1 trilyon dolarlık pazarda ticaret için 8 e-pazaryeri

Ticaret Bakanlığı, firmalara küresel e-ihracat pazarında adım adım yol gösterecek bir kılavuz yayımladı. Bakanlığın e-ihracat kılavuzunda; 1 trilyon doları aşan ticaret hacmiyle öne çıkan 8 e-pazaryeri ve milyonlarca kullanıcıya ulaşan 5 sosyal medya platformu detaylı bir şekilde tanıtılıyor.

Giriş: 10.06.2024 - 09:18
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

HABER: BARIŞ CABACI

 

E-ticaret platformlarının artışı, dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaşması ve lojistik altyapısının gelişmesi, Türkiye’nin e-ihracat performansını olumlu etkiliyor. Türkiye, e-ihracatta özellikle tekstil, gıda, elektronik ve mobilya gibi sektörlerde dikkat çekici bir performans sergiliyor. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin e-ihracat hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 5 milyar doları aştı. Bu artışın arkasında yatan en önemli faktörlerden biri, KOBİ’lerin dijital dönüşüme hızlı adapte olması ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilir hale gelmesi. Bu başarının daha da artması için Ticaret Bakanlığı, 5986 Sayılı E-ihracat Destekleri İncelemeci Kuruluşlar ve Yararlanıcılar İçin Pazaryerleri Kılavuzu’nu yayımladı. 

 

8 PLATFORM, 5 SOSYAL MEDYA

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, 8 popüler ve güvenilir e-pazaryeri seçildi. Bunların yanı sıra s-ticaretin olduğu 5 sosyal medya platformu belirlendi. Bakanlığın seçtiği e-pazaryerleri şöyle: Almanya’dan OTTO.de, Zallando, Güney Amerika’dan MercadoLibre, Singapur’dan Shopee, ABD’den Walmart, AmazonUS, Etsy ve Wayfair, AB Bölgesinden ise AmazonEU. Bakanlık, s-ticaret potansiyeli olan sosyal medya mecralarını ise şöyle sıraladı: Meta, LinkedIn, Google, Tiktok ve Criteo. Bakanlık, belirlenen platformların firmaları koruduğuna ve güvenilir olduğuna dikkat çekti. Belirlenen 8 e-pazaryerinin ortalama ticaret hacmi 1 trilyon dolar seviyesinde.  

 

1 - ALMANYA’NIN 17 MİLYAR DOLARLIK PAZARYERİ: OTTO

 

Otto, 2017’de Almanya’da kurulmuş kendi envanterinden ve üçüncü taraf satıcılardan ürünler satan bir pazaryeri. Ürün yelpazesi; moda, elektronik, mobilya ve ev eşyaları gibi farklı kategorileri kapsıyor. Otto’nun ticaret hacminin 9 milyar dolarını Almanya, 3 milyar 845 milyon dolarını Avrupa, 3 milyar 105 milyon dolarını Kuzey Amerika, 206 milyon dolarını ise diğer bölgelerdeki satışlar oluşturuyor. 

 

Otto’da satış yapmak için gerekenler ise şöyle:

 

* Almanya’da vergi numarasına sahip bir işletmeye sahip olmak,

 

* Almanca müşteri hizmetleri sunmak,

 

* Almanya’da sipariş karşılama istasyonu kullanmak,

 

* Ürünleri yüzde 19’luk KDV oranı ile satışa sunmak.

 

Bu şartları yerine getiren firmalar şu adımları izlemeli: 

 

* Mağaza açılışı için https://www.otto.market/en.html sayfasına girin. 

 

* Açılan ekranda ‘Register as a seller’ butonuna tıklayıp, şirket bilgilerini girin. 

 

* ‘Register now’ butonu ile kayıt başvurunuzu yapın. 

 

Başvuruya 1 hafta içinde yanıt veriliyor. 

 

2 - ASYA PAZARINA GİRİŞ FORMÜLÜ: SHOPEE

 

Shopee.com, Güneydoğu Asya, Tayvan ve Brezilya’da faaliyet gösteriyor. Singapur’da 2015’te kurulan ve şu anda bölgenin önde gelen çevrimiçi alışveriş platformlarından biri olan Shopee; elektronik, moda, güzellik, ev ve yaşam ürünleri başta olmak üzere geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. 2016 yılında 1.15 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2023’te 78.5 milyar dolara yükseldi. Platformun ticaret hacminin 2025 yılında 88.36 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Güney Asya’da hakim olan pazaryerinde firma üyeliği açarken herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. 

 

Satıcı profili açmak için şu adımlar gerekli: 

 

* Kayıt için https://seller.shopee.com.my adresine giriş yaptıktan sonra bu sekmeyi doldurup, hesap oluşturun. 

 

* Product list bölümünden ürünler ekleyerek onay sürecinizi başlatın. 

 

Shopee yetkilileri, ortalama 7 gün içerisinde başvuruya yanıt veriyor. 

 

3 - AMERİKA’NIN EN BÜYÜK MOBİLYA PAZARI

 

Wayfair, dünyanın en büyük çevrimiçi mobilya mağazası. 16 binden fazla çalışana ve 30 milyon etkin kullanıcıya sahip. 


Boston merkezli şirket, 2002’de kuruldu. 2022 verilerine göre, Wayfair’den 37 milyon parçadan fazla mobilya satıldı. Wayfair’de mağaza açmak için şunlar gerekiyor: 

 

* Avrupa veya Amerika’da şirket kurulmalı.

 

* Mağaza açılışının bulunduğu ülkede depo bulundurulmalı.

 

* Wayfair Amerika tarafında 2 milyon dolarlık genel sorumluluk sigortası ve 1 milyon dolarlık ürün sorumluluk sigortası ibraz edilmeli.

 

Wayfair’de mağaza açmak için https://partners.wayfair.com adresinden ‘Want to sell on Wayfair? Apply here’ seçeneği ile başvurun. 

 

4 - BİR DEPOYLA GÜNEY AMERİKA’YA

 

MercadoLibre, merkezi Uruguay Montevideo’da olan e-ticaret ve çevrimiçi açık artırma yapılabilen bir pazaryeri. 218 milyon kullanıcıya sahip MercadoLibre, ziyaretçi sayısına göre bölgenin en popüler e-ticaret sitesi. Hizmet verdiği bölgeler şöyle: Brezilya, Arjantin, Meksika, Şili, Kolombiya ve ABD. Güney Amerika’da bir depo ile anlaşarak bölgedeki ticarete hemen başlanabiliyor. Ayrıca platform, Türkçe hizmet seçeneği olan tek platform.  

 

MercadoLibre’de satıcı hesabı başvurusu için www.mercadolibre.com adresinden satış yapmak istediğiniz ülkeyi seçin. Bu seçeneğin ilk başta tek ülke olması gerekiyor. Daha sonra işleyişe göre sayı artırılabiliyor.

 

Ardından açılan ekranda ‘Hesabını oluştur’ butonuna tıklayın. İşletme hesabınızın kurulumunu gerçekleştirin. 3 gün içinde satıcıya yanıt veriliyor. 

 

5 - ÖZEL TASARIM ÜRÜNLER

 

Dünyanın en büyük el işi odaklı online pazaryeri Etsy, müşterilerle kişiselleştirilmiş ürünleri satanları ve mikro işletmeleri bir araya getiriyor. Bu pazaryeri, B2C (İşletmeden Müşteriye), B2B (İşletmeden İşletmeye) modelinin yanı sıra C2C modelini de (Tüketiciden Tüketiciye) kapsıyor. Etsy pazaryerlerinde 7.5 milyonu aşkın satıcı var. Pazar büyüklüğü 2.7 milyar dolar. 

 

Mağaza açmak için şu belgeler talep ediliyor:

 

Bireysel, şahıs şirketi ve esnaf muafiyet belgesi olan mağazalar için TC kimlik kartı, kredi kartı, IBAN numarası, e-mail adresi, telefon numarası. 

 

Ltd., A.Ş. ve adi ortaklık şirketleri için ise ayrıca vergi ve ticari sicil numarası. 

 

Mağaza açılış adımları şöyle: 

 

* ‘Register’ butonu ile hesap oluşturma bölümüne girin. 

 

* Mail adresi veya Google, Facebook, Apple ile hızlı bir şekilde alıcı hesabı oluşturun. 

 

* Satıcı üyeliği için kullanıcı profilinin altındaki ‘Sell on Etsy’ başlığına tıklayın. 

 

* Açılan ekranda ‘Open your Etsy shop’ seçeneği ile mağaza oluşturma adımını başlatıp, gerekli evrakları yükleyin. 48 saat içinde satıcıya yanıt veriliyor.  

 

6 - AKLINIZA NE GELİRSE SATABİLİRSİNİZ

 

Amazon; Birleşik Krallık, AB ülkeleri, Amerika dahil olmak üzere neredeyse tüm kıtalara hizmet veren bir platform. Şirket kurmak için her adımın ayrı ayrı doğrulanması gerekiyor. 

 

Amazon’da şirket kurulması için izlenilmesi gereken adımlar şöyle: 

 

* Register Now sekmesine tıklayarak, firma bilgilerinizi girin.

 

* Şirket ismini, faaliyet belgesi ile birebir aynı olacak şekilde ve kısaltma kullanmadan yazın. 

 

* Kısaltma olarak sadece Ltd. Şti. ve A.Ş. kısaltmalarının kabul edildiğini unutmayın. 

 

* Şirket ismini büyük harflerle ve Türkçe karakter kullanmadan yazın. 

 

* Yurt dışında banka hesabınız yoksa ‘Transferwise Hesap Doğrulama Formu’nu doldurun.

 

* 180 günden daha önce temin edilmiş olan firma belgeleri ve AB ülkelerinde bulun­mayan bir bankadan alınan belgeler kabul edilmiyor.

 

* Bu süreçte deponuz yoksa Amazon’un lojistik ve depo hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

 

7 - PERAKENDE DEVİNDE YERİNİZİ ALIN

 

Perakende sektöründe bir dev olarak bilinen Walmart, en çok tercih edilen platform-lardan biri. Ticaret hacmini 642 milyar dolara çıkaran Walmart’ta mağaza açmak için şu şartlar aranıyor: 

 

* ABD’de bir iade deposu bulunması,

 

* Ürünlerin yüklenmeden firma kurallarına uygun-luğunun kontrolü,

 

* Müşteri yorumlarının, aynı ürüne diğer platformlarda yapılan yorumlardan daha iyi olması,

 

* Firmanızın e-ticaret geçmişinin belgelenmesi. Ürün stok kontrolü için yazılımınızı Walmart yetkililerine onaylatıp kataloğunuzu gönderin.

 

*  ABD’de ya da AB bölgesinde banka hesabınızın bulunması gerekiyor. 

 

Yoksa Payment Services sekmesinden dijital ödeme yöntemi seçin (Dijital ödeme yöntemlerindeki komisyon oldukça fazla).


Walmart.com adresinden ‘Join Marketplace’ sekmesine tıklayıp, ilgili içerikleri doldurduktan sonra 7 gün içinde başvuru yanıtlanıyor. 

 

8 - AB’NİN GİYİM, KOZMETİK VE AKSESUAR PLATFORMU 

 

Almanya’da başlayan Zalando, AB üyesi 8 ülkede faal, pazar büyüklüğü ise yaklaşık 11 milyar dolar. Zalando’da firma açmak için VAT ve EPR kaydı olması gerekiyor. İşletme; giyim, ayakkabı, aksesuar, kozmetik gibi Zalando’daki aktif kategorilerden en az birinde ürün listeleyebilecek ürünlere sahip olmalı. Ayrıca 100 günlük iade politikasını kabul ederek ücretsiz teslimat ve iade hizmetini sunabilmeli. Zalando, her yıl belirli bir satıcıyla anlaşarak sezonu açıyor. 

 

Zalando’nun satış ortağı olmak için https://partnerportal.

 

zalando.com sayfasının sağ üst köşesindeki ‘Register Now’ düğmesine tıklayarak gerekli adımları izleyin. 

 

Zalando satıcılara üç farklı program seçeneği sunuyor:

 

* Connected retail: Bu satış programında mağaza yalnızca seçtiği bir ükede satış yapabiliyor.

 

* Partner program: Çevrimiçi tüketicilere satış yapan programda, işletmeler iş ortağı olarak tanımlanıyor.

 

* Toptan satış programı: Bu satış programında Zalando, tedarikçilerinden ürünleri satın alıyor ve kendi ürünüymüş gibi satışını gerçekleştiriyor.