tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yurtta dünyada unicorn

Giriş: 12.04.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CEYHUN KUBURLU

Sürekli değişen günlük yaşamımız, alışveriş alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Artık market market gezmekten ziyade tek tıkla bütün ihtiyaçlarımızı giderebileceğimiz bir dünyaya uyanıyoruz. Bu alışverişleri yaparken seçilen ürünlerin hızlı, taze ve hasarsız bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlayan birçok uygulama var. Pandeminin etkisiyle birlikte sadece Türkiye’de değil, dünya çapında sipariş uygulamalarına talep arttı. Bugün ABD ve Avrupa’da yapılan uygulamalar, hem kullanıcılardan hem de yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Bu uygulamaların başında Türkiye’de Getir gelirken, Almanya’da ise Gorillas öne çıkıyor. Bu iki uygulamanın en büyük özelliği, Türk girişimciler tarafından hayata geçirilmesi.

Son dönemde iki yatırım alan bu uygulamalar değerini de arttırdı. Getir, 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaşırken, Gorillas’ın değeri 1 milyar doları aştı.

10 DAKİKADA TESLİM

2015 yılının temmuz ayında Nazım Salur tarafından kurulan hızlı teslimat şirketi Getir, kullanıcıların süpermarket fiyatlarında dondurmadan iPhone şarj cihazlarına, kedi mamasından diş macununa kadar çok geniş yelpazede ürün sipariş etmelerini sağlıyordu. Getir’in en büyük amacı, market alışverişini 10 dakikaya sığdırabilmekti. Büyükşehirde yaşayan, zamanı kısıtlı insanlar için bu önemli bir hizmetti.

Getir’in, yüzlerce siparişi istenilen noktaya ortalama 10 dakika gibi bir sürede 7/24 ulaştırması ve tüketiciyle buluşturulması, dünyada ilk kez İstanbul’da uygulanmaya başladı. Bunun yanı sıra en çok ihtiyaç duyulan bölgelere sürekli yeni depo açarak dahahızlı bir büyüme modeli yakalandı.

DEĞERİ 2.6 MİLYAR DOLAR

Dünyada bir ilke imza atan ve 10 dakikada market ürünleri teslimat modeli fikri ile kurulan teknolojik girişim Getir, geçtiğimiz ocak ayında ikinci yatırım turunu 128 milyon dolarla tamamladı. Yalnızca iki ay içinde üçüncü turu da tamamlayan Getir, yerli ve yabancı fonlardan 300 milyon dolar değerinde yeni yatırım alarak değerlemesini 2.6 milyar dolara çıkardı. Getir, 5.5 yıl kadar kısa bir sürede unicorn olan ilk Türk şirketi oldu. İki ay içinde iki tur tamamlayan Getir’de üçüncü turun liderliğini yeni yatırımcılardan Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve mevcut fonlardan New York merkezli Tiger Global üstlendi. Daha önceki tura katılan 8 fondan 7’si de bu son tura katıldı.

ALMANYA PAZARINI DOMİNE EDİYOR

Türk girişimciler bugün sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da teslimat pazarını adeta şekillendiriyor. Bu girişimlerden biri de Almanya’da ortaya çıktı. 2020 yılında kurulan Gorillas’ın başında Türk girişimci var. Kağan Sümer ve Jörg Kattner tarafından mayıs ayında kurulan girişim, ‘Sizden daha hızlı’ sloganıyla teslimatları 10 dakika içinde gerçekleştiriyor.

Berlin ve Köln’de faaliyet gösteren Gorillas, teslimat sürecinde geçici elemanlarla çalışmak yerine kendi kurumsal sürücü ağı ile hareket ediyor. Haftalık alışverişin eksik kaldığı noktaları tamamlamak isteyen girişim, marketten yapılan alışverişle, Gorillas’tan yapılan alışveriş arasında fiyat farkı bulunmamasına dikkat ediyor. Ayrıca ekip, Glovo gibi sadece teslimata odaklanan girişimlerin aksine, tıpkı Banabi’de gördüğümüz mağaza modeli ile ilerlemeyi düşünüyor. Yani ürün alışverişleri herhangi bir mağazadan değil, Gorillas’ın kendi mağazasından yapılacak.

Berlin merkezli platform, Seri B turunda 1 milyar doları aşan bir değerleme ile 290 milyon dolar yatırım aldı. Coatue Management, DST Global ve Tencent gibi şirketlerin liderlik ettiği tura Green Oaks ve Dragoneer katıldı. Unicorn olan en hızlı Avrupalı ​​girişimlerden biri haline gelen Gorillas, müşterilerden teslimat başına 2 dolar ücret alıyor ve kullanıcıları perakende fiyatlarla2 binden fazla temel ürün yelpazesiyle buluşturuyor. Gorillas’ın kurucusu Kağan Sümer, sundukları hizmetin ilk başta herkese hitap etmediğini, çünkü bunun tamamen yeni bir deneyim olduğunu ve uygulamanın yalnızca İngilizce olarak geliştirildiğini söylüyor. Kurulduğundan bu yana çok geniş bir kullanıcı tabanı kazandıklarını belirten Sümer, sosyal mecraların hızla arttığı bu dönemde etkileşimlerinin ve kullanıcı sayısının da yükseldiğine dikkat çekiyor.