tatil-sepeti

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin pilot bölgeleri İstanbul ve Antalya oldu. Yerli yazılımlarla yapılan sistem, 2026 yılında tam kapsamlı çalışmaya başlayacak. Sistem, trafik kazalarından gişe sıkışıklıklarına, ışık sistemlerinden acemi sürücü konforuna kadar birçok dinamiği kontrol edecek.


 


 

Kooperatif ve Akıllı  Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi lansman töreni, geçen hafta gerçekleşti. Törende, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin ulaşımın daha güvenli, konforlu, enerji verimliliği sağlayan, ulaşım ağlarını etkin bir şekilde yöneten, bilgi ve haberleşme teknolojilerine dayanan sistemler bütünü olduğunun altını çizdi.

 

OTONOM VE EMNİYET

 

Bakan Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin ulaşım altyapısının optimizasyonuna, kullanıcılar için ulaşım hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesine, seyahat güvenliğinin artmasına ve çevre dostu ulaşım seçenekleri sunulmasına katkı sağladığını vurgulayarak, “Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak tüm ulaşım modlarında olduğu gibi karayolları ağımızda da seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini artırmak, mevcut yol kapasitelerini etkin kullanmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sunmak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Karayolu altyapımızı akıllı ve otonom teknolojilerle donatarak, hızlı ve emniyetli yollar tesis etme çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

PİLOT BÖLGE: İSTANBUL VE ANTALYA

 

Hasdal kavşağı-İstanbul Havalimanı arasında 30 kilometrelik kesimde Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Test ve Uygulama Koridoru tesis edilecek. Antalya Bölge Müdürlüğü’nde de yaklaşık 30 kilometrelik koridorda değişken mesaj, trafik işaretleri ve kamera gibi akıllı ulaşım sistemleri tesis ederek tüm bu sistemler fiber optik kablo üzerinden ilgili müdürlüklere bağlanacak. Bu koridorlarda 5G gibi yeni haberleşme altyapılarının da testleri yapılacak. Ayrıca yeşil ışık optimum hız tavsiyesi servisi (GLOSA) Antalya-Sandıklı hattında seçilen bazı sinyalize kavşaklarda uygulanacak.

 

2026’DA TAMAMLANACAK

 

Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemlerini ve Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerini tek bir merkezi IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS standardizasyonunu sağlayacaklarını bildirerek, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, TÜRKSAT uyduları ile desteklenerek kesintisiz hale gelecek. Özellikle yüksek teknoloji kullanan sistemlerin yazılımlarının yerli ve milli olması, ülkemizin menfaati açısından çok önemli” diye konuştu. Proje yazılım altyapısının tamamlanmasını ve saha kurulumunu 23 Kasım 2025 tarihinde bitirmeyi planladıklarını belirten Uraloğlu, “12 aylık bakım süresinin ardından da projemizi 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.


EN ÖNEMLİ ŞEY ZAMAN

 

Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleriyle tanışmasının ilk defa elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını hatırlatan Uraloğlu, “Türkiye karayolu ağında, otoyol ve köprülerde ilk olarak 1999 yılında OGS uygulanmaya başladı. Daha sonra ise sürücülerin yanlarında taşıyabilecekleri elektronik kartlar ile ödeme yapılması sağlanan Kartlı Geçiş Sistemi devreye alındı. 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren ise KGS tamamen kaldırılarak, HGS yeni Hızlı Geçiş Sistemi uygulaması başladı. Artık hepimiz için en önemli şey zaman; hiçbir yerde beklemek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

SERBEST GEÇİŞ SİSTEMLERİ

 

Otoyollarda gişe alanlarındaki kulvarların trafikle ilgili bir risk alanı olduğunu söyleyen Uraloğlu, bu sebeple serbest geçiş sistemini geliştirdiklerini ve ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, “Bu merkezleri kısaca; belli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kamera gibi cihazlar eliyle tüm verilerin toplandığı ve yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirilmesinin sağlandığı merkezler olarak düşünülebiliriz” dedi.

 

 

ACEMİ ŞOFÖRLER DE DÜŞÜNÜLDÜ

 

Büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığının sosyal yaşama olumsuz etkisinin en aza ineceğini belirten Uraloğlu, “Ehliyetini yeni almış acemi sürücülerimizi düşünün. Araç kullanan hanımefendilerin bir anda ortaya çıkan ani durumlara karşı harekete geçmeleri bu yapıyla kolaylaşacak. Ehliyeti yeni alan kişiler ve trafik tecrübesi olmayanlar için Akıllı Ulaşım Sistemleri yaygınlaştıkça yollarda stresten ve tedirginlikten uzak çok daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkanına kavuşacağız ve artık bunu yerli yazılımlarımızla sağlayacağız” şeklinde konuştu.

 

7 BİN KM FİBER OPTİK AĞ

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, devlet ve il yollarında haberleşme altyapısı tesisi tamamlanan toplam 3 bin kilometre yol ve otoyol ağında mevcut 4 bin 629 kilometrelik haberleşme altyapısı olduğunu belirtti. Uraloğlu, “Ülkemizdeki karayollarında bulunan fiber optik kablo haberleşme altyapısının uzunluğu 7 bin 629 kilometreye ulaşmıştı. Bu kapsamda yollarımıza toplam 15 bin kilometre karayolu ağına fiber kablo tesis edilmesi planlanıyor ve çalışmalar da aşama aşama devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

KAZALAR MİNİMİZE EDİLECEK

 

Sinyalizasyon, kamera, değişken mesaj ve trafik işaretleri gibi akıllı ulaşım sistemlerinin önemine dikkat çeken Uraloğlu, “Kaza, gizli buzlanma, yola düşen bir nesne gibi planlanmamış durumlarda sürücüler bazen bu ani gelişmeleri fark edemeyebiliyor. Maalesef hiç istemediğimiz sonuçlarla yüzleşebiliyoruz. İşte bu cihazlar sayesinde yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağladığımızda bu tür istenmeyen sonuçları minimize edeceğiz. Akıllı ulaşım sistemleri vasıtasıyla yollardaki güvenliği maksimum düzeye çıkarırken zaman ve maddi kayıpları da önleyeceğiz” dedi.

26 Ağustos 2024 Pazartesi