Salı, 05 Kasım, 2024
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki Konseyler Müşterek Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Almanya ile Türkiye arasında yaşanabilecek olumsuzluktan her iki ülkenin de olumsuz etkileneceğini söyledi. Bakan Zeybekci, bu olumsuzluktan terör örgütlerinin sevineceğini vurgulayarak, “Müttefik ve dostlar arasındaysak olumsuzlukları kendi aramızda, olumluları herkesin içinde konuşmamız lazım. ‘Türkiye’deki Alman yatırımları etkilenir’ demek aklımızın ucundan bile geçmez” dedi.
AB İLE TAM ÜYELİK
Hedeflerinin asla vazgeçmeden AB ile tam üyelik olduğunu belirten Zeybekci, Gümrük Birliği’nin ise egemen bir ülkenin kabul etmemesi gereken şartlar içerdiğini söyledi. Böyle bir Gümrük Birliği’nin sürdürülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Zeybekci, tüm olumsuzluklara karşın Türkiye’nin hızla büyüdüğünü savundu.
SEPETTEKİ YUMURTA
Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği güncellemesinin durabileceği iddialarına, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sepetine bir tekme atayım diyenler varsa, dikkat edin sepetin içindeki yumurtaların çoğunluğu da size ait olabilir. Aklı olan insanlar o sepetin içindeki yumurtaları çoğaltır. İlla tekmeleyeceğim diyorsan, ‘iyi düşünün’ derim” diye konuştu.
EKONOMİ AYRI SİYASET AYRI
Türkiye ile Almanya arasında köklü geçmişe dayalı ekonomik ilişkiler, stratejik ve diğer alanlarda da birlikte hareket etmeyi teşvik ediyor. Ekonomisi ağırlıklı i̇malat sanayi̇, teknoloji ve ilgili hizmet sektörlerine dayanan Almanya, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) 2015 verilerine göre, dış ticarette dünya sıralamasında ABD ve Çin’in ardından ihracatta ve ithalatta üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin yabancı ülkelerle ikili ekonomik ve ticari ilişkilerine bakıldığında en yoğun ilişkilerin Almanya ile olduğu dikkati çekiyor.
İHRACAT ÜLKESİ
Türkiye’nin en önemli ticari ortağı konumunda bulunan Almanya, en çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Almanya’ya yapılan ihracat 2016’da yüzde 4.4 artışla 14 milyar 4 milyon 848 bin dolar olarak gerçekleşirken, söz konusu rakam Türkiye’nin ihracatının yüzde 9.8’ini oluşturdu. İthalatta ise Almanya Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl bu ülkeden ithalat yüzde 0.6 artışla 21 milyar 473 milyon 789 bin doları buldu.
SANAYİ VE TARIM
Bu yılın mayıs ayı itibarıyla da bu ülkeye ihracat 1 milyar 237 milyon dolar, ithalat ise 1 milyar 816 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin Almanya’ya ihracatının yüzde 90’ı sanayi mamullerinden, yaklaşık yüzde 10’u ise tarım ve gıda ürünlerinden, ithalatın ise yüzde 98’i sanayi mamullerinden, yüzde 2’si ise tarım ürünlerinden oluştu.
399 FİRMAYLA İLK SIRADA
Geçen yıl uluslararası sermayeli şirketlerin sayısında Almanya, 399 firmayla ilk sırayı aldı. Bu dönemde Türkiye’ye toplam 12.1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşirken, bunun 6.7 milyar dolarlık kısmını sermaye girişi oluşturdu. Almanya’dan Türkiye’ye sermaye girişi ise yüzde 21.1 artarak 430 milyon dolara çıktı.
TÜRK GİRİŞİMCİLER 160 BİNİ BULACAK
İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin devam devam etmesi halinde Almanya’daki Türk girişimcilerin sayısının 160 bine, yatırım hacminin 15 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Türk işletmelerinde yaklaşık 720 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı ve bu firmaların yıllık toplam cirolarının 66 milyar Euro düzeyinde gerçekleşeceği belirtiliyor.
04 Ağustos 2017 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı