20 yılda kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ülke genelinde 3 milyon 300 bin konut dönüştürüldü.


 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca kentsel dönüşüm çalışmaları, yerel idareler, ilgili kuruluşlar ve vatandaşların katılımıyla yerinde, gönüllü ve hızlılık ilkelerini merkeze alan adımlarla yürütülüyor. Bu kapsamda 20 yılda kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ülke genelinde 3 milyon 300 bin konut dönüştürüldü. Bu dönüşüm uygulamaları ve yapı denetim çalışmalarıyla vatandaşların depreme dayanıklı konutlarda ikametleri sağlanarak yapı stoku güçlendirildi.

 

RİSKLİ ALAN

 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamalarının gerçekleştirildiği 279 ‘riskli alan’ ve yeni yerleşim yeri olarak belirlenen ‘rezerv yapı alanları’nda yer alan 952 bin bağımsız birimin yapımı ile ülke genelinde riskli yapılardaki 900 bin adet bağımsız birimin yenileme faaliyetine devam ediliyor.

 

İSTANBUL’DA 93 BİN

 

Geçen yıl kentsel dönüşüm kapsamında 19 bin riskli yapı yıkılarak 164 bin bağımsız birim yenilendi. İstanbul’da 93 bin, Ankara’da 10 bin olmak üzere Türkiye genelinde 250 bin konutun dönüşümü sahada devam ediyor. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik vatandaşlara kira yardımı ve faiz desteği ile proje ve kamulaştırma işlemleri için yaklaşık 30 milyar 771 milyon lira ödendi. 37 bin sosyal donatıyla inşa edilen 1 milyon 180 bin sosyal konutla da vatandaşlar güvenli evlere kavuşturuldu.

 

İLK EVİM, İLK İŞ YERİM

 

Bakanlık tarafından ayrıca ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesi ile 250 bin sosyal konut ve 1 milyon konut amaçlı arsanın yapımı da sürdürülüyor. Öte yandan, Bakanlıkça yapı denetim çalışmaları kapsamında da bugüne kadar 6.6 milyon ev ve işyeri denetlenerek, vatandaşların dayanıklı konutlarda oturmaları sağlandı.

 

TARİHE VEFA, GEÇMİŞE SAYGI

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tarihi kent merkezlerinin ‘tarihe vefa, geçmişe saygı’ anlayışıyla gün yüzüne çıkarılarak ihya edilmesine yönelik uygulamalar gerçekleştiriliyor. Bu süreçte Erzurum’da ‘Tarihi Kent Merkezi Projesi’ kapsamında Yakutiye Ulu Cami ve Çifte Minareli Medrese çevresinde belirlenen riskli alandaki niteliksiz yapıların kamulaştırılarak tahliyesi ile tarihi yapı ve dokunun gün yüzüne çıkarılmasına yönelik uygulamalar yapılıyor. Aynı anlayışla Bursa Hanlar Bölgesi, Balıkesir Zağnos Paşa, Bitlis Kültür Mahallesi, Konya Mevlana Çarşısı ve çevresi, Ankara Hergelen Meydanı, Diyarbakır Sur, Şanlıurfa Kültür Yolu Projesi gibi 45 ilde 80 yerde tarihi kent merkezi projeleri sürdürülüyor. 

20 Mart 2023 Pazartesi