İstanbul Sanayi Odası'ndan (İSO) yapılan açıklamaya göre, İSO Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı "Türkiye'nin Otomobili Girişimi’nin Teknoloji, Ar-Ge ve Tasarım Açısından Sanayimiz ve Ekonomimiz İçin Önemi" ana gündemi ile dijital platform üzerinden video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. Programa Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, "TOBB olmasaydı, bu proje olmazdı. 'Babayiğit' kuruluşların bütünleşmesinde TOBB’un rolü çok önemli" ifadelerini kullandı.
Karakaş, fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait "bağımsız ve özgür" olan TOGG’da yerlilik oranına ilişkin olarak, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre ülkemizde binek otomobilde yerlilik oranı yüzde 19,6 ile yüzde 66,3 arasında değişiyor. Yani 60 yılda yüzde 66’ya erişilmiş durumda. TOGG’da ise elektrikli araç üretiminde deneyimi olmayan bir tedarik sanayi ile üretime yüzde 51 ile başlayıp, takip eden üç yılda tedarik sanayini dönüştürerek yüzde 68 yerli içerik oranı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
101 TEDARİKÇİNİN YÜZDE 75’İ TAYSAD ÜYESİ
Konuşmasında sektörde yaşanan gelişmeler ve TOGG’da gelinen durum ile ilgili bilgiler de veren Karakaş, şunları aktardı: "Tedarikçi seçimlerini tamamladık. Toplam 101 tedarikçinin yüzde 75’i yerli ve bunun da çoğunluğu TAYSAD üyesi kuruluşlardan, yüzde 25’i ise tüm dünyadan kuruluşlardan oluşuyor. Elektrikli aracın belki de en önemli parçası batarya için bu konuda kendini kanıtlayan Farasis ile anlaşma imzaladık. Yerli tedarikten sağlayamadığımızda, en iyisi neredeyse oradan almamız gerekiyor. Şimdiye dek 200 start-up inceledik ve 9’u ile çalışmaya başladık. Gemlik’te toplam 1,2 milyon metrekare arazide 175 bin metrekarelik bir tesisimiz olacak ve 4 bin 300 kişiye istihdam yaratacak. Tesislerimizi inşa ederken, deprem bölgesinde olduğumuz için, şu ana kadar iki tane 50 katlık gökdelenin inşasına yetecek kadar çimento kullanılarak 17 bin 500 adet zemin güçlendirme kolonu üretildi. Zemin altına inşa edilen bu kolonların sayısı 41 bin adete ulaşacak. Aynı zamanda düşük karbon ayak izine sahip ve uçucu organik bileşenler (VOC) salımı açısından Avrupa’nın en temiz tesisini kuruyoruz. Yıllık 175 bin araç kapasitesine sahip tesisimizde, 2032’ye kadar 1 milyon toplam üretim olacak. C-SUV aracımızın ardından, takip eden yıllarda, C-Sedan ve Hatchback, B-SUV ve hafif ticari araç üretimi gerçekleşecek."