tatil-sepeti
tatil-sepeti

2025’te öncelik İleri teknoloji yatırımlarıyla kalkınmaya destek

Türkiye Yüzyılı’nın ikinci bütçesiyle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı politikalara öncelik verilecek. 2025 bütçesinde katma değerli ve inovasyona dayalı üretim desteklenecek. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı ve küresel rekabet gücü artırılacak.

Giriş: 24.12.2024 - 10:16
Güncelleme: 24.12.2024 - 10:16

Bütçe sunumlarında sanayi sektörlerine yönelik ayrıntılar dikkat çekiyor. Yılın 11 ayında 10 bin 487 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. Önümüzdeki dönemde de teşvik sisteminin seçiciliği, yerel odağı artırılacak. Böylece, ileri teknoloji yatırımlarına daha fazla öncelik verilecek.

 

Türkiye, coğrafi konumu, katma değerli üretimi, hızlı tedarikiyle 2025 yılında da yine uluslararası rekabette gücünü artıracak yatırımlar için hazır. TBMM Genel Kurulu’nda tamamı görüşülen 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre yeni yılda özellikle ileri teknoloji yatırımları ve kalkınma projelerine öncelik verilecek. 

Türkiye Yüzyılı’nın ikinci bütçesinde giderlerin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağı öngörülüyor. Yeni bütçeye göre açıklanan planlarda eğitimden sağlığa, enerjiden tarıma, ulaştırmadan sanayiye kadar tüm alanlarda topyekun kalkınma hedefleniyor. Bütçede ortaya konulan hedeflerle ekonomide rekabet gücünün ve katma değerin artırılması da amaçlanıyor. 

 

KARBONSUZLAŞMAYA 71 MİLYAR DOLAR

 

2025 bütçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sunumu ilgili birçok sektör için önemli ayrıntılar içeriyor. Bakanlık sunumuna göre sanayide öncelikli hedefler şunlar olacak: 

* Yeşil dönüşüm yatırımlarıyla karbon ayak izinin azaltılması,

* Paslanmaz çelik üretimi ve yatırımının Türkiye’ye kazandırılması. 

Bütçe sunumunda, alüminyum, çelik, gübre, çimento sektörleri için ‘Düşük Karbonlu Yol Haritası’nın da hazır olduğu belirtildi. Bu arada karbonsuzlaşma projeleri için 2053 yılına kadar 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacına göre adımlar atılacağı kaydedildi. 

 

İLERİ TEKNOLOJİ YATIRIMLARI

 

Bütçe sunumlarına göre orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yıllık ihracatı 10 milyar dolardan 97 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 11 ayında da 10 bin 487 yatırım için teşvik belgesi düzenlenerek, 227 bin istihdamın önü açıldı. Önümüzdeki dönemde, teşvik sisteminin seçiciliğini, yerel odağını ve destek etkinliğini daha da artırması bekleniyor. Böylece, ileri teknoloji yatırımlarına daha fazla öncelik verilecek. 

 

ÇİP ÜRETİM TESİSİ

 

Savunma sanayindeki üretim gücünü artıracak yeni planlar da bütçede yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, halihazırda savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahip olduklarını belirtti. Kacır, “Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiyle savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında çip çağrısıyla da 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız” dedi.

 

İSTİHDAM ODAKLI

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, önümüzdeki dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerin daha fazla yanında olmayı amaçlıyor. Tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve mobilya gibi istihdam yoğun sektörlerde işgücünü koruma amaçlı yeni destek mekanizmaları KOSGEB eliyle hayata geçirilecek. 

 

KALKINMA PROJELERİNE KAYNAK

 

Kalkınma ajanslarına yerel kalkınma projelerini desteklemek için bu yıl 1.4 milyar lira, 2025 için 1.8 milyar lira kaynak tahsis edildi. GAP, DAP, DOKAP ve KOP bölge kalkınma idareleri ile hassas tarım, yeşil yol, su kaynaklarının etkin yönetimi, kırsal kalkınma ve turizm odaklı büyüme gibi alanlarda yürütülen kalkınma projelerine 2024’te 1.2 milyar lira, 2025 için ise 2.5 milyar lira kaynak ayrıldı.

 

AR-GE HARCAMALARI

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinde en dikkat çekici unsur olarak mali disiplini yeniden tesis etmek yer alıyor. 

Bakanlık bütçesinde Ar-Ge faaliyetleri ve istihdam sağlayacak yatırımlar için 683 milyar lira vergi harcaması öngörülüyor. Küresel ekonomideki gelişmelerin de yakından takip edileceği belirtilerek, 2025’te küresel koşulların program açısından çok daha elverişli hale gelmesi bekleniyor. 2025’te Türkiye’nin ticaret ortaklarının büyüme performansının iyileşmesi öngörülüyor. Bu yıl faiz indirimlerine başlayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının önümüzdeki dönemde de indirimlere devam etmesi, küresel finansal koşulların daha elverişli olmasını sağlayacak.