tatil-sepeti

* Yurtdışı lojistik merkezlerinin kurulum, bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderleri, yüzde 70 oranında ve merkez başına en fazla 5 milyon dolar tutarında desteklenecek.

* Doğrudan veya yurt dışındaki şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin vergileri dahil kira, komisyon, kullanım giderlerine de 3 milyon dolara kadar destek verilecek.

Dış pazarlardaki ihracat performansını istikrarlı kılacak altyapı olanaklarını oluşturmak üzere yurt dışında faaliyete geçirilen lojistik merkezlerine destek müjdesi geldi. Söz konusu merkezlerin giderlerinin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu yoluyla desteklenmesine dair esaslar belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yurt Dışı Lojistik Merkezlerinin (YDLM) Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’na göre,şu destekler verilecek.

KİŞİ BAŞI 100 BİN DOLAR

* YDLM’lerinfaaliyete geçirilmesine yönelik kurulum, bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderleri yüzde 70 oranında ve merkez başına en fazla 5 milyon dolar tutarında desteklenecek.

* Doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin vergileri dahil kira, komisyon, kullanım giderleri kapsamında destek oran ve tutarı ilk iki yıl yüzde 70, diğer yıllar yüzde 50 olarak belirlendi. YDLM başına yıllık en fazla 3 milyon dolar destek verilecek.

* Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle danışmanlık hizmeti alımına yönelik giderler ile Ticaret Bakanlığınca belirlenecek koşullara uygun olarak istihdam edilen en fazla 10 kişinin brüt ücretine, yıllık kişi başı 100 bin doları geçmemek kaydıyla, ilk iki yıl yüzde 70, diğer yıllar yüzde 50 destek sağlanacak. YDLM başına yıllık en fazla 700 bin dolar destek verilecek.

DESTEK SÜRESİ 5 YIL

* Kira, komisyon ve kullanım giderleri ile reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri giderlerine ilişkin desteklerden 5 yıl süreyle yararlanılabilecek.

* Kullanıcıların gümrükleme ve genelgeyle belirlenen diğer giderleri yıllık en fazla 100 bin dolar desteklenecek. Desteklenme süresi en fazla 5 yıl olacak.

* Bakanlık, son 3 yıllık ortalama kapasite kullanım oranı en az yüzde 50 olanlara 5 yıla kadar ilave destek süresi verebilecek. Toplam destek süresi 10 yılı aşmayacak.

İHRACATÇILARIMIZIN REKABET GÜCÜ ARTIRILACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurt dışı lojistik merkezlerin desteklenmesiyle dış ticaret maliyetlerinin azalacağını belirterek, “Ürünlerimiz yeni pazarlara etkin ve verimli yoldan ulaştırılacak. Böylece ihracatçılarımızın rekabet gücü artırılacak” dedi.

Bakan Pekcan, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, sürdürülebilir ihracat artışına katkı sağlayacak, Türk ihraç ürünlerine depolama, elleçleme, dağıtım gibi hizmetler sunacak yurt dışı lojistik merkezlerindesteklenmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürürlüğe girdiğini hatırlattı.Pekcan, “Kararın başta ihracatçılarımız olmak üzere ülkemiz ekonomisi açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR TİCARET BAKANLIĞI’NA YAPILACAK

YDLM’lerin destek kapsamına alınması için işbirliği kuruluşlarınca fizibilite raporu hazırlanarak, ayrıntıları genelgede belirlenen projeyle Ticaret Bakanlığı’na başvurulacak. Projenin Bakanlıkça uygun bulunması gerekiyor.

Destek kapsamına alınan lojistik merkezler ticaret müşavirliği, ataşelikler veya Bakanlık temsilcisinin koordinasyon ve denetimine tabi olacak.

En fazla 6 YDLM desteklenecek. Süresi bitmeden destek kapsamından çıkarılan YDLM yerine Bakanlık yeni bir merkezi destek kapsamına alabilecek.

YDLM’lerde sadece Türk ihraç ürünlerine lojistik hizmet verilebilecek.

20 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Sektörel