tatil-sepeti

CEYHUN KUBURLU

Pandemi sonrası birçok şirket ve ofis, yeni çözümlerle birlikte teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanmaya başladı. Şirket harcamalarının daha kolay bir şekilde takip edilebilmesini sağlayan bir çözüm geliştiren Ramp, 3 yıl içerisinde olağanüstü bir başarı yakalayarak, bu alanda tüm şirketleri geçti. Ramp’ın son aldığı yatırımla birlikte değeri de tam 8 milyar doları buldu. İşte New York’ta küçük bir ofiste üç kişiyle başlayan şirketin öyküsü…

ÜÇ ARKADAŞ BAŞLADI

2019 yılında Eric Glyman, Gene Lee ve Karim Atiyeh, şirketlere birçok teknolojik hizmet veriyordu. Özellikle kurumsal şirketlerde sorunları fark eden üç arkadaş, harcama konusunda yeni teknolojiler geliştirmeye başladı. Bunun ardından sadakat karta benzer bir çalışma yaptı. Bu karta da Ramp adı verildi. New York’ta kurulan Ramp, sunduğu fiziksel ve sanal kartlar ile birlikte şirket çalışanlarının yaptığı harcamaların daha kolay bir şekilde takip edilmesini sağlıyordu. Temelinde harcama konusunda bir yönetim platformu olarak hizmet veren Ramp’ın hızlı büyümesi ise aldığı yatırımlar ve bu yatırımların yeni iş fikirlerine dönüşmesiyle gelişti. Ramp, 2020 yılında iki yatırım turu kapsamında 115 milyon dolar yatırım aldı. İlk tur D1 Capital liderliğinde gerçekleşirken, ikinci tura da fintech devi Stripe liderlik etti. Yatırım sonrası girişimin değerlemesi 1.6 milyar dolara yükseldi.

KURUMSAL İŞBİRLİKLERİ

Aldığı yatırımların büyük bir kısmını kurumsal işbirlikleri için harcayan Ramp, bulunduğu pazarda; Brex, TeamPay, Divvy ve Airbase gibi isimlerle mücadele ediyor. Temelinde bu dört isme benzer bir yapıya sahip olan girişim, sunduğu banka kartları ile birlikte harcama gözetimi yapıyor.

Böylelikle muhasebecilik ve eşzamanlı rapor oluşturma gibi çalışan gücü gerektiren işlemleri, kendi platformu üzerinden halledebiliyor. Tüm bu faaliyetlerin can alıcı noktası ise Ramp’ın ücretsiz olması. Rekabetin yüksek olduğu kurumsal finans sektöründe yerini kimseye bırakmak istemeyen Ramp, platformuna başvuran müşterilerden para almıyor. Bu sebeple gelirini de kartları üzerinden gerçekleştirilen harcamalardan çok küçük komisyonlar alarak oluşturuyor. Yani direkt olarak fatura kesmese de, anlaşmalı şirketin bir ay içindeki faaliyetleri yoğun olursa abonelik ücreti almış kadar oluyor. 2020 yılında 65 çalışana ulaşan Ramp, müşteri sayısı gibi çalışan sayısını da büyük bir hızla artırıyor.

DEV YATIRIMCILARIN RADARINDA

Son dönemlerde birçok büyük yatırımcının da radarına giren Ramp, geçtiğimiz günlerde 750 milyon dolarlık yatırım ile birlikte değerlemesini 8 milyar dolara çıkardı. Alınan 750 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte Ramp’ın bugüne kadar aldığı toplam yatırım 1.37 milyar doları aştı. 750 milyon dolarlık yatırım turu, Founders Fund liderliğinde gerçekleşti. Yatırımın 550 milyon dolarlık borç kısmı ise Goldman Sachs (150 milyon dolar) ve Citi’den (300 milyon dolar) geldi. D1 Capital Partners, Thrive Capital, Redpoint Ventures, Coatue Management, Iconiq, Altimeter, Stripe, Lux Capital, Vista Public Strategies, Spark Capital, Definition Capital, General Catalyst, Avenir Growth Capital, 137 Ventures ve Declaration Partners gibi önemli firmaların yatırım turuna katıldıklarını da ekleyelim.

28 Mart 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel