Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Türkiye’nin en büyük avantajı ise camın yüzde 98 oranında yerli hammaddeden üretilmesi. Bu sayede cam üretiminde Türkiye, Avrupa’da birinci, dünyada ise 5. sırada yer alıyor.
Cam elyafı, kompozit malzemenin ana takviye malzemesi. Savunma ve havacılık, otomotiv, altyapı ve inşaat gibi sektörlerde kullanılan cam elyafın en önemli avantajı, ağırlık-mukavemet oranının çok iyi olması ve maliyet avantajı sağlaması.
HABER: MÜGE BİBER
Geleceğin en stratejik ve katma değerli ürünlerinin başında cam geliyor. Son yıllarda toplumların ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğe verdiği önemle birlikte Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2022 yılı, ‘Uluslararası Cam Yılı’ ilan edildi. Camın sürdürülebilirliğe katkısı ve insan hayatına olumlu etkileri hakkındaki farkındalığı artırmak için yıl boyunca dünya genelinde çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek. Türkiye, cam üretiminde kullanılan en önemli girdiler olan kum, soda, dolomit, kuvartz kaynakları açısından oldukça zengin. Bu yüzden Türk cam sanayi yüzde 98 oranında yerli hammadde kullanıyor. Bu da Türkiye’yi cam üretiminde oldukça güçlü konuma getiriyor.
MUKAVEMET SAĞLAYICI
Kompozit sektörünün vazgeçilmez ürünü cam elyafı ise 70 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip. Cam elyafı, tüm ürün gruplarında (keçe, kırpma, tek uçlu ve çok uçlu fitil olmak üzere tüm cam elyafı ürünleri) sektörün ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını gideriyor.
Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu’nun İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamaya göre, kompozit malzemenin ana takviye malzemesi olarak kullanılan cam elyafı, toplam kullanım içerisinde hacimsel olarak yüzde 98.4, değer olarak ise yüzde 75.6 paya sahip. Hacıalioğlu, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Cam elyaf, ağırlık-mukavemet oranının çok iyi değerlerde ve özellikle ucuz olmasından dolayı kompozit malzeme üretiminde tercih edilen takviye malzemesi. Kompozit malzemenin kullanıldığı savunma ve havacılık, otomotiv, altyapı ve inşaat vb. sektörlerde cam elyafı, kompozit malzemenin ana takviye malzemesi olarak kullanılıyor.”
İHRACAT 1.3 MİLYAR DOLAR
Son 10 yılda cam sanayinin üretim miktarı yaklaşık yüzde 100 oranında artarak, 2021 yılında 4 milyon tona ulaştı. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2021 yılsonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 25 artış ile toplamda 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Böylelikle cam sektörü, son 10 yılda 10 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Sektör 175 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye cam sanayinin en çok ihraç ettiği ürünler arasında sofra ve süs eşyası, düzcam ve fiberler bulunuyor.
2020 yılında İtalya, Almanya ve İngiltere, en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke oldu.Camın bu kadar öne çıkma nedenlerinin başında geleneksel kullanımıyla vazgeçilmez olması geliyor. Cam, ayrıca şekillendirilebilir olması, sertliği, düşük maliyeti, bulunabilirliği ve sürdürülebilirlik özellikleri ile gelecekte birçok yeni ve farklı uygulamanın da temel bileşeni olacak. Çünkü cam, kalitesini kaybetmeden yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor ve sonsuz kez ikincil hammadde olarak tekrar üretime dahil edilebiliyor. Öte yandan, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olan enerji üretiminde de temel girdilerden biri.
İNŞAAT VE ENERJİ
Enerji yoğun bir sektör olan cam, Paris İklim Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşılabilmesi ve küresel ısınmanın kontrol altına alınması açısından kritik önem taşıyor. Üstelik sürekli yatırım ihtiyacı nedeniyle teknolojik modernizasyonlara da elverişli.
