Zimbabve’den altına dayalı para birimi

Ekonomik açıdan kötü günler geçiren Zimbabve’de hükümet, çıkış yolu arıyor. Parasının değerinin üçte ikisini kaybeden ve kasasında sadece bir aylık ithalatını karşılayacak döviz kalan Zimbabve, çözüm olarak altına dayalı para birimi çıkarıyor.

Giriş: 05.04.2024 - 18:31
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

NECMİ UYSAL

 

Bu yıl içinde parasının değerinin üçte ikisini kaybeden ve kasasında bir aylık ithalatını karşılayacak döviz kalan Zimbabve hükümeti, altına dayalı yeni bir para birimi çıkarma kararı aldı. 

 

ALTIN REZERVLERİ YETERLİ Mİ?

 

Ancak ülkenin altın rezervlerinin böyle bir girişim için yeterli olup olmadığı sorusunun cevabı bir yana, bütçe açıklarının kapatılması için hükümetin para basmaya devam etmesi durumunda yeni para birimine güvenin sağlanamayacağı belirtiliyor. 

 

2.5 TON ALTIN REZERVİ VAR

 

Nitekim Merkez Bankası Başkanı John Mushayavanhu, 1 tonu ülkede ve 1.5 tonu ise ülke dışında olmak üzere ülkenin 2.5 ton altın rezervi olduğunu, ekonomi Bakanı ise hükümetin bankalardaki parasının ise 300 milyon dolar düzeyinde olduğunu açıkladı.

 

ÖDEME GEÇMİŞİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

 

Dış borçlarını ödeme konusunda kötü bir geçmişe sahip olan Zimbabve’de, 2017 yılında darbe ile Robert Mugabe’den yönetimi ele geçiren Emmerson Mnangagwa, yeni bir dönem başlatarak borçlarını ödeyerek finansal izolasyonu kaldırmaya çalıştı. 

 

YABANCILARIN ÇEKİNCESİ DEVAM EDİYOR

 

Ancak baskıcı yönetim dolayısıyla yabancı ülkelerin çekinceleri devam etti.

 

Girişimin başarılı olması için ülkenin uluslararası piyasalara erişim sağlamasının şart olduğu belirtiliyor.