Organize sanayi bölgesi (OSB) tüzel kişilikleri veya Türkiye'de yerleşik şirketler, yurtdışında OSB kurabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren Yurt Dışında Organize Sanayi Bölgesi Kurulması, İşletilmesi ve Bu Kapsamdaki Desteklere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, yurtdışı OSB’lerin kurulması ve desteklenmesinde, Türkiye'nin politika ve hedeflerine uygunluk dikkate alınacak. Yurtdışı OSB'lerin, Türkiye'nin dış ticaretine katkı sağlaması, yatırım ortamını iyileştirmesi, uluslararası marka değerini artırması, OSB uygulama deneyiminin yaygınlaştırılması ve ülkedeki yatırımların katma değerini yükseltecek nitelikte bulunması esas olacak.
25 MİLYON TL SERMAYE
Organize sanayi bölgesi tüzel kişiliklerinin yurtdışında OSB kurabilmesi, işletebilmesi veya kurulmuş olanlara ortaklığı için OSB'nin genel kurulla yönetilmesi ve 25 milyon liradan az olmamak üzere öz sermayeye sahip bulunması gerekecek.
Türkiye'de yerleşik şirketlerin ise anonim şirket olması ve aynı tutarda öz sermayesinin bulunması zorunlu kılındı. Söz konusu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranında artırılacak.
FİZİBİLİTE RAPORU
Kurulacak, işletilecek veya ortak olunacak yurtdışı OSB'nin bulunduğu ülkede, söz konusu bölgenin ulaşım hatlarına bağlantısı, altyapı ve üstyapının temel ihtiyaçlarına dair master planı, bölgenin işletilmesi, tanıtılması ve geliştirilmesine dair işletme planı ve alanın sanayi alanı olduğunu gösterir belgeyi içeren fizibilite raporuyla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunulacak. Fizibilite raporu, OSB'nin Türkiye'nin üretim yapısıyla bağlantısına ilişkin finansal, ekonomik ve teknik analizleri içerecek.
EĞİTİM, DANIŞMANLIK VE KREDİ VERİLECEK
YurtdışındakiOSB'lerin planlanması, kuruluşu, yapılaşması ve işleyişine ilişkin eğitim ve danışmanlık gibi teknik destekler verilebilecek. Yurtdışında OSB kuracak, kurulmuş olanlara ortak olacak veya işletecek OSB tüzel kişiliklerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe imkanları çerçevesinde kredi sağlanabilecek.
Kredilendirilmesi uygun görülen projeler, Bakanlık tarafından yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı’na teklif edilecek.
Kredi faiz oranları ve geri ödeme koşulları, Sanayi ve Teknoloji ile Hazine ve Maliye bakanlıkları tarafından müşterek hazırlanan ilgili mevzuatlara göre gelişmiş iller için belirlenen oran ve sürelerde uygulanacak.
TAHKİM ŞARTINI EKLEYİN
Yurtdışı OSB'lerin, yaşanabilecek ihtilafların çözümü için bulundukları ülkelerin mevzuatlarının izin verdiği ölçüde muhataplarıyla yaptıkları anlaşmalara tahkim şartını eklemeleri veya tahkim kurumunu tercih etmeleri gerekecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yurtdışı OSB kurulması ve işletilmesi sürecinde proje, plan, etüt, inşaat, kontrol, denetim ve benzeri konularda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla imzalanacak protokoller çerçevesinde işbirliği yapabilecek.