri ve teknolojinin geleceğiyle ilgilenen profesyoneller için 2024’ün merakla beklenen teknoloji, iletişim ve ticaret etkinlikleri arasında. Bu yıl da mobil teknolojilerinin fenomen yükselişine sahne olan fuarda; 5G, bulut ağı (cloudnet), ileri yapay zeka (AI), her şeyin interneti (IoE), teknolojinin ufku (Tech Horizon) ve finans teknolojileri (Fintech) bölümleri yer aldı. 

 

Fuara kayan ekranlı konsept telefonlar, mixed reality (karma gerçeklik) gözlükleri ve NFC teknolojili akıllı yüzükler başta olmak üzere geleceğin ürünleri damgasını vurdu. 


 

ÖNE ÇIKAN İNOVASYONLAR

 

Fuarda en fazla öne çıkan inovasyonlardan biri de Joby Aviation şirketi tarafından üretilen elektrikli dikey kalkış ve iniş uçağı oldu. Şirketin 5 koltuklu elektrikli hava taksisinin 2025 yılı içinde yolcu taşımaya başlayacağı öngörülüyor.

 

Fuarda, geçen yıllarda olduğu gibi öne çıkan konulardan biri 5G teknolojisi oldu. 6G teknolojisi de fuarın öne çıkan başlıklarından biri haline geldi. Apple’ın geçen haftalarda tanıttığı Vision Pro gözlüklerinin ardından diğer artırılmış gerçeklik gözlükleri de MWC’de ilgi odağı oldu. 

 

Bu yıl 95 bin teknoloji severin katılması beklenen MWC’nin popülaritesi bilet fiyatlarına da yansıdı. Teknoloji tutkunu ziyaretçiler için bu yıl fuara giriş bileti fiyatı 966 Euro oldu. VIP biletlerin satış fiyatı ise 5 bin 388 Euro olarak dikkat çekti.


 

HEM ÜRETİM HEM İHRACAT

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, fuarın açılışı öncesi yaptığı açıklamada, “MWC Barselona, Türk şirketlerinin, girişimcilerin ve startupların önemli bir inovasyon gösteri alanı” dedi. 

 

Dünyanın marka değeri en yüksek 5 şirketinin tamamının teknoloji şirketi olduğuna işaret eden Avdagiç, “Dünyada ilk 10 şirketin 8’i doğrudan teknoloji firması. İlk sıradaki şirketin sadece marka değeri 517 milyar dolar. İlk 5’in marka değeri toplamı 1.5 trilyon dolar. İlk 100’e giren firmaların tamamı ya doğrudan ya da ikincil süreçte yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan şirketlerden oluşuyor” bilgisini verdi.

 

Avdagiç, Türkiye’nin dünyadaki rekabet yarışında bir yandan teknoloji üretmeye, bir yandan da ihraç etmeye ihtiyacı olduğunu kaydederek, “Hem üretim hem ihracatta teknolojiyi hakim kılmaktan öte bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle de tüm yatırım kaynaklarımızı teknoloji odaklı şekilde kurgulamak ve kullanmak zorundayız” diye konuştu. 

 


ÖZEL SEKTÖRÜN DİNAMİZMİ

 

Coğrafi konumunun küresel rekabette pek çok ülkeye kıyasla Türkiye’ye büyük avantajlar sağladığını belirten Avdagiç, sözlerine şöyle devam etti: “Yolun henüz başındayız. Ancak teknoloji treni yolcularını almaya başladı bile. Ne pahasına olursa olsun, yatırım iklimini her bakımdan cazip hale getirerek, bu trene binmek zorundayız. Türk özel sektörünün dinamizminin, bu yolculukta ön sıralarda yer alabilecek güçte ve yapıda olduğuna inancımız tamdır. 

 

Kamu ve özel kesimin işbirliği ile orta ve uzun vadede etkili, gerçekçi ve kararlı bir politikayla bunu başaracağımıza inanıyoruz.”

Avdagiç, İTO olarak SoftITO Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi’ni başlattıklarını belirterek, bu merkezde Türkiye’nin yazılım ihracatı stratejisine destek olmak amacıyla kritik kurumlar için nitelikli ve güvenilir profesyoneller yetiştirdiklerini hatırlattı.

 

Şekib Avdagiç, İTO’nun girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile İTO’nun kurucularından olduğu Teknopark İstanbul’daki endüstri uzmanlarının da küresel rekabette güçlü şekilde yarıştıklarını ifade etti.

 


KALKINMANIN YEGANE YOLU YAPAY ZEKADAN GEÇİYOR

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yapay zeka uygulamalarının hayatın her alanına girmeye başladığını hatırlatarak, “Bu teknolojinin adı yapay ama çıktısı gerçek. Bu gerçeklik, kısa süre içinde tüm üretim süreçlerini yeniden şekillendirecek ve küresel ticaretin dengelerini yeniden dizayn edecek” dedi. Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin toplam imalat sanayi ürünleri içindeki payının yüzde 40.3’e çıkmasının ve bu kategorideki ihracatın 100 milyar dolara yaklaşmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Avdagiç, kalkınmanın artık yegane yolunun, yapay zekadan geçtiğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.


 

İTO HEYETİ FUARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

 

MWC Barselona Fuarı’nda; İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, Meclis Üyeleri ve Genel Sekreter Prof. Dr. Nihat Alayoğlu’ndan oluşan heyet incelemelerde bulundu. 

 

İTO heyeti, katılımcı firmalarla görüşerek, fuarın ve sektörün gelişimini değerlendirdi. Heyet üyeleri daha sonra Barselona Başkonsolosu Selen Evcit, Ticaret Ataşeleri Nurdan Çamlıbel Aydın ve Mehmet Örnek ile bir araya geldi; stant ziyaretleri yaparak, firmalara katılımcı beratını takdim etti.