Son teknolojilerin kullanımı, otomasyon, dijitalleşme, cam kırığı kullanımının artması, Endüstri 4.0 uygulamaları ile verimlilik sürekli olarak artırılabiliyor. Yapı sektöründe camla ilgili gelişmeler, çevre koruma ve enerjinin verimli kullanımı bağlamında özellikle kaplamalı camlar alanında yoğunlaşıyor. Bu eğilimler performansı yüksek kaplamalı yalıtım camı üniteleri, tentesol ve tentesol T gibi kaplamalı güneş kontrol camları ön plana çıkarıyor. Tüketiciye daha fazla enerji tasarrufu sağlayan çevre dostu ürünler sunuluyor.
ZENGİN YERLİ KAYNAKLARNİYE?
Cam üretiminde kullanılan en önemli girdiler kum, soda, dolomit, kuvartz maddelerinin Türkiye’deki kaynaklarının zengin olması nedeniyle Türk cam sanayi yüzde 98 oranında yerli hammadde kullanıyor. Cam ve cam ürünleri sanayi sektörünü; Türkiye’nin En Büyük 1.000 Sanayi Kuruluşu listesindeki 10 kuruluş, Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi listesindeki 7 şirketi temsil ediyor.
HER SEKTÖRÜN İHTİYACI
Cam ürünleri, ev kullanımının dışında birçok sektörde de hakimiyetini sürdürüyor. İnşaat, otomotiv, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm, restoran, mobilya, boru, elektrik ve elektronik, cam ürünlerinin kullanıldığı sektörlerden birkaçı. Özellikle düz camda, inşaat ve otomotiv sektöründe yaşanan gelişmelerin etkisi görülmeye başladı. İnşaatlarda güneş enerjisine yönelik yüksek performanslı camlar ya da otomotivde yeni başlatılan projeler mevcut.
GÜNLÜK HAYATTA YAYGIN
Türkiye’de; genç nüfus, yüksek şehirleşme oranı, gıda ve tarım alanlarına yönelik yatırımların artması, perakende sektörünün gelişmesi gibi faktörler ambalajlı gıda ve içeceklerin yaygınlaşmasına yol açtı. Ambalajlı ürünler arasında cam; fiziksel dayanım, hacim ve fiyat konularında sahip oldukları avantajlarıyla oldukça etkili.
KÜRESEL PAZAR BÜYÜYOR
Küresel cam üretim pazarının yüzde 60’ını düzcam, yüzde 31’ini cam ambalaj, yüzde 5’ini cam elyaf ve yüzde 4’ünü cam ev eşyası oluşturuyor. Global cam üretim pazarının büyüklüğü 2020’de 120.3 milyar ABD doları oldu. 2028’e kadar ise yüzde 3.7’lik yıllık bileşik büyüme bekleniyor.
Cam elyafın 2027’ye kadar gelir açısından yüzde 4.5’lik en hızlı bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile büyümesi bekleniyor. Ürünün hafif ve yüksek mukavemetli özellikleri nedeniyle otomobil üretiminde yaygın kullanımı, segment büyümesinin ana itici gücü. Yapı ve inşaat sektöründe kompozit ve yalıtım uygulamaları için kullanımının artmasının, önümüzdeki sekiz yıl içinde segment büyümesini daha da ilerleteceği bekleniyor.
AVRUPA’DA BİRİNCİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 Cam Sektörü Raporu’na göre, küresel ekonomide Türkiye düzcamda Avrupa’da 1’inci, dünyada 5’inci sırada. Cam ev eşyasında ise Avrupa’da 2’nci, dünyada 3’üncü sırada. Cam ambalajda Avrupa’da ve dünyada 5’inci sırada olan Türkiye, soda külünde Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 8’inci sırada yer alıyor. Cam üretiminin bölgelere göre dağılımı ise şöyle:
YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜYOR
16 Mayıs 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma