Salı, 03 Aralık, 2024
Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, dünya genelinde sektörün 2022’den önce toparlanamayacağını belirterek, şunları söyledi: “Bu yıl dünya genelinde operasyonların yüzde 25-30 kapasiteyle çalışacağını düşünüyorum. 2021’de yüzde 50-60 civarında bir toparlanma olacaktır. 2022’de konsolide olmuş pazar tekrar yüzde 100’lük kapasiteye erişecek, fakat bu da 2019’daki kapasitede olmayacak. Çünkü konsolideden sonra bazı hava yolları piyasada olmayacak. Dolayısıyla 2022’de daha az bir arz ile karşılaşacağız. 2023’ten sonra tekrar arz talep dengesi toparlanmış olur ve 2019 seviyesine geri gelinir.”
300 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Dünya genelinde havacılık sektöründeki kaybın yüzde 50’ye yakın olduğunu aktaran Geçer, “Total kayıp şu ana kadar 300 milyar doların üzerinde. Beklentim, bunun 400 milyar doları geçmesi. Çünkü yüzde 50’den fazla bir gelir kaybı olacak. Sadece ikinci çeyrekte sektörün nakit akışı kaybı 61 milyar doların üzerinde olacak. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) beklentileri bu yönde.”
ÖNCEKİLERE BENZEMİYOR
Sektörün global olarak 800 milyar doların üzerinde ciroya sahip olduğunu belirten, Geçer, “Bunun üstüne bir de 1.7 trilyon dolarlık turizm sektörü ekleniyor. Seyahat sektörü tamamıyla küresel krizden etkilenmiş durumda. Dünya genelinde daha öncekilere benzemeyen boyutta bir kriz yaşanıyor. Ocaktan bu yana salgınla beraber Çin'den başlayıp sırasıyla dünyada tüm uçuşlar iptal edildi” diye konuştu.
Geçer, dünya genelinde yerdeki uçak maliyetlerinin hava yollarına ciddi külfet oluşturduğuna işaret ederek, “Şu anda dünyada sadece yüzde 20 oranında uçuş yapılıyor. Bunların da düşük bir kısmı yolcu taşıyor; çoğunlukla tahliye uçuşları ve kargo seferleri. Dünya genelinde 26 bin uçak bulunuyor. Bunun bin ila 2 bin arasındaki adedi şu an sadece kargo ve tahliye için sefer yapabiliyor. Ancak Çin ve ABD gibi bazı ülkelerde kısmi iç hat seferleri yapılabiliyor” dedi.
UÇUŞLAR BAŞLAYINCA NELER DEĞİŞECEK?
Uçuşların başlamasıyla havacılık hizmetlerinin eskisi gibi olmayacağını ve büyük değişimlerin görüleceğini vurgulayan Kemal Geçer, şunları söyledi: ”Güvenlik önlemleri ve yeni prosedürler, aynı 11 Eylül sürecinde yaşandığı gibi bazı değişiklikler olacak. Bölgesel birtakım uçuş öncesi testlerin yapılması gibi uygulamalar başladı. Bununla birlikte uçaklarda konfigürasyonların değişmesi çok gündemde, ancak her hava yolu için mali olarak yapılabilir değil. Burada mümkün olan en öncelikli şey, maskenin takılması. Hızlı Covid-19 testi gibi uygulamaların yeterlilik durumuna bakmak ve tıp dünyasıyla görüşmek gerekir. Bu hızlı testler verimli netice sağlıyorsa uygulanabilir. Ancak uçuşlardan önce aynı vize işlemleri gibi test sonuçlarının yetkililere bildirileceği bir sistemin gerçekleştirileceğini düşünüyorum. Ta ki aşı bulunup süreç tamamen normalleşinceye kadar.”
11 Mayıs 2020 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi