Cuma, 22 Kasım, 2024
AYŞE BAŞAK
Her yıl dünya çapında kömür, petrol, doğalgaz, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin yüzde 50’si, atık ısı olarak kayboluyor. Bilim insanları, onlarca yıldır atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmek için verimli sistemler geliştirmeye çalışıyor. Şayet bu kaybolan enerji kaynağını kullanabilmenin verimli ve temiz bir yolu bulunacak olursa insanoğlunun sonsuz enerji ihtiyacına yönelik büyük bir aşama kaydedilebilir.
Berkeley Laboratuvarları araştırmacıları, farklı atık ısı dönüşüm teknolojilerinin ekonomik uygulanabilirliğini tahmin etmek için bir tekno-ekonomik model geliştirdi.
Bu model sayesinde alanda çalışan bilim insanlarının, uygun maliyet ve verim ile atık ısı dönüşümünü sağlama olasılığı daha yüksek olan yeni tasarımlara ve teknolojilere yönlendirilmesi planlanıyor.
ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER
Şimdiye kadar atık ısı dönüştürme teknolojilerine odaklanan araştırmaların çoğu, içten yanmalı motorlarda egzoz ısısını geri kazanan termoelektrik jeneratörler gibi atık ısı dönüştürme motorlarının arkasındaki fiziğe odaklanmıştı. Berkeley Laboratuvarları’nın tekno-ekonomik modeli, araştırmacıların atık ısı kaynağının sıcaklığı, ısı eşanjörlerinin maliyeti ya daminimum kapasite faktörü gibi ticari uygulanabilirlik için gerekliliğin yanı sıra teknolojik gereksinimlere de odaklanan daha sistemli bir değerlendirme sağlıyor.
Araştırma Direktörü Ravi Prasher, “Bu çalışmadan elde edilen tekno-ekonomik model ile araştırmacıların, atık ısı dönüşüm teknolojileri için hangi sektörlerin ve koşulların ideal olacağını daha iyi tahmin etmelerine olanak sağladık” diyor. Bu, hiç şüphesiz önümüzdeki yıllarda yapılacak araştırmalar için yeni kapılar açacak.
31 Ocak 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
20 Kasım 2024 Çarşamba