HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’nin dünyadaki marka yüzünden birini temsil eden tekstil sektörüne girdi sağlayan tekstil yan sanayi sektörü, hammadde fiyatlarındaki dalgalanmaların işlerini olumsuz etkilediğini söylüyor. İstanbul Ticaret Odası Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi öncülüğünde Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleşen toplantıda, sektörde yaşanan sorunlar ele alındı.
DALGALANMALAR ZORLUYOR
Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yaptığı toplantıya Meclis ve Komite Üyeleri ile birlikte sektör mensupları da iştirak etti. Toplantıda konuşan Meclis Üyesi Gürbüz Turan, en büyük amaçlarının yaşanan belirsizliklerle ilgili sonuç almak için adım atmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerini belirsizleştirerek bizi zorluyor. En büyük sorunlarımızdan biri de yüksek ve sürdürülemez faiz oranları. Türkiye’de üretimi hiç yapılmayan ürünler ithal edilirken, yapılan vergilendirmeler de bu ürünlerin maliyetini artırıyor. Bunu girdi olarak kullanıp ihracat yapmak isteyen firmalar için maliyet yükseliyor. Bu da ihracatı zorlaştırıyor.”
SEVDA HALİNE GELMELİ
Toplantıda ekonomist Dr. Rüştü Bozkurt da bir sunum gerçekleştirdi. Bozkurt, hiçbir zaman karamsar olunmaması gerektiğini ifade ederek, “Milletlerin akıllısı, akılsızı yoktur. Milletlerin iyi yönetilmesi, iyi eğitilmesi vardır” dedi. Bozkurt, şöyle devam etti: “Türkiye’de 4 milyon insan iyi eğitilir, iyi yönetilirse orta gelir tuzağından çıkılması mümkün olur. Bunun için ne yapmak lazım? İnsanlık tarihinde hiç görülmedik büyük dönüşümler yaşanıyor. Ama çare tükenmez. Sorunları çok büyütür, çareler üzerine kafa yormazsak ileri gidemeyiz. Başarılı olmak istiyorsak, ülkemizi sevda haline getirmeliyiz. Karamsarlık tuzağına düşmemeliyiz.”
Toplantı sonunda Komite ve Meclis Üyeleri, sektörden gelen soruları cevapladı.
MARKALAŞMA ÖNEMLİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, tekstil sektörünün Türkiye’nin gözbebeği olduğunu ifade ederek, “1 milyondan fazla insana istihdam sağlayan bir sektör için bir masa etrafında buluşmak çok önemli” dedi. Salman, şunları söyledi: “Tekstil, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. 10.7 milyar dolarlık ihracatla dış ticaret açığına karşı en büyük silahımız. Dünyada sattığımız 100 birimlik malın 5’ini tekstil ürünleri oluşturuyor. Güçlü yanlarımız var, ancak potansiyelimiz daha fazla. Bu konuda markalaşma ve tasarım ön plana çıkıyor.”