tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Dünya çapında gösterime giren yabancı dizilerin dörtte biri Türk yapımı. Türkiye’deki firmaların yaptığı diziler, 150 ülkede televizyon izleyicisiyle buluşuyor. Böylece sektör 500 milyon dolar ihracat hacmine ulaştı. Ancak kitap ve müzikte olduğu gibi dizinin de korsan yayını, yapımcıların başını ağrıtıyor. Zira özellikle bazı ülkelerde televizyonda Türk dizileri sözleşmesiz (korsan) şekilde ekrana veriliyor. Bu durum ihracata sekte vururken, gelir kaybına da sebep oluyor. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre, yaşanan kayıp firma başına 8-10 milyon doları buluyor. Dizi ve içerik sektörü, yurt dışı pazarında artan korsan yayınların önüne geçmek için yürüttüğü çalışmalarda yeni bir aşamaya geldi. Sektör temsilcileri, bu amaçla bir platform kuracak. Sektör, ihracat kaybına neden olan korsan hususunda devletle birlikte çalışacak.

YAYINCILAR VE HUKUKÇULAR

Dizi, film ve içerik sektörünün yaşadığı bu sorun, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda ele alındı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın başkanlık ettiği toplantıya, Ticaret Bakanlığı yetkilileri, sektör temsilcileri ve uzman hukukçular da katıldı.

Toplantıda paylaşılan bilgiye göre korsan yayıncılık, yapımcıdan senariste, yönetmenden oyunculara kadar herkesi etkiliyor. Dizi ve içerik sektöründe ihracat yapan 10’a yakın büyük firma bulunuyor. Sektör firmaları, dijital mecradaki korsanla bir ölçüde mücadele edebiliyor. Ancak televizyon kanallarında izinsiz yayınlanan dizi ve filmler, çoğu zaman tespit edilemiyor ya da edilse de bazı ülkelerde sonuç alınamıyor. Bu nedenle de dizi ve içerik üreticileri gelir kaybına uğruyor.

BİRLİK ÖRNEĞİ

Toplantıdaki konuşmasında, daha önce bu alanda yapılan çalışmaları da hatırlatan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, korsan yayınlar için kitap ve müzik sektöründe bazı adımlar attıklarını söyledi. Kuralay, “Kitap korsan yayınlarının önüne geçmek için bir üst kurul oluşturuldu. Müzik konusunda da meslek birlikleri konuyu yakın takip ederek çok önemli mesafeler kat etti. Bu toplantı ile dizi ve film sektörü için de benzer bir yapı kurmak için ilk adımı attık” dedi.

ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

Sektör temsilcileri ise korsanla mücadelenin birlik ile çözüleceğini vurguladı. Sektör temsilcileri sorunun, televizyonda lisanssız ve korsan içeriklerin artmasından kaynaklandığını belirtti. Sektör mensupları, ayrıca dizilerin lisanssız kullanımının en çok Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde görüldüğüne dikkat çekti. Toplantıda Kabil, Tiflis, Tahran, Abu Dabi, Dubai, Pakistan’ın korsan içeriğin en yaygın olduğu şehir ve ülkeler olduğu bilgisi paylaşıldı.

SAHTE SÖZLEŞME

Dizi ve içeriklerde bazen sahte sözleşmeler bile düzenlendiğini belirten katılımcılar, korsanla mücadele edilebilmesi için bir bilgi havuzu oluşması gerektiğini ve bunun bakanlıkla da paylaşılmasının faydalı olacağını dile getirdi.

27 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem