Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Gönüllüler ekibi ile Afrika’ya iyilik taşıyan İstanbul Ticaret Odası eski Meclis üyelerinden İbrahim Ceylan, otomotiv sektöründeki aile şirketini yönetiyor. İTO camiası, onu Meclis üyeliği dönemindeki çalışmaları ve Afrika’ya yardım organizasyonları nedeniyle yakından tanıyor. Aile şirketini yöneten Ceylan’ı, Afrika’nın yardım meleğine dönüştüren hikâye çocukken yaşadığı Varto depremine uzanıyor.
LOJİSTİK YARDIM AĞI
O yıllarda çocuk olduğu için insanlara yardım edememiş olmanın üzüntüsünü Adapazarı, Gölcük, Düzce, Keşmir depremlerindeki yardım faaliyetleri ile azaltmaya çalışan Ceylan, bugün Afrika’nın en bilinen simaları arasında.
İş dünyasındaki arkadaşları ile lojistik bir yardım ağı kuran Ceylan, ‘Gönüllüler’ adındaki üst dernekleriyle birlikte yapılan yardım hareketlerine öncülük ediyor.
HASTALIKTAN FELAKETE
Nijer’de hastalıklarla boğuşanların, Pakistan ve Açe’de sular altında kalanların, Arakan, Somali ve Kenya’da açlığın pençesinde olanların, Türkiye’de ve bölgedeki mülteci kamplarının kahramanları olan ‘Gönüllüler’in öncüsü Ceylan’ı, gönüllerinize dokunsun diye sayfalarımıza konuk ettik.
O BİR TÜCCAR
İbrahim Ceylan kimdir?
Ticaretle uğraşıyorum, aile şirketimizde yöneticiyim. Sektörle ilgili yarı özel kuruluşlar ve iş adamları derneklerinde yönetim kurulu üyelikleri yapıyorum. İTO’da iki dönem otomotiv yedek parça komitesi başkanlığı ve Meclis üyeliği görevlerinde bulundum.
Gönüllüler projeleri nasıl başladı?
Gönüllülük, durumdan vazife çıkarmakla başlıyor. Varto depremi olduğunda çocuktum ama kendime vazife çıkardığım ilk afetti. Yaşım dolayısıyla hiçbir şey yapamıyor olmak o günlerde canımı çok acıtmıştı. Adapazarı, Düzce, Gölcük, Keşmir depremleri ‘Gönüllüler’ adına ilk ekip olma deneyimimdi. Aynı kaygıları paylaşan iş adamı arkadaşlarımızla lojistik bir alt yapı oluşturduk.
Örnek projelerimizi uygulamaya başladık ve sonuçları çok güzel oldu. ‘Gönüllüler’ birçok derneği bir araya getiren bir üst kimlik aslında.
ÜST KİMLİĞİZ
Afrika’da isminiz çok anılıyor. Neden gittiniz?
Afrika’nın yaralarını sarmak, çaresizliği ortadan kaldırmak, sağlıktaki imkânsızlığı kısa sürede sona erdirmek mümkün değil. Hal böyle olunca kendinizi birçok sivil toplum kuruluşu gibi Afrika’da bulmak hiç de sürpriz olmuyor. Yaklaşık 12 yıldır Afrika’ya insani yardım amacı ile gidiyoruz. Katılımın sürdürülebilir ve devamlılık arz etmesi açısından derneklerimizin ismini ön plana çıkarmadan ‘Gönüllüler’üst kimliğini kullanıyoruz. Her seferde 6-7 dernek bizimle birlikte hareket ediyor.
SAĞLIKÇI DAHA ÇOK
Gönüllüler kimlerden oluşuyor, ne yapıyorlar?
‘Gönüllüler’ ağırlıklı olarak doktor, diş hekimi ve hemşirelerden oluşuyor. Sağlık Bakanlığı’nın izni ile bize katılıyorlar. Afrika’da sağlık çalışmaları yapıyoruz. Afrika’nın kırsal bölgelerinde sağlık sorunları inanılmaz boyutlarda. Durumun vahameti ve aciliyeti ister istemez sağlık çalışmalarımızda önceliğimiz olmaya devam ediyor.
156 BİN HASTAYA HİZMET
Hangi sağlık hizmetlerini veriyorsunuz?
Fıtık, hidrosel, doğuma bağlı hasta ve ilerlemiş vaka sayısı fazla. Bugüne kadar polikliniklerimizde 156 bin 592 hastaya hizmet verdik. 37 bin 875 poliklinik, 6 bin 330 ultrason tetkiki ve 3 bin 448 cerrahi müdahale yaptık.
Katarakt en önemli sağlık problemlerinden biri. 5 bin 886 görmeyen, göz ameliyatlarımızla artık görüyor. 14 bin 919 diş çekildi. Kulak burun boğaz hastası sayısı endişe verici, 8 bin 405 hastanın zarı olamayan kulağı tedavi edildi.
Kaç ülkeye yardım götürdünüz?
Birçok Afrika ülkesi ve diğer ülkelerden sağlık ve insani yardım talepleri geliyor. Çad, Burkina Faso, Mali ülkeleri, Komor daları,Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan’a sağlık operasyonları düzenledik. Sierra Leone, Bangladeş, Arakan Kampları, Afganistan’da insani yardım faaliyetlerinde bulunduk ve devam ediyoruz.
EN ÇARESİZ YER
Neden Nijer?
Afrika’nın verilerini incelediğimizde o coğrafyanın en çaresiz bölgesinin Nijer’de Maradi’ye bağlı Tessaoua yerleşim yeri olduğuna karar verdik. Böylece her defasında değişik bir yere değil de bu bölgeye gitmeye karar verdik. Bölgede toplam 760 bin kişi yaşıyor ve iki şehirde toplam doktor sayısı üç. İyi bir cerrah, göz, KBB doktoru ve diş hekimi hiç yok. Bu bölgeye her altı ayda bir düzenli olarak gidiyoruz. 52 kere Nijer’e gittik.
GIDA YARDIMI
Mülteci kamplarına hangi yardımları yapıyorsunuz?
Mülteci kamplarına düzenli yardım ediyoruz. Kamplarda ve kuraklık bölgelerinde 42 bin 600 aileye gıda yardımı yaptık. Suriye sınır ötesi ve sınır boyları kamplarına 4 yıldır periyodik yardımlarımız sürüyor.
Afrika’da iftar çok rağbet görüyor, dört ülkede iftar projemiz var. Bağış sahiplerinin Afrika’da iftar verme taleplerine 7 yıldır aracılık ediyoruz. Yaklaşık 7 bin kişiye Ramazan süresince sıcak iftar ikram ediyoruz.
Tüm yardımlarınızı bağışlarla mı gerçekleştiriyorsunuz?
12 yıllık geçmişimiz ve her konuda bağış seçeneğimiz var. Tabii ki güven önemli. Mesela katarakt bağışından kuyu bağışına, keçi bağışından kurban bağışına kadar tüm bağışları, yardımları tek tek fotoğraflayıp bağış sahiplerine ulaştırıyoruz.
Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı en büyük proje ortaklarımız.
25 ÇOCUK
Yurtiçinde faaliyetleriniz neler?
Özellikle İstanbul’da çok zor şartlarda yaşam sürdüren Suriyeli 650 aileye bağışçılarımıza ait ev eşyası teslimini gerçekleştirdik. Gıda ve temizlik maddeleri yardımı yapıyoruz. Sınır ve sınır ötesi yardımlarda genelde un, maya ve yörenin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde yetiştirme yurtlarından aldığımız 2-4 yaş grubu ve 25 çocuğumuz var. 5 gönül evimizde onları geleceğin çocukları olarak yetiştirmeye gayret ediyoruz.
492 SU KUYUSU AÇTI
‘Gönülüler’, Nijer ve komşu ülkelere 492 su kuyusu açtı. Halen 29 su kuyusu için çalışmalarını sürdüren ekip, kuyulara bağışçıların adını veriyor.
YERLİ HALKA MESLEKİ EĞİTİM
Gönüllüler, Afrika’ya ameliyat hemşiresi ve ebe eğitimi veriyor. Tarım, marangozluk, kaynakçılık, soğuk demircilik, mobilyacılık, tekstil gibi mesleklerin eğitimi de yeni mesleki eğitimler arasında.
BAŞKASI İÇİN KAYGI DUYAN İŞİNİN EHLİ KAHRAMANLAR
‘Gönüllüler’ bir başkası için kaygı duyan herkese açık bir iyilik platformu. Yardım grupları genelde hava alanında ilk kez birbirini gören kişilerden oluşuyor. Sadece işinin ehli olmaları ve bir başkasının kaygılarına ortak olarak işin içine girmeleri yetiyor. Gönüllüler Afrika’ya giderken tüm siyasi, dini, ideoloji düşünce ve davranışlarını, egolarını Atatürk Havalimanı’nda bırakmak zorunda.
160 BİN KİŞİYE 20 BİN KEÇİ DAĞITTIK
Afrika’da uluslararası kuruluşlara örnek olduğumuz bir proje var. Dul ve yetimlere üçer adet süt keçisi dağıttık. Bugüne kadar 160 bin kişi 20 bin 256 keçi ile bir başkasına muhtaç olmadan yaşamaya başladı.
AFRİKA’YA YARDIM DAVETİ
“Gelin bize katılın. ‘Gönüllü’ olun, bir okuldur Afrika. Çok değişeceğinizi biliyoruz, bizim değiştiğimiz gibi. Biz sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olmayı, yokluğa bile şükretmeyi öğrendik.”
www.gonulluler.org /http://www.gonulluler.org/gonullu-formlari /
24 Mayıs 2017 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi