İTO’nun 2024’te milli katılımını gerçekleştireceği 46 uluslararası fuarın 6’sı dizi, film ve içerik sektörüne yönelik. İTO raporuna göre, Türk dizi ihracatı 600 milyon dolar seviyesinde. Bu veriyi The Economist dergisi de haberinde kaynak olarak kullandı.
HABER: BARIŞ CABACI
Geçtiğimiz yıllara kadar dünyada dizi ve film denince akla Hollywood ve Bollywood’un ürettiği içerikler geliyordu. Kore yapımların etkisiyle değişmeye başlayan sektör, Türk yapımlarıyla da yeni bir döneme girdi. Parrot Analytics’e göre, Türkiye’de üretilen dizilerin yüzde 75’i küresel pazarda alıcı buluyor. Türk dizileri Orta Doğu’nun yanı sıra Avrupa ve Latin Amerika’da da popülerliğini artırıyor. Yine aynı araştırma şirketine göre geçen yıl Türk dizilerinin en büyük üç ithalatçısı İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır oldu.
TALEP YÜZDE 184 ARTTI
Türkiye’de son yıllarda en popüler dizi Muhteşem Yüzyıl olarak kayıtlara geçti. Türk dizileri çoğaldıkça, Süleyman tahtını diğer dizilerle paylaşmak zorunda kalıyor. Savaştan dönen ve ailesini korumak için tetikçi olmak zorunda kalan bir askeri konu alan ‘Gaddar’, bu yılın en popüler yapımları arasında. Parrot Analytics’e göre Türkiye, Amerika ve İngiltere’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü dizi ihracatçısı. 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine yönelik küresel talep yüzde 184 artarken, bu oran Kore dizileri için yüzde 73 oldu.
DÜNYA VİTRİNİNDE
İstanbul Ticaret Odası tarafından yayınlanan Kültürel Değişim ve Endüstrileşme Sürecinde Türk Dizileri raporuna göre, Türk dizilerinin izleyici sayısı 400 milyon kişiyi aştı. 2008 yılında sadece 10 milyon dolar olan Türk dizi ihracatı, 2018 yılında 35 milyon dolara çıktı. İTO’nun raporuna göre, bu rakam 2022’de de 600 milyon dolara ulaştı. The Economist de şubat sayısındaki haberinde bu rakamı kaynak olarak gösterdi. Bu verilere göre Türk dizilerinin ihracatı 15 yılda 65 kat arttı. Bu başarıların artması için çalışmalarını sürdüren İTO, her yıl 50’ye yakın fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunu gerçekleştiriyor. Bunlardan 6’sı ise dizi, film ve içeriklerle ilgili. İTO, Content Americas Fuarı’nın ocak ayında milli katılım organizasyonunu da düzenledi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DİZİ FUARINA MİLLİ KATILIM
Dizi, film ve içeriklerin yıllık analizlerini şubat sayısında haberleştiren The Economist, Parrot Analytics ve İTO’nun verilerinden yararlandı. Londra merkezli derginin haberi hakkında sosyal medyadan bir açıklama yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Londra merkezli The Economist Dergisi piyasaya çıkan son sayısında, dünya çapında izleyicilerin, Amerikan ve İngiliz yapımlarından sonra en çok Türk dizilerini tercih ettiğini yazdı. Bu habere çok mutlu olduk; haberde Türk dizilerinin ihracat verisi olarak İstanbul Ticaret Odası’nın tahmininin kaynak gösterilmesine de… Bu öngörü, dünyanın en büyük dizi fuarı MIPCOM’un Türkiye milli katılımını düzenleyen İTO’ya yakışırdı” dedi.
İTO’NUN BU YILKİ SEKTÖREL FUAR TAKVİMİ
* MIPTV 2024: 8-10 Mart / Cannes-Fransa
* NATPE Budapeşte: 24-27 Haziran / Budapeşte-Macaristan
* MIPCOM 2024: 21-24 Ekim / Cannes-Fransa
* Dubai International Content Market 2024: 12-13 Kasım / Dubai-BAE
* ATF Asia TV Forum & Market 2024: 4-6 Aralık / Singapur