Yeni yılda İstanbul Ticaret Odası, iş dünyasına ve sektörlere farklılık oluşturarak, dinamizm kazandırma misyonunu daha da güçlendirecek. Hamilik, Yetkinlik Merkezi, Yükselen Markalar Türkiye, Erken Girişimci Geliştirme Merkezi, SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi gibi projelerle bu alandaki öncülüğünü sürdürecek. Kurucusu olduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile de girişimcilik ekosistemine taze güç kazandırmaya devam edecek. İTO, aynı zamanda Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) vasıtasıyla İstanbul’da toplantı ve kongre turizmine önemli bir ivme kazandırdı. Bu alandaki yeni hedef ise bu yıl dünya sıralamasında İstanbul’un ilk 10 arasında yer alması.
HAMİLİK PROJESİ
Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında İstanbul Ticaret Odası, Hamilik Projesi’ne devam ediyor. Yürütülmekte olan Hamilik Projesi çerçevesinde 54 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne İTO Meclis ve Komite Üyeleri tarafından hamilik yapılıyor. Ayrıca bir Başkan Yardımcısı ve üç Yönetim Kurulu Üyesinden oluşan ‘İTO Mesleki Eğitim Komisyonu’ da okullarla birebir ve düzenli olarak irtibat halinde bulunuyor. Bu yöntemle okullara sağlanan destekler daha detaylı ve kapsamlı bir yapıya kavuşuyor. Hamilik Projesi kapsamında okullarda sektörel bilgilendirme toplantıları, fuar ziyaretleri, işletme/fabrika ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Yine proje kapsamında okullara ciddi ölçüde makina ve ekipman desteği sağlanıyor. Okullarda eğitim gören 58 bini aşkın öğrenci, sağlanan desteklerle daha donanımlı ve nitelikli eğitim alma imkânına sahip oluyor. Hamilik Projesi ile ilgili çalışmaların 2025 yılında daha da güçlenerek devam edeceği kaydediliyor.
SOFTITO AKADEMİSİ
Üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda İstanbul Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi; yazılım sektörüne güçlü insan kaynağı yetiştirmeyi, girişimcilik ve istihdam hedefli yazılım ekosistemi oluşturmayı, yazılım ihracatı stratejisine destek olmayı, hayatındaki çeşitli imkansızlıklar nedeniyle yazılım eğitimi almak isteyip alamayan ve yazılıma gönül vermiş herkese ücretsiz fırsat eşitliği sunmayı amaçlıyor. Katılımcılar; belirlenen 7 yazılım programında, gruplara ayrılarak online ve yüz yüze aşamaları olan hibrit eğitim alıyor. İki ay süren programda toplam 320 saat yazılım eğitimi verilerek, eğitim süreci tamamlanıyor. SoftITo, birinci döneminde 146, ikinci döneminde 153 mezun verdi. SoftITo, 2025 yılı için de yeni başvuruları alıyor.
YETKİNLİK MERKEZİ
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan İstanbul Ticaret Odası Yetkinlik Merkezi Projesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Tuzla Belediyesi iştiraki ile hayata geçti. Projenin amacı; Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere, Oda üyelerine ve İstanbul’da yer alan meslek liselerine hizmet etmek amacıyla yenilikçi eğitim modellerinin benimsendiği, simülasyon teknolojilerine sahip, teorik ve uygulamalı eğitimlerin verileceği bir yetkinlik merkezi kurmaktı. 15 Şubat 2022 tarihinde başlayan proje kapsamında; toplam 205 öğrenci ve eğiticiye eğitim verildi. Projenin sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında 2025 yılında eğitimlere devam edilmesi planlanıyor.
YÜKSELEN MARKALAR
İTO liderliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından yürütülen Yükselen Markalar Türkiye Projesi de önemli bir ivme kazanmış durumda. TOBB tarafından başarılı bulunan Yükselen Markalar Türkiye Projesi’nin, başta İstanbul olmak üzere, diğer illere yayılarak 2025 yılı içerisinde de devam edilmesi planlanıyor. Yükselen Markalar Türkiye Projesiyle; katılım koşullarını sağlayan ve kendi ürünlerini üreterek satışa başlamış kadın girişimcilerin markalaşmalarının sağlanması, kültürel öğeleri taşıyan ürünlerin tasarlanması, sergilenmesi ve pazarlanmasına katkıda bulunulması, yurt dışında global bir marka oluşturularak, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat yapılmasına destek olunması hedefleniyor.
BTM’DEN 2025’TE 1.500’DEN FAZLA GİRİŞİMCİYE DESTEK
Türkiye’deki yeni fikirlerin ve yenilikçi iş modellerinin desteklenmesi ve ticarileşmesi amacıyla İTO tarafından kurulan BTM de başarılı çalışmalarına devam ediyor. BTM, kurulduğu günden bu yana 9 bin 457 girişimciye destek verdi; 725 milyon TL’den fazla satış yapmalarına ve 7.9 milyar Türk lirasından fazla yatırım değerlemesi almalarına katkı sağladı. 2023 yılında, küresel startup ekosisteminin en önemli bağımsız platformlarından UBI Global tarafından hazırlanan ve 90 ülkedeki 2 binden fazla girişimcilik merkezinin verilerinden oluşturulan endeks çalışmasında BTM, dünyanın en iyi 3. girişimcilik merkezi olarak tescillendi. 2025 yılı için sunduğu hizmetlerin niteliğini ve çeşitliliğini artırma çalışmalarını sürdüren BTM, ‘dünyanın en iyi kuluçka merkezi’ olmayı amaçlıyor. Ayrıca 2025 yılında 1.500’den fazla girişimciye destek vermeyi hedefliyor.
TEKNOPARK İSTANBUL’A YENİ AR-GE ÜSLERİ
Savunma Sanayii Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde 2010 yılında kurulan Teknopark İstanbul, dünyanın sayılı savunma sanayi teknoparkları arasında. Modern kampüsünde üniversitelerle işbirliği yaparak, savunma sanayi, siber güvenlik, enerji, yapay zeka, biyoteknoloji ve daha birçok alanda önemli projelere imza atıyor. ASELSAN, ROKETSAN, STM, TAI gibi lider firmalarla Türkiye’nin teknolojik gelişimine öncülük eden Teknopark İstanbul, 550’den fazla firması, 10 binden fazla Ar-Ge mühendisi ve 3 bin 500’den fazla milli projesiyle teknoloji ekosistemine yerli ve milli katkı sağlıyor. Teknoloji Transfer Ofisi Connectto’nun katkılarıyla Teknopark İstanbul üst üste dört yıl en çok patent alan teknopark olma başarısını gösterdi. 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan ve açılış yapılabilecek ölçekteki projeler arasında ASELSAN Ar-Ge Binası, ROKETSAN Ar-Ge Binası ve TAIS Savunma Teknopark Binası yer alıyor. Bu yatırımlar, Teknopark İstanbul’un 2025 yılı içerisindeki önemli projeleri arasında bulunuyor.
ERKEN GİRİŞİMCİ GELİŞTİRME MERKEZİ
İTO koordinasyonunda, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan ve BTM tarafından yürütülen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer paydaşların desteği ile hayata geçirilen Erken Girişimci Geliştirme (EGG) Merkezi Projesi de girişimcilik ekosistemine taze güç kazandırıyor. Söz konusu projede 14-19 yaş çocuk/gençlerin yenilikçilik ve girişimcilik alanındaki kabiliyetlerinin artırılması ve pratik hayata aktarmaları amaçlanıyor. Yüksek ilgi gören projenin 2025 yılı içerisinde 4. etabının gerçekleştirilmesi planlanıyor.
İTOSAM’DAN ‘REEL SEKTÖR NABIZ ANKETİ’
İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), 2025 yılında da İstanbul özelinde ekonomi ve ticaret hayatına ilişkin çalışmalarına devam edecek. Bunlar arasında İstanbul’da Ne Eğitimde Ne İstihdamda Ne Yetiştirmede (NEİY)’de olan Gençlerin İhtiyaç Analizi ve Politika Önerileri, KOBİ’lerde Kurumsal Yönetişim ve Verimlilik, KOBİ’lerin Döngüsel Ekonomiye Entegrasyonu, Yüksek Teknolojili İhracata Yönelik Misyon Odaklı Politikalar gibi projeler yer alıyor. Reel Sektör Nabız Anketi, İstanbul’a ait veri havuzu çalışmaları, enflasyon tahmini modeli ile İstanbul konulu webinar, çalıştay ve podcastler düzenlenmesine yönelik çalışmalar da yapılacak.
İTOTAM, ETKİNLİĞİNİ ARTIRACAK
İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İTOTAM), ticari uyuşmazlıkların hızlı ve etkin bir şekilde çözümlenmesini sağlarken tahkim kurumunun geliştirilmesi bakımından etkin bir rol oynamaya devam ediyor. İTOTAM, 2025 yılında da uluslararası uygulamalar ve yabancı ülkelerdeki örneklerine uygun olarak geliştirilen Tahkim Kurallarıyla İstanbul’un uluslararası finans ve ticaret merkezi olma yolundaki en önemli yapı taşlarından biri olarak hizmet vermeyi sürdürecek. İTOTAM, tahkim ve arabuluculuk faaliyetlerine entegre bir şekilde devam ederken, bu alanlardaki liderliğini pekiştirmeyi hedefliyor.