Salı, 05 Kasım, 2024
Avrupa’nın en büyük 3D baskılı binası ‘Dalga Evi’ 140 saatte hazırlandı. 600 metrekarelik yapı, tek bir COBOD BOD 2 yazıcıdan yararlanılarak basıldı. 3D baskılı inşaat süreci, robot ve insan ortak emeği olan proje 6 ay sürdü.
AYŞE BAŞAK
Almanya’da yeni bir veri merkezi inşa etmekle görevlendirilen bir ekip, bulut bilişim altyapısının gösterişsiz dünyasına bir stil duygusu kazandırmak için 3D baskı teknolojisinin avantajlarından yararlanarak, Avrupa’nın en büyük 3D baskılı binasını ortaya çıkardı. ‘Dalga Evi’ olarak adlandırılan bina 140 saatte hazırlandı. 600 metrekarelik yapı, tek bir COBOD BOD 2 yazıcıdan yararlanılarak basıldı. 3D baskılı inşaat süreci, geleneksel yöntemlere göre daha az karbondioksit ile sonuçlandı.
3 BOYUTLU İNŞAAT BASKI
Heidelberg’deki bina SSV ve Mense Korte, Kraus Gruppe ve Peri 3D Construction ortaklığının eseri.
600 metrekare büyüklüğünde. Güvenlik ve bu tür yapılara has işlevsel nedenlerden dolayı veri merkezlerinin çoğu penceresiz inşa ediliyor. Tipik bir veri merkezinde pencerelerin ve büyük açıklıkların bulunmaması, veri merkezlerinin oldukça yeknesak, sönük ve hatta sıkıcı binalar olarak görünmesine yol açıyor. Tasarımdan üretime giden süreçte ekibin motivasyonu, normalde oldukça sıkıcı olabilecek bir binayı renklendirme gayreti olmuş. Aslında veri merkezleri şehirlerin dışına, ücra noktalara yerleştirildiğinde nasıl göründükleri çok önemsenmiyordu. Ancak veri merkezlerini, kullanıcılara daha yakın kılmak için ortaya çıkan şehirlere yerleştirme eğilimi bu binaların mimarisini bir mesele haline getirdi. Heidelberg’deki bu projede, mimarlar SSV ve Mense Korte, yapıya has bir zorluğu duvarları dalgalı tasarlayarak çözmeye karar verdi. Bu tasarım binaya da adını verdi: Dalga Evi. Bu dalgalı duvarların, geleneksel inşaat yöntemleri yerine uygulama kolaylığı sağlaması nedeniyle 3 boyutlu inşaat baskı teknolojisi ile gerçekleştirilmesine karar verildi.
BASKI SÜRECİ 140 SAAT
Yapım sürecinde tek bir COBOD BOD 2 yazıcıdan yararlanıldı. (Hemen hatırlatalım aynı model yazıcı, Avrupa’nın ilk iki katlı evinde ve dünyanın en büyük 3D baskılı binasında da kullanılmıştı) 3D yazıcı, geri dönüştürülebilir, çimento benzeri bir karışım kullandı.
Baskı süreci yaklaşık 140 saat sürdü. Bunu takiben çatı ve kapıların montajı, modern bir veri merkezi için gereken aydınlatma, tüm kablolama ve donanım işleri insan emeğiyle yapılıp tamamlandı.
İç mekanı boyamak için ise yine bir robottan yardım alındı ve Deutsche Amphibolin-Werke’nin robotik ‘boyacı’sı kullanıldı. Robot ve insan ortak emeği proje 6 ay sürdü. 3D baskılı mimari son yıllarda kararlı bir şekilde yükseliş gösteriyor. COBOD, şantiyelerdeki inşaat süreçlerinin en az yüzde 50’sini eninde sonunda otomatikleştirmeyi umduğunu bildirdi.
25 Mart 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba