tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Ürün satışlarını artırmak ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmek için mutlaka pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gerekiyor. 60’lı yılların başında satışa dayalı pazarlama kavramı, günümüzde yerini müşteri odaklı pazarlamaya bıraktı. 4C olarak adlandırılan bu pazarlama stratejisi; müşteri değeri, müşteri maliyeti, müşteriye kolaylık ve müşteri iletişimini içeriyor.

KİME FAYDASI OLACAK

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini stratejik pazarlama konusunda bilgilendirmek için youtube kanalında, ‘Stratejik Pazarlama ve İş Geliştirme’ webinarı gerçekleştirdi. Satış pazarlama ve denetim eğitmeni Murat Ünver, pazarlamadaki kritik stratejiler konusunda katılımcılarla interaktif bir sunum yaptı. Ünver, pazarlamadaki ilk adımın, ‘Ürettiğim ürünün kime ne faydası var’ sorusu ile atılması gerektiğini söyledi. Ünver, bu soruya verilecek cevabın, firmanın bütün satış stratejisini belirleyeceğinin altını çizdi.

SAHAYA İNİN

Ünver, satış stratejinin belirlenmesi aşamasında mutlaka sahada olunması gerektiğini vurguladı. Büyük firmaların pazarlama yöneticilerinin marketlerin raflarını tek tek dolaştığını anlatan Ünver, “Müşteriyi tanımazsanız, müşterinin ne istediğini bilemezsiniz, rakiplerinizden geride kalırsınız” dedi.

GÜNÜMÜZÜN MODELİ

Bir firmanın, pazarlama faaliyetlerinde en temel amacının, müşterileriyle organik ve etkili bir şekilde iletişim kurmak olduğunu söyleyen Murat Ünver, şöyle konuştu: “Tüketicilere ürünü satın almadan sunma fırsatı veren deneyim pazarlaması, ürünü satma ihtimalini güçlendirecektir. Deneyim pazarlaması, yeni bir kavram olarak hayatımıza girdi. 21. yüzyıl pazarlaması olarak adlandıran deneyim pazarlaması ile müşteri, artık tencere, tavayı bile deneyimleyerek almak istiyor. O yüzden önceliğiniz bu olmalı.”

YOUTUBE’DA VAROLUN

Günümüzde firmaların hedef kitlelerini artık Z kuşağının yönlendirdiğine dikkat çeken Ünver, “Z kuşağı televizyon izlemiyor. Youtube ve sosyal medya ile iletişimde. Bu kuşağı yakalamak için tanıtımlarınızı bu mecra üzerinden yapmalısınız. Youtube’da yer almalısınız” önerisinde bulundu.

FUARLAR EN İYİ TANITIM YERLERİ

Murat Ünver, ürünün tanıtımı ve müşteriye ulaşım için en iyi adresin fuarlar olduğunu söyledi. Ünver, fuarlara da çok iyi hazırlanılması gerektiğini vurgulayarak, “Rakiplerinizi izlemek için bile fuara gitmek çok faydalı” dedi.

DENEYİMSEL PAZARLAMA ÇEŞİTLERİ

Duyusal deneyim

Duyusal pazarlama, duyulara hitap eder; görme, işitme, dokunma, tatma ve koklama aracılığı ile duyusal deneyim yaşatmayı hedefler.

Duygusal deneyim

Marka/ürün/hizmete yönelik ‘his’ geliştirme ile ilgilidir. Duygusal pazarlamanın etkili olabilmesi için belirli duyguları ortaya çıkaran uyaranların ve tüketicilerin bakış açılarının, empatinin iyi anlaşılması gerekir. Belirli bir markaya yönelik olumlu izlenim yaratmadan önce sevinç, gurur hissinin uyandırılması gerekir.

İlişkisel deneyim

İlişkisel kampanyalar bireyin kendini geliştirme arzusuna (gelecekteki ideal bir benlik), diğer bireyler (yaşıtlar, kız-erkek arkadaş, eş, aile, çalışma arkadaşları gibi) tarafından olumlu algılanma ihtiyacına hitap eder. Kişiyi, daha geniş bir sosyal sistemle (bir alt kültürle, bir milletle vs.) ilişkilendirir.

20 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